Orbán már egy egész kontinens nevében játssza az eszét

  • 2015. július 3.

Hírnarancs

Menetrend szerinti rádiós hetiorbánviktor, görögök, kánikula – ez volt a világra és a hazánkra mért három istencsapás pénteken.

A magyar miniszterelnök szokásos pénteki iránymutatása a magyaroknak és a nagyvilágnak ezúttal unalmasra sikeredett – de lehet, hogy csak a mi ingerküszöbünk szökött az egekbe az utóbbi években. Igaz, arra azért csak felkaptuk a fejünket, hogy Orbán Viktor egy egész kontinensnek (Afrikának) üzeni, hogy mi nem lehet a hazájuk az onnan érkezőknek. Nos, Európa nem lehet a hazájuk, jelentette ki Orbán magabiztosan. Túl azon, hogy Orbán mintha kissé megmámorosodott volna önnön jelentőségének tudatától (s immár Európa nevében osztja az észt), érdemes az erről szóló részt szó szerint idézni: meg kell nekik mondani, hogy „ez a kontinens nem lesz a te hazád, van neked saját hazád, ez a mi hazánk, mi építettük fel, szívesen működünk veled együtt, vannak törvényeink, tartsd be, ha ide akarsz jönni, még ennek is megvannak a szabályai, de az lehetetlen, hogy te törvénysértő módon átrohanj a kerítéseinken, a határainkon”. Kissé konfúz szózuhatag (nem lehet a hazád, de jöhetsz, ha betartod a szabályokat… ?), ráadásul (a nagy klasszikus után szabadon) még rendszer sincs benne. Amúgy Orbán változatlanul képtelen lejönni a háborús retorikáról, a mai napra rendelt frazeológia ez volt: „határvédő” politikát kell folytatni, másfelől nem vagyunk „frontország”, de azért „megvédjük Magyarországot, megvédjük az Európai Uniót is”. A továbbiakban a szokásos önfényező körítéssel pampogott még valamit a 2016-os költségvetésről („példátlan esemény, hogy az ország eljutott a kiszámíthatóságnak arra a szintjére, hogy az év közepén elfogadott büdzséje van”), meg a görögökről, hogy mennyire szurkol nekik.

false

 

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Országa államadósságának 30 százalékos leírását és egy 20 éves türelmi időszakot javasolt  Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, hogy így tegyék fenntarthatóvá a görög adósságállományt. A kormányfő televíziós beszédében állt elő ezzel, egyúttal arra kérte honfitársait, hogy szavazzanak nemmel a vasárnapi referendumon az uniós válságkezelő csomagra.

Mindeközben az eurózóna mentőalapja, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) szerint Görögország bár hivatalosan is csődben van, a szervezet egyelőre nem követeli a teljes tartozás visszafizetését, mivel az szerinte „a kegyelemdöfést adná meg” a súlyos pénzhiányban szenvedő görög államnak. Az EFSF egyébként Athén legnagyobb hitelezője. A Reuters tudósítása szerint a görög bankszövetség vezetője mindenesetre közölte, hogy a bankoknak egymilliárd eurónyi likviditási tartalékuk van, ami a jövő hétfőig elég.
Kormánytisztviselőnek vették fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyik háttérintézményéhez azt a volt jogász HÖK-öst, aki azt a gólyatábort szervezte, ahol megerőszakoltak egy lányt. A diákot az ELTE, mivel a vizsgálat szerint szervezőként nem tett meg mindent az ügy tisztázásáért, kirúgta – a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság azonban alkalmazta. Amikor az index.hu emiatt megkereste a tárcát, az Emmi állítólag meglepődött, majd tényfeltárásba kezdett, aminek a végén Balog Zoltán személyesen rúgatta ki Bubla Áront. A hírportál emlékeztet rá, hogy Bubla a Fidesz–KDNP tavaly őszi kampányában is részt vett, és néhány hónappal később a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság alkalmazta személyi asszisztensi munkakörben, határozatlan idejű szerződéssel. Ez a szervezet a fenntartója a gyermekotthonoknak, javítóintézeteknek, de a vakok intézetének is.
Bár a magyar kormány egyre nagyobb számokkal riogat, hogy Ausztriából hány ezer menekültet fognak visszatoloncolni Magyarországra (Kósa Lajos egyszer 200 ezer embert is említett), az osztrák fél eddig ezt nem erősítette meg – írja a 444.hu. A lap szerint az osztrák külügyi főosztályvezető, Johannes Wimmer közölte Perényi János magyar nagykövettel, hogy „Ausztria júliustól sem készül nagyobb létszámú menekültet visszaküldeni Magyarországra, az erről szóló híreszteléseknek nincsen alapjuk”.

Elhunyt Szabad György (1924–2015) történészprofesszor, az 1990–1994 közötti Országgyűlés MDF-es házelnöke, a harmadik köztársaság alkotmányos alapjainak egyik kidolgozója.

Marad, sőt fokozódik a rohadt kánikula.

Figyelmébe ajánljuk