A médiaháború folytatódik, a plakátháború most indul

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 1.

Hírnarancs

Vizoviczki negyedmilliárdért hazamehet, de az olimpián nincs Pokémon!

Hiába adta el Simicska a Class FM-et

A Médiatanács úgy döntött, nem hosszabbítja meg a Class FM frekvenciáját – számolt be az Index. A rádió előző tulajdonosai, Simicska Lajos és Nyerges Zsolt tisztában voltak vele, hogy ha az övék marad a Class FM, biztosan elveszik a frekvenciájukat, ezért május végén eladták a rádiót a Sláger Rádió korábbi tulajdonosainak. A leghallgatottabb magyar rádió tulajdonosai a törvényi előírásoknak megfelelően még időben beadták frekvenciahosszabbítási kérelmüket a Médiatanácsnak. A törvény értelmében a hétéves frekvenciaengedély egyszer öt évre meghosszabbítható. A rádiónál abban bíztak, hogy noha a G-nap óta folyamatosan kaptak kisebb-nagyobb bírságokat a hatóságtól, súlyos törvényszegést nem követtek el, és a frekvenciahosszabbítást korábban rendre megítélték a kérvényezőknek. Most azonban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) új pályázatot ír ki a november 19-én felszabaduló frekvenciára. Az NMHH közleménye szerint „amennyiben a Médiatanács újabb öt évre szerződést kötne a Class FM-mel, azzal konzerválná a hét évvel ezelőtti állapotok szerint kialakított feltételeket, és hátráltathatná a rádiós piac fejlődését”.

A Class FM tulajdonosai már bejelentették, hogy mindenképp indulnak a frekvenciáért, de nem lesz könnyű dolguk az egyre csak bővülő új Fidesz-médiával szemben. Andy Vajna két hónapja indította el saját adóját Rádió 1 néven, és neki is biztosan jól jönne egy országos frekvencia.

Az Együtt meghekkeli a kormány plakátjait

false

Az Együtt országos plakátátragasztó kampányt hirdetett, mert szerintük a kormány Európa-ellenes kampánya elfogadhatatlan. Szigetvári Viktor, a párt elnöke kijelentette, hogy Orbán Viktor népszavazást övező kampánya embertelen. „Mi Merkellel és Ferenc pápával értünk egyet” – tette hozzá a politikus, aki mindenkit arra biztatott, ne menjen el szavazni október 2-án.

Londonból ne üzenj Brüsszelnek!

Az októberi kvótanépszavazáson ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a parlamenti választásokon, tehát míg a kettős állampolgárok levélben is szavazhatnak, addig a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön élő magyarok csak személyesen adhatják le voksukat a külképviseleteken. Ez sokaknak utazást, de legalábbis hosszas sorban állást jelent majd.

Az állatkertben is vágják a fákat

Nem fér el a biodóm, ezért hét fát ki kell vágni a városligeti állatkert területén is. Hétfő reggel meg is kezdték a fakivágásokat a park vasúti sínekhez közeli részén. A munkálatok hírére a Ligetvédők a helyszínre siettek, de addigra már három fát kivágtak, amiről egy videót is közzétettek. Az aktivisták megjelenése után a munkálatok leálltak a helyszínen. Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője elmondta: a biodóm területén összesen 15 fa található. Ezek közül nyolcat átültetnek, hetet pedig egészségi állapotuk miatt ki kell vágni. Hanga szerint minden engedélyük megvan a fakivágásokra. A Ligetvédők kifogásolták, hogy nem tájékoztatták őket az állatkerti vágásokról, és hogy Baán László korábban azt ígérte: egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a Városligetben. Hanga folyamatos tájékoztatást ígért a Ligetvédőknek, és azt is megengedi nekik, hogy a helyszínen tájékozódjanak a munkálatokról, amelyeket nem fognak leállítani a kedvükért.

Kipengették Vizóért a negyedmilliárdot

Hazamehet az előzetes letartóztatásból Vizoviczki László, miután egy összegben kifizették érte a 250 milliós óvadékot. A költségvetési csalással, vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolt Vizoviczki házi őrizetben várja az ellene folyó büntetőeljárások végét. Vizoviczkit egyrészt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással vádolják, a vád szerint a kár legalább 825,5 millió forint. A másik eljárásban azt vizsgálják, hogy Vizoviczki valóban megvesztegetett-e 21 rendőrt, akik között több magas beosztású tiszt is akad. A budapesti éjszakai élet egykori ura azért mehet haza, mert büntetlen előéletű, rendezett a családi háttere és összességében már három éve van előzetes letartóztatásban. Az óvadék mértékét pedig a bíróság a bűncselekmény jellegére, valamint a vádlott személyi és családi körülményeire alapozva határozta meg. Azt, hogy miből tudták kifizetni érte a 250 millió forintot, nem vizsgálja senki.

Pokémon No Go az olimpián

Nem elég a lakhatatlan állapotban lévő olimpiai falu, a Zika-vírus vagy az állandó biztonsági fenyegetés, a sportolóknak még az is megnehezíti a részvételt, hogy Brazíliában nincs Pokémon Go – számolt be a Quartz. Noha Rio polgármestere kérte a játék fejlesztőit, hogy az olimpia indulására lepjék el a kis szörnyecskék a várost, úgy tűnik, ez már nem fog összejönni. A játékok szervezői viszont igyekeznek segíteni a sportolóknak a kikapcsolódásban, és 450 ezer óvszert osztanak szét az indulók között, ami rekordnak számít.

Figyelmébe ajánljuk