A béke angyala elfordítja szelíd arcát

  • narancs.hu
  • 2014. január 23.

Hírnarancs

Kijev vajúdik, a Békemenet készül, az ellenzék megkeresztelkedik, a turul németül vijjog a véres égre. Csak a fiatalok maradnak otthon. Ez történt csütörtökön.

Az MTI jelentése szerint az ellenzéki pártvezér, Klicsko a rohamrendőröket és a tüntetőket is rávette, hogy átmenetileg függesszék fel a harcokat Kijevben, amíg az ellenzék és a kormány tárgyal. Az Amnesty International mellett a visegrádi országok - köztük tehát Magyarország - külügyminiszterei is a rendőri erőszak beszüntetésére szólítottak fel. Az elmúlt napok utcai pokláról döbbenetes képek készültek, lásd például itt.

false

 

Fotó: MTI/AP

A Nagy Ellenzéki Össze a Fogat közös nevet választott magának: ezentúl Összefogás néven kampányolnak majd. Bajnai a VS-nek adott interjút.

Tovább gyűrűzik az elmúlt hetek két legnagyobb botránya. A Szabadság téri német sas és a turul kapcsolatáról Demszky Gábor írt, az állami holokausztév bojkottjáról pedig Ungváry Rudolf beszélt szenvedélyesen. Az emlékmű felállítása ellen petíció is indult.

A paksi bővítésről a ma megjelenő Narancsban írunk részletesen és több szempontból. Az Origo a tárgyalások előzményeinek nézett utána a WikiLeaks amerikai követségi iratai között, az OSA pedig ma tartja első vitaestjét a témában - de lesz ebből egy egész sorozat. A békemenet pedig újra vonul majd, megvédi Putyin elnököt, a tolerancia bajnokát. Nem vicc, Bencsik András tényleg a tolerancia hazájának nevezte a mai Oroszországot.

Oroszország és az ördög, illetve az élet értelme témakörben ajánljuk Cseh Tamás Dosztojevszkij-számát, mégpedig Tompos Kátya elóadásában, ha már megjelent figyelemre méltó első lemeze.

Nyilvános az AEGON Művészeti Díj jelöltjeinek shortlistje. A tíz esélyes listája nagy meglepetést nem, remek könyveket viszont nagy számban tartalmaz. Esterházy és Krasznahorkai is ott figyel, a nagy esélyesek mégis Borbély Szilárd és Kun Árpád regényei.

Egy angol felmérésből kiderül, hogy az elmúlt öt évben Magyarországon nőtt a legnagyobb arányban azoknak a fiataloknak az aránya, akik a szüleikkel élnek. Már várjuk a Fidesz sajtóközleményét arról, hogy ez nem a reménytelen gazdasági helyzet, hanem a család visszanyert becsületének következménye.

Figyelmébe ajánljuk