Orbán még hallgat, de új napilapja már megírta, hogy kit akar kirúgni

  • narancs.hu
  • 2015. április 27.

Hírnarancs

Orbán kirúghatja egyik kínossá vált miniszterét a sok közül, tisztogatnak a Zeneakadémián. Holnap elromlik az idő, de a munka ünnepén még jobban. Hírek hétfőről.

FÖLDRENGÉS NEPÁLBAN

false

Lassan 4000 körül járhat a szombati nepáli földrengés halálos áldozatainak száma – többségük Nepálban, azon belül is a jórészt romba dőlt főváros, Katmandu környékén lelte halálát, de Tibetben, India szomszédos tartományaiban, sőt Észak-Bangladesben is szedett áldozatokat a 7,8-es erősségű, de kilences (pusztító) intenzitású földmozgás. A károk kiterjedtségét és súlyosságát fokozza, hogy a Himalájában elterülő államban ritkán tartják be a megfelelő építészeti előírásokat. Számos, a világörökség részét képező épület is megsemmisült a hindu és buddhista szent helyek sokaságát rejtő, híres Katmandu-völgyben. A gigantikus rengés ráadásul hatalmas lavinákat indított el a Himalájában, mindenekelőtt a Mount Everesten (az egyiket drámai videón is megörökítették), amelyek akár több tucat hegymászót is elsodorhattak. Jelenleg 10 Nepálban tartózkodó magyarról, közöttük több hegymászóról sincs hír: hamarosan magyar mentőcsapat érkezik a helyszínre, s adománygyűjtés is kezdődött az áldozatok megsegítésére.

MENESZTHETIK FAZEKAST? – ORBÁN KERÜLI A VÁLASZT

A lassan (fél)hivatalos kormánylappá avanzsáló Napi Gazdaság értesülései szerint hamarosan lapátra kerülhet amúgy is vérprofi kormányunk egyik legjelesebb szakereje, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, akinek menesztése már a legutóbbi kormányülésen is téma volt. Az ok nyilvánvaló: Fazekas (akinek a fenti cikk érdemei között említi legnagyobb kártételeit, mint az új földtörvényt vagy az állami földbérletek csókos központú átszabását) egyszerre keveredett bele a Kiss Szilárd-botrányba (aki mellett lebukása után is kiállt), a brókerbotrányba (minisztériumának egyik háttérintézménye 410 milliót bukott a Hungáriánál), sőt még a Kun-Mediátor-botránnyal is kapcsolatba hozták a nevét.

Megnyugtathatunk mindenkit: ő aztán igazán nem fog hiányozni, vihetné magával a többieket is – kár, hogy aki a helyére kerül, hoznia kell a legpusztítóbb karakterjegyet: lojalitást körömszakadtáig Orbánhoz és rezsimjéhez. Maga miniszterelnökünk az Országgyűlés hétfői ülésén nem válaszolt Szél Bernadett LMP-s képviselő erre vonatkozó kérdésére, ahogy ma semmilyen hozzá érkezett kérdésre – ezért tényleg kár volt megjelennie a parlamentben, Lázár miniszter magában is képes hozni az örök impertinens kamaszt.

MÉG SINCSENEK ZSEBBEN?

A Fideszben úgy tűnik, halál komolyan veszik és komoly intellektuális leleménynek tartják Balog emberi erőforrás miniszter minapi, a legszebb Németh László-i hagyományokat felelevenítő zsebmagyarozását. Legalábbis erre utal, hogy az Index cikke szerint a fideszesek – jobb ötletük nem lévén – a falusi polgármesterek lecsökkentett fizetésében találták meg a párt időközi választásokon elszenvedett vereségei okát. A Fideszben többen bizonyítva látják, hogy azért fordultak el tőlük tömegesen a falvakban, mert az amúgy kormánypárthoz közel álló településvezetők lelkesedését elvette a drasztikusan lecsökkentett fizetés. A Fidesz ezért emelni fogja az általa megvágott béreket, csak még nem találták ki, hogy milyen formában és mennyivel. Ne aggódjanak: ha azt hiszik, meg kell venniük valakiket, mindig találnak rá forrást.

ROGÁN PAPAGÁJFOKOZATON

Az adócsökkentés költségvetése – jegyezzék meg ezt a szlogent, sokat fogjuk hallani, Rogán Tóni Fidesz-frakcióvezető például mondatonként kétszer ismételte meg napirend előtti parlamenti felszólalásában. Amúgy nem bízzák majd amatőrökre a kormánypropagandát: a Kreatív cikke  szerint a Nemzeti Kommunikációs Hivatal már ki is írta a 25 milliárd forintos közbeszerzési pályázatot – három győztes lesz, és minden további belső tenderen ez a három cég versenyezne egymással.

BETYÁRVILÁG MAGYARORSZÁGON

A rendőrség honlapján található hír szerint a brazil hatóságok elkapták a tengeren túli országban bujkáló Lakatos Andrást, alias Kisbandit, akit az alvilág pénztárosaként emlegettek (a felvilág pénztárosai részben még szabadlábon…). Kisbandit a bíróság 2004-ben összesen több mint négyszázrendbeli csalás miatt már elítélte 2 év 8 hónapra. A kilencvenes években – ízlelgessük a régmúlt idők szavait – nullkilométeres Dacia személygépkocsik eladásával hitegettek embereket, akiktől 1200-1300 márka előleget szedtek be.

RENDCSINÁLÁS A ZENEAKADÉMIÁN

Leninnek ismét igaza volt: a kettős hatalom nem állhat fenn sokáig – s nem véletlenül hozzuk most elő a jelen politikacsinálói és államférfijai gondolkodását meghatározó, hatásában a néhai tud.szoc.-órákról átszivárgó bolsevik bölcselő nevét. Sejthető volt, hogy az egyetemi autonómiát tovább korlátozó kancellári rendszerből konfliktusok fakadnak majd: a fidelio.hu portál beszámolója szerint most Kupper András, a Zeneakadémia kancellárja múlt hét pénteken valamennyi vezető beosztású dolgozóval azt közölte: felfüggeszti vezetői megbízásukat. A december végén kinevezett Kupper, továbbá a rektor (Vigh Andrea) és a szenátus viszonya eddig is feszült volt, mivel a kancellár, mily meglepő, számos kifejezetten szakmai-művészeti kérdésben is – például tanári kinevezések, szakmai díjak – magának tartaná fent a döntés jogát.

TÚL VÁLTOZATOS HÉT

Ezen a héten a hétfő volt a legmelegebb nap – aki ezt irodában töltötte, már most bánhatja. Később mindenféle frontok hoznak a hét nagy részére az ilyenkor szokásosnál hűvösebb, és a tavaszhoz méltón változatos időt – derül ki e hétre szóló prognózisunkból. Azért a háromnapos ünnepre, pláne május 1-jére is csak óvatosan tervezzenek szabadtéri programokat.

Figyelmébe ajánljuk