Anyázás, imádkozás, filmvetítés – és az éledező magyar ipar magasztalása

  • narancs.hu
  • 2015. november 10.

Hírnarancs

Hamarosan butadiénben fürdik Tiszaújváros, miközben pápázna Szombathely, az államtitkár meg filmet fog vetíteni az édesapákról. Ugye, ez nem a valóság?

Most szárnyal vagy éledezik?

Nagy nap volt a mai Tiszújvároson, hiszen maga Orbán Viktor adta át ünnepélyesen a Mol butadiénkinyerő üzemét. Az MTI tudósítója kiemelte, hogy az eseményen bejelentették, hogy a Mol és a japán JSR Corporation várhatóan 2017-re egy műgumigyárat épít Tiszaújvárosban. A program részeként Hernádi Zsolt is fellépett, aki arról beszélt, hogy „számításaik szerint a tiszaújvárosi butadiénüzem évi 6-10 milliárd forinttal növeli majd a Mol-csoport jövedelmezőségét”. A műgumigyárról közölte, az nagyságrendileg a kétszeresébe kerül majd a butadiénüzemnek, amely 35 milliárd forintos beruházással jött létre.

Ennél már csak Orbán Viktor mondott nagyobbat, midőn kijelentette: „Aki a Mollal köt szövetséget, az egyúttal Magyarországgal és a magyar emberekkel köt egy erős és sikerhez vezető szövetséget.”

Kicsit mégis zavarban vagyunk, ugyanis a tudósítás szerint a miniszterelnök azt is megjegyezte, hogy „Magyarország nemzeti ipara láthatóan éledezik, próbálgatja a szárnyait”. Lehet, hogy megcsal az emlékezetünk, de szerintünk Orbán Viktor korábban mintha ennél sokkal magabiztosabb nyilatkozatokat is tett volna.

Áder Szolnokon menti a klímát

Akárhogy nézzük, a szilveszteri pezsgőzést meg néhány ostoba szignót leszámítva nem nagyon volt olyan megnyilvánulás, amelyben Áder János ne a világot akarta volna megmenteni. Az MTI tudósítása szerint Áder ma Szolnokon, a IX. Alföldi Tudományos Tájgazdálkodási Napok keretében mondta el, hogy „az ipari forradalom óta drámai módon nőtt a világ népessége: míg előtte, az 1800-as években még 1 milliárd ember élt a Földön, ma már több mint 7 milliárdan vagyunk, 2050-re várhatóan 9 milliárdra nő a népességszám. Emiatt nő a fogyasztás, a mezőgazdasági termelés, a földhasználat, a termelés és az ipari kibocsátás is. Mindez többletenergia-felhasználással jár, amely növekvő szén-dioxid- és üvegházhatású gáz kibocsátását eredményezi”, illetve emiatt „mintegy nyolc hektár termőföld pusztul el percenként, nagyjából egy Belgium nagyságú területet veszítünk el minden évben”. A tudósítás szerint Áder figyelmeztetett „a monokultúrás gazdaság hosszú távon jelentkező kockázatára” is, és ennek kapcsán említette azt a „néhány hetes” hírt, hogy Norvégiában megnyitották a világ legnagyobb génbankját, ahol összegyűjtik azokat a magvakat, amelyek még megőrizték azokat a genetikai tulajdonságokat, amelyekre néhány évtized múlva szükség lehet.

És Magyarország? Nos, erről nem esett szó.

false

 

Fotó: MTI

Balhé a roma közgyűlésen

„Anyázás, életveszélyes fenyegetések, ordibálás, kiabálás volt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Mohácson tartott hétfő esti kihelyezett rendkívüli közgyűlésén” – írja a Romnet tudósítója, hozzátéve, hogy „az egyre fokozódó feszültségben hangos ordibálások és egymás anyázása között az egyik képviselőnő lánya ököllel gyomron vágta a közgyűlésről tudósító televíziós stáb egyik tagját. A Hír Tv munkatársai a példátlan incidens ellenére továbbra is az épületben maradtak, és folytatták munkájukat”. A Hír Tv beszámolója szerint Hegedűs István elnök azzal állt elő, hogy „Fátylat kell borítani a múltra teljesen, új gondolkodással kell azokat a forrásokat használni, amivel előrelépést tudunk biztosítani mindazoknak, akik ezt várják”, ezt azonban sokan kifogásolták. A Hír Tv szerint „a cigány önkormányzaton belül azóta nagy a feszültség, hogy a testület egykori elnöke, a miniszterelnöki biztos Farkas Flórián nem tud elszámolni a »Híd a munka világába« roma felzárkóztató program pénzköltéseivel. A projektre összesen 5 milliárd forint állt rendelkezésre, s kiderült, hogy a pénzből egyebek között havi félmillióért béreltek Opel Corsákat, és több tízmillióért vásároltak irodabútorokat”. Mivel a képviselők egy része távozott az eseményről, ez a téma nem került napirendre.

Még nem tudni, jön-e a pápa, de úgy tűnik, inkább nem

„Erdő Péter bíboros és Veres András, a püspöki kar elnöke újból, személyesen is meghívta Magyarországra a pápát. Ferenc mosolygott, de nem válaszolt sem igennel, sem nemmel” – írja a Népszabadság annak kapcsán, hogy a hét végén Szombathelyen tartották a Szent Márton-emlékév megnyitóját, ahová Ferenc is kapott meghívót, és részvételét sokan készpénznek vették. Egészen addig, hogy a szentszéki szóvivő azt nyilatkozta a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségének, hogy még nem állították össze a pápa jövő évi programját. Persze Erdő és Veres nem Szombathelyen, hanem Rómában nyomult. E sündörgésről Veres a következőt nyilatkozta: „Természetesen igyekeztem kihasználni a lehetőséget. Erdő Péter bíboros úrral együtt mentünk oda a szentatyához, és megismételtük felé a meghívást. Természetesen ő nem válaszolt sem igennel, sem nemmel, de látszott, hogy foglalkoztatja a kérdés. Mindjárt kérdezte is, tudjuk-e, hogy a Buenos Aires-i székesegyház is Szent Márton oltalma alatt áll. Bátorkodtam megjegyezni, hogy ezért is gondoljuk, hogy a szentatya szívesen ellátogatna arra a helyre, ahol Szent Márton született. Mosolyogva konstatálta ezt. Természetesen beszéltem az államtitkárság vezetőjével is, aki úgy fogalmazott, hogy evidenciában tartják a kérdést, tárgyaltak is róla többször, de most még nem tud konkrétumot mondani. Úgyhogy imádkozunk, és várjuk a szentatyát!”

A lap szerint ez kevés lesz, azt írják, „a magyarországi út komoly formában eleve nem is szerepel a pápa tervei között”.

false

Filmvetítés!

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár csak most mondta el, hogy a múlt heti demográfiai fórumon filmet is vetítettek, nem is egyet. Az államtitkár kijelentette, hogy ezeket nemsokára a nagyközönség is láthatja. Az egyik az apák családban betöltött szerepének fontosságára, a másik a testvérek értékeire hívja fel a figyelmet. Sajnos ennél több nem derül ki a kormánypárt honlapján olvasható beharangozóból.

Figyelmébe ajánljuk