Holnap óriási tüntetést tartanak a pedagógusok a fővárosban – Pozsony messzebb van, mint gondolnánk

  • narancs.hu
  • 2016. január 24.

Hírnarancs

Lába kélt a korrupció letörésére szánt lének. Két főváros, két tüntetés. Nagyot futott egy tucatból nyolcadik államtitkár. Egészségügyi szájkarate, szmog. Vasárnapi hírharsona.

Lopnak a bőség kosarából

Az hagyján, hogy a bőség kosarából, de Magyarországon még a korrupció elleni fellépésre szánt – ki hitte volna, EU-s – pénzből is lopnak. „Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálata alapján korrupciós gyanú merült fel, éspedig a magyar pénzosztó apparátus csúcsaira vezető szálakkal. Eszerint még a Brüsszel által a közbeszerzések ellenőrzésére adott pénzeket is megcsapolták. Az uniós forrásokat menedzselő csúcsszervnek, az egykori Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek dolgozó tanácsadó konzorcium alvállalkozói körében az OLAF fiktív számlákra, készpénzes kifizetésekre bukkant” – írja a hvg.hu.

A példamutató esetnek az ad külön pikantériát – már ha a nyílt színi pornográfia esetében beszélhetünk ilyesmiről –, hogy „Polt Péter legfőbb ügyész tud, Tállai András nemzetgazdasági államtitkár viszont nem tud arról a nyomozásról, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságának központi nyomozó főosztálya folytat” az ügyben.

false

Mindez persze csak merő gravitáció: minden lefelé folyik, még a lé is. És lefelé terjed az a szemlélet is, mely szerint az uniós pénzek szabad prédának tekinthetők, aki kapja, marja.

Tüntetés volt a Kossuth téren

Úgy ezren tüntettek a terrortörvény ellen a Kossuth téren (helyszíni tudósításunk itt olvasható). Mint ismeretes, a Fidesz olyan alkotmánymódosításon agyal, ami lehetővé tenné Orbán Viktornak, hogy bemondja péntek reggel a rádióshow-jában, hogy terrorveszély van, aztán fölmenjen a lakásodra, a fehérneműid között turkáljon, vagy még ennél is vadabb dolgokat műveljen. Az alkotmánybuhera kétharmados móka, sőt a demokrácia lánglelkű jobbikos őrei négyötödös döntést szeretnének, ám attól még félrenyomhatnak véletlenül néhányan, s akkor ez az ezer ember szólt csupán, hogy ezt azért mégsem kéne. Egy frissen érkező marslakó akár azt is vizionálhatná, hogy az országnak simán bejön egy ilyen törvény. Klassz, nem?

false

Dömötör jól odadörmögött

Van ez a vonat a Fideszben, hogyha a főnök mond valamit, akkor gyorsan szajkózni kell, mert az a jó tanuló, aki minél többet mondogatja. Most a miniszterelnöki minisztérium parlamenti államtitkára (marha jó titulus, mi), a dúlt tekintetű Dömötör Csaba ült fel rá. Épp az előbb emlegetett törvény kapcsán sikerült felmondania Orbán péntek reggeli dumáját. Azt tudniillik, hogy az ilyen terrortörvény Nyugat-Európában mindennapos, minden országnak van belőle legalább egy. Hát, egy fenét van – és akkor most nagyon udvariasan fogalmaztunk.

A slágfertig Fidesz

Morgott valamit az LMP a magyar egészségügy, közgyógyászat tragikus állapotáról, hogy „miközben a kormány azt mondja, többet nem tud áldozni az egészségügyre, semmi sem drága neki, ha haverokról, vagy olyan »agyament ötletek« megvalósításáról van szó, mint a Városliget átépítése és a paksi atomerőmű bővítése”, ami kétségkívül bátor kiállás a párt szakszóvivője, Ábrahám Júlia részéről, de ennél is keményebb a Fidesz válasza.

Nem fogják elhinni, mit mondtak! Emútnyócév, emútnyócév.

Ez sohasem fog elmúlni a Fidesznek.

Valami bűzlik Debrecenben

Nos, a levegő az. Olyannyira, hogy szmogriadót kellett elrendelni.

Reméljük, azóta már véget is ért, s fellélegezhetnek a kálvinisták.

Holnap óriási tömegtüntetést tartanak a pedagógusok a fővárosban!

Bi-bi-bi, Pozsonyban! A szlovákiai pedagógusok. Azt írja az Új Szó, hogy „hétfőn, azaz január 25-én Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Felkelés terén (SNP tér) 11 órakor tiltakozó megmozdulást szerveznek” a tanerők. Ugyanakkor azt is olvashatjuk a lapban, hogy „már 11 387 tanár és 707 iskola kapcsolódott be a holnap kezdődő, határozatlan ideig tartó pedagógussztrájkba”. Az elégedetlenség hátterében természetesen a megbecsülés hiánya áll. Ismerős? Robert Fico persze mossa a kezét, a közeledő választások (márc. 5.) miatt ő már semmit sem tehet. Nyilván.

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.