Ez a világ természetes folyása – mondta Orbán szóvivője, és ha nem kacsintott, nagy a baj

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 2.

Hírnarancs

Pacsiztunk Erdoğannal, Szijjártó életveszélyben érezte magát.

Törökországban minden oké,

legalábbis Szijjártó Péter szerint. A külügyminiszter hosszú interjút adott az Indexnek, amelyben a Törökországban zajló események is szóba kerültek. „Általánosságban szerintem jogos az a törekvés, hogy egy demokratikusan megválasztott hatalom minden, az államcsínyben bizonyos fokig részt vevő embert igyekszik felderíteni” – mondta Szijjártó, majd megnyugtatott mindenkit: ha az Orbán-kormány antidemokratikus folyamatokat érzékelő radarja bejelez Ankaránál, azon nyomban felemelik a hangjukat. Arról amúgy nincs információnk, hogy a külügyminiszter vajon olvasta-e azt a pár napos hírt, hogy gyakorlatilag tömegével viszik el a hatóságok a török újságírókat. A puccskísérlet óta Erdoğan mintegy 18 ezer embert tartóztatott le, ezt a folyamatot írta le Szijjártó a „jogos törekvés” szókapcsolattal.

Újságírókat vertek Ankarában

Újságírókat vertek Ankarában

Fotó: Lefteris Pitarakis/MTI

A Szijjártó-interjúnak van még egy meglepő pillanata. A külügyminiszter rébuszokban elmesél egy rémtörténetet: Brüsszelben kocogás közben rossz környékre keveredett, és úgy megijedt, hogy már az életéért futott, gyorsabban, mint amennyire addig gondolta, hogy futni tud. Amiatt, hogy Brüsszelben ilyen veszélyes környékek vannak, a külügyminiszter sajnálatát is kifejezi az ott élők felé. Kiderül, hogy az eset idején már miniszter volt, de még nem volt ilyen migráció, azonban most „felértékelődik bennem a migrációs politikánk, az biztos”, mondja Szijjártó.

Orbán gesztusa Eörsi felé

Eörsi Mátyás

Eörsi Mátyás

Fotó: Facebook

Eörsi Mátyás volt SZDSZ-es parlamenti képviselő egy Facebook-posztban magyarázta el, hogyan is lehetséges, hogy bár ő jelenleg a Demokratikus Koalíció tagja, az Orbán-kormány mégis jelöli egy demokráciákat tömörítő nemzetközi szervezet, a Demokráciák Közössége vezetőségébe. „Tisztában vagyok azzal, hogy erre a hírre sokan fogják felkapni fejüket, hiszen ilyen vagy ehhez csak hasonló támogatás a NER-re a legkevésbé sem volt jellemző” – írja Eörsi. Elmondása szerint az ötletre végül Szijjártó Péter bólintott rá egy találkozón, ahol Eörsi elmondta, hogy helyteleníti a kormány politikáját, ezentúl is független lesz a kormánytól, és „semmilyen formális vagy más nyomást” nem lehet majd rá gyakorolni. A külügyminiszter ezt elfogadta, írja. A már említett Index-interjúban Szijjártó azt is elárulja, Orbán hogy reagált erre a felvetésre: „A rendszerváltoztatásban szerzett érdemeket akkor is tiszteletben kell tartani, ha azóta sok mindenben nem értünk egyet.” Eörsi azt is írja egyébként, hogy nem teljesen világos számára, milyen előnye származik a külügyi kormányzatnak mindebből.

Eltemették Esterházy Pétert

A 66 éves korában, hasnyálmirigyrákban elhunyt Kossuth-díjas író temetését kedden, 11 órakor tartották a Veszprém megyei Gannán. Esterházy Pétert az altemplomban lévő családi kriptában helyezték örök nyugalomra. A szertartást Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát celebrálta.

false

 

Fotó: Bodnár Boglárka/MTI

Orbán elmegy Rióba

És nemcsak ő, hanem például Áder János is a magyar állami vezetők közül. Ez a világ természetes folyása, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője: „Olyan nagyszabású rendezvény esetén, mint a négyévente megrendezésre kerülő olimpiai játékok, teljesen természetes, hogy minden részt vevő országot magas szinten reprezentálnak állami vezetők.”

false

 

Fotó: Kovács Tamás/MTI

Doppingügy a kajakosoknál

Doppinggyanú merült fel a férfi kajakos olimpiai csapatban, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a gyanúba keveredett sportolók nevét nem hozta nyilvánosságra, de azt igen, hogy helyettük Molnár Péter és Tótka Sándor utazik Brazíliába, írja a Nemzeti Sport. Ketten produkáltak fejenként három atipikus mintát, ami még nem minősül vétségnek, de a Magyar Antidopping Csoporttól kapott információk alapján egyértelmű, hogy tiltott szer van a szervezetükben.

Molnér Péter és Tótka Sándor utazik Brazíliába

Molnár Péter és Tótka Sándor utazik Brazíliába

Fotó: Kovács Tamás/MTI

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.