Orbán csak hallgatott, amikor a visegrádiak felhördültek Cameron ellen

  • narancs.hu
  • 2015. november 11.

Hírnarancs

Buli van az MMA-nál, Orbán Viktor Nyíregyházán megetetett egy elefántot, majd bejelentkezett Cameronnál egy pusziért. Dúró Dóra megmutatta, Szijjártó kidobta. Szédítő szerdai hírek.

Megerősítik, amit meg kell...

„Az MMA kulturális életben elfoglalt helyére tekintettel indokolt, hogy a NKA-val mint elkülönített állami pénzalappal szorosabban együttműködjön, így a Nemzeti Kulturális Alap forrásainak pályáztatás útján történő felosztásáról döntő testületekben, a szakmai kollégiumi munkában, a művészeti területet érintő döntéshozatalban részt vegyen” – áll abban a törvénymódosításban, aminek hála a jövőben már a Nemzeti Kulturális Alap pénzosztással és pályázatokkal kapcsolatos tevékenységébe is beleszólhat Fekete György, vagyis a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). Az NKA helyzetéről szóló törvényi módosítás az MMA-nak a művészeti életben elfoglalt kultúrstratégiai szerepe megerősítését (!) hivatott szolgálni. Így már más. Minden világos. Az MMA „kultúrstratégiai szerepén” bizonyára van mit erősíteni.

Na, de hol marad Kerényi Imre?

Na de hol marad Kerényi Imre?

Fotó: MTI

Közben művészek tömegei tiltakoznak Fekete György egyeduralma ellen. 18 művészeti szervezet fejezte ki aggodalmát a Nemzeti Kulturális Alap tervezett átalakítása miatt. Ezekről az aggodalmakról igen udvarias, az MMA nevét meg sem említő levelet írtak Orbán Viktornak és más fontos kormánypárti politikusoknak. Levelüket roppant tapintatos módon titokban kívánták tartani, de a Magyar Nemzet megszerezte. Az aláírók között van például a könyves szakma zömét képviselő MKKE, a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Zenei Tanács, vagy éppen mind a négy írószervezet.

A holnap megjelenő Narancsban elmondjuk, mit lehet tenni az MMA ellen. És azt is, hogy milyen jókat üzletelt a díszes köztestület Pintér Sándorhoz és L. Simon Lászlóhoz köthető cégekkel. Ha pedig többet akar tudni arról, hogyan teszi rá a kezét az MMA az NKA-ra: Kunhalmi Ágnes tiltakozásáról itt adtunk hírt, az MMA terjeszkedéséről a Narancsblog és Schilling Árpád is írt a múlt héten, a szervezet közgyűléséről pedig itt számoltunk be. Míg Gulyás Márton és a Szabad művészek csoportja levélíró-akciójáról itt írtunk.

Orbán már az elefántokat is eteti

Tegnapi nyíregyházi látogatása során a miniszterelnöknek még arra is futotta idejéből, hogy gyerekeket kalauzoljon az állatkertben. A túra során volt minden: papagáj Orbán karján, kölyöktapír, de még elefántetetés is.

false

 

Fotó: blikk.hu

Egy magyar anya megmutatja...

false

 

Fotó: Facebook/Dúró Dóra

Homofób rajzzal pózolt, széles mosoly kíséretében Dúró Dóra az Országgyűlés hivatalában. A történet attól válik érdekessé, mert „a Jobbik Ifjúsági Tagozatának kiállítására érkezett pályamű” kihelyezését maga Kövér László házelnök engedélyezte. Dúró mosolyáról a Villámnarancs írt részletesebben.

 

 

Búvár-kormány

Szijjártó Péter zakójától volt hangos Dunakeszi. Egy ismeretlen férfi feszített Szijjártó méregdrága zakójában. A ruha névre szólt és a kukából került elő. Az Index majdnem minden kérdésre választ adó oknyomozást folytatott, amely során minden kiderült mind a zakóról, mind Szijjártó ruhaelhagyási szokásairól. Sőt, a „zakógate” ügyében még a Külgazdasági és Külkereskedelmi Minisztérium is állást foglalt, amely öt pontos reakcióból, csak egyet idéznénk, de milyen egyet: „Azt, hogy vannak olyanok, akik más kidobott holmiját fényképezik, jellemhibának gondolom.”

Úgy látszik, a nagy sértődöttség közepén az sem szegény Szijjártó Péternek, sem a  Külgazdasági és Külkereskedelmi Minisztériumnak nem jutott eszébe, hogy vannak olyan emberek, akik jobb híján a kukákból kénytelenek, hogy úgy mondjuk, frissíteni ruhatárukat – szerintünk meg erről nem tudomást venni, az a jellemhiba.

Hallgatni arany

Gyümölcsöző kapcsolat elé néz Orbán Viktor és David Cameron brit kormányfő – írja a hvg.hu. Mindenesetre Orbán mélyen kussolt, amikor a kelet-európai bevándorlókat szerfelett hátrányosan érintő szabályozásról volt szó az EU-ban – a javaslatot Cameron ultimátumszerűen terjesztette az EU elé. A visegrádi országok egy emberként hördültek fel, kivéve Magyarországot. Mindennek megvan az ára, ugyebár.

Épül az újabb határzár

Szlovénia is kerítésépítésben mesterkedik. A horvát határra húzzák fel a drótot, amely a 444.hu információi szerint kisebb lesz a magyarnál (180 cm), és „csenevészebbnek is tűnik” a vasrudak tekintetében. De félni nem kell, pengés drótakadály itt is lesz.

Újabb példány

Újabb példány

 

Szlovéniának 125 kilométerre elegendő kerítésanyaga van. A szlovén–horvát szakasz 670 kilométer.

Miro Cerar szlovén miniszterelnök keddi rendkívüli sajtóértekezletén közölte, hogy Szlovénia „műszaki akadályokat, szükség esetén akár kerítést is” létesít horvátországi határán. Cél a schengeni határ védelme és egy esetleges, szlovén területen bekövetkező humanitárius katasztrófa megelőzése. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter üdvözölte a szlovén döntést, amelyet „abszolút helytállónak” nevezett – írta az MTI. És lám, már épül is.

Figyelmébe ajánljuk