Az orbánizmus univerzuma

  • narancs.hu
  • 2016. február 12.

Hírnarancs

Habony, GFG, Giró-Szász, és egy gyilkosság gyanújával őrizetbe vett fideszes önkormányzati képviselő. Pénteki hírek Szíriából, a NER-ből és Magyarországból.

Habony

A Habony-féle képkölcsönzési botrányt a jelek szerint a NER rutinból oldja megfele: Balog Zoltán emberminiszter vizsgálatot indított a Habony közeli cégnek kölcsönadott múzeumi festmények ügyében, és Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum igazgatóját írásbeli megrovásban részesítette. Az indoklás szerint Baán nem kérte a kölcsönadási aktushoz a miniszter beleegyezését. Hogy ezt az egészet miért gondoljuk parasztvakításnak, arról itt írtunk.

GFG

Adekvát stílben fogalmazva, továbbra is két lábbal tapicskolnak a szarban G. Fodor Gábor ügyében. Az orbánista politológus és lapfőszerkesztő, akit a fideszista holdudvar diplomás tagjai (amely halmazt udvariasságból olykor „polgári értelmiségnek” is szokás nevezni) tavaly ilyenkor átkoztak ki egy Narancs-interjú miatt, idén év elején újabb ürügyet adott táborbéli ellenfeleinek a szemforgató elhatárolódásra. GFG internetes kiadványa valóban alpári módon támadta meg az MSZP-elnök családját (elsősorban a feleségét). Az állami hirdetéseken keresztül súlyos közpénzekkel kistafírozott lapot most Balog miniszter és Rétvári államtitkár tagadta meg a szokásos fideszes mellébeszéléssel. „A kormány egyetlen ügynökségnek sem adott megbízást arra, hogy a 888.hu portálon helyezzen el, vagy ne helyezzen el hirdetéseket.” Csupán ennyi magyarázatra tellett Balog Zoltán megbízásából Rétvári Bencének, aki a liberális párti Fodor Gábor azon érdeklődésére válaszolt, hogy mikor állítja le a kormány az állami hirdetéseket a 888.hu-n – amely felületen egyébként e sorok írásakor is látható a „Magyar reformok működnek” reklám.

false

 

Egyébként G. Fodor Gábor egyetemi docensként aláírt mai közleményben jelentette be, hogy nem kíván megjelenni az Eötvös Loránd Tudományegyetem etikai bizottsága előtt, mert úgy véli, az ítélet már kész. A MSZP-elnök családját lejárató 888-cikk megjelenése után nem sokkal az egyetem azt közölte, hogy „az ELTE Politikatudományi Intézetében korábban oktatóként dolgozó, a 2015/2016-os tanévben fizetés nélküli szabadságon lévő G. Fodor Gábor által főszerkesztett 888.hu internetes portálon megjelent szexista, rasszista, mások személyiségi jogait, emberi méltóságát sértő" tartalmak teljes mértékben összeegyeztethetetlenek az egyetem által vallott értékekkel.

Giró-Szász

A NER egy harmadik nagy kedvezményezettjéről, Giró-Szász András korábbi kormányszóvivőről, államtitkárról, Orbán Viktor belpolitikai főtanácsadójáról is érkezett új hír. Mint azt tavaly részletesen megírtuk, Giró-Szász tavaly novemberben vásárolta vissza korábbi cégét, a Strategopolis Kft.-t. Nos, a cég 2015 óta szerződésben áll az MTVA-val a kereskedelmi rádiók számára készítendő híranyagok gyártására; ennek pénzügyi háttere iránt érkezett újságírói megkeresés, melyre az MTVA sajtóosztálya a Facebookon is reagált. A szerződés értelmében az MTVA hozzáférést enged a Strategopolis számára az archívumához, valamint az MTI híranyagaihoz, ez alapján a Strategopolis új híreket készít, amelyeket rádiók számára értékesít, és persze az MTVA is értékesítheti az elkészült hírek szerkesztett változatát. A hírgyártásért havi 3,5 millió forintot fizetett 2015-ben az MTVA, ebből még lejött havonta nettó 300 ezer forint bérleti díj.Jelenleg 31 médiaszolgáltató 49 frekvencián használja a Giró-Szász cége által készített híreket.

false

 

Giró-Szász Andrásnak tehát nagyon bejön az orbánizmus – pedig valószínűleg még ma sem érti, hogy egy Orbán-ellenes szervezkedés aktív résztvevőjeként egyáltalán hogyan maradhatott politikailag talpon. Igen, a 2008-as UD Zrt.-ügyről van szó, amelynek már csak a Dávid Ibolya és Herényi Károly elleni, még mindig lezáratlan gyalázatos politikai koncepciós per őrzi az emlékét.

 

További NER-hírek

Egy két éve eltűnt vállalkozó megölésével gyanúsítják Gál Roland dunaújvárosi fideszes önkormányzati képviselőt és társát. Gál a Közbiztonsági Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának egykori elnöke. A Fidesz bejelentette, hogy azonnali hatállyal fölfüggesztették Gál Roland párttagságát.

false

 

Fotó: Hajdú D.András / abcug.hu

A gyöngyöspatai cigánygyerekeket súlyos hátrányok érték a jogellenes szegregált körülmények miatt. Külön wc-t kellet használniuk, még nyolcadikban is a negyedikes tankönyvekből tanították őket, sokan nem tanultak meg 14 éves korukra sem megfelelően írni és olvasni. A középiskolát sem fejezték be a lemaradás miatt, egy életre szóló hátrány érte őket, ezért 209 millió forintos kártérítésért perelik a magyar államot. Hatvanhárom gyöngyöspatai cigány származású tanuló indított pert az állami Klebersberg Intézményfenntartó Központtal szemben, mert a szegregált általános iskolai körülmények miatt jelentősen lemaradtak a fejlődésben, de ezen túl is számos sérelem érte őket. A Kúria tavaly márciusi ítélete is ezt erősítette meg, ezt követően fordultak kártérítésért, összesen 209 millió forintot várnak az államtól. Többek között a földszinten volt az osztályuk, az emeletre, a „magyarok” közé fel sem nem mehettek, külön mosdóba kellett járniuk. A gyerekek jogi képviseletét ellátó Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek (CFCF) Alapítvány jogászai szerint korábban hiába mondta ki a bíróság, hogy jogellenesen szegregálták a cigány gyerekeket, nem változott semmi.

Szíria

Az orosz légicsapások elől újabb 35 ezer szíriai menekült torlódott fel a török határnál. A törökök szerint az oroszok és a szír kormány légicsapásai nem az Iszlám Állam, hanem a civil lakosság ellen irányul. Az oroszok ezzel párhuzamosan részt vesznek egy olyan tárgyalássorozaton, amelyben a szíriai válsághelyzet nagyhatalmi rendezése körvonalazódik, jelentsen ez bármit is.

Magyarország

Szombaton délelőtt lesz Budapesten a nagy pedagógustüntetés; gyerekeink tanárai a tönkretett magyar közoktatás miatt vonulnak a Kossuth térre. A NER hatalmasságaitól a hét elejei látszategyeztések után mindössze néhány ótvar megjegyzésre futotta, például ilyen fenyegetőzésre, vagy erre az infantilis, agyalágyult „gondolatkísérletre”.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?