Orbán lehajol az aprópénzért is

  • narancs.hu
  • 2016. január 22.

Hírnarancs

Miniszterelnökünk már másoknak adna kölcsönt, Tállai rászáll az Uberre, Tarlósnak esze ágában sincs betiltani, és egyelőre marad a hideg. Hírek jobb időkre.

A menekültekről és a brüsszelizmusról

Szerencsére felépült influenzájából miniszterelnökünk, így – még ha kissé fátyolos hangon, néha harákolva  – megtarthatta szokásos péntek reggeli rádióinterjúját. Kár lett volna kihagynia, hiszen végre visszaterelhette a diskurzust kedves témájára, a menekültekre, akik, Orbánt idézve: többet nem jönnek keresztül Magyarországon! „A dogmatikus gondolkodás kapitulált, meghozták Európában azokat a döntéseket, amelyeket a magyarok már rég szorgalmaztak” – ujjongott, majd hozzátette: az osztrákok kinyilvánították, hogy Európa nem tud korlátok nélkül befogadni bevándorlókat, ám a magyar álláspont ettől kicsit még odébb van, mert „a legjobb bevándorló a nem jövő bevándorló”. „A politikai menekülteknek biztosítunk mindent, ami a nemzetközi jog szerint nekik jár, de azon túl senkit nem engedünk be” – érvelt a miniszterelnök. Arra a felvetésre, hogy Angela Merkel német kancellár nem éppen ezt vallja, úgy reagált: a kis sikernek is örülni kell, az aprópénzért is le kell hajolni. „A kormánynak vannak olyan erőforrásai, melyeket terrorveszély esetén bevethetne a terrorizmus veszélyének csökkentése érdekében, de a törvények ezt nem engedik, pedig  Nyugat-Európában ez természetes” – sajnálkozott Orbán a most vesztésre álló alkotmánymódosítás kapcsán. „Ha a baloldal éppen nem kormányoz, akkor azt állítja, nincs is demokrácia. Ha ez igaz lenne, akkor szügyig állnánk az önkényben, Magyarország azonban Európa legszabadabb országa” – jelentette ki meredek okfejtése végén, s most némi joggal érezheti, neki mindent szabad. További arany mondásait terjedelmi korlátok miatt csupán hevenyészve idéznénk: Szerinte pont a „brüsszelizmus” gyengíti az uniót és fenyegeti Európát. A hatásköröket ugyanis elvonják, de a feladatot nem képesek ellátni. Közép-Európa semmiben nem marad el a kontinens nyugati felétől demokráciában, állította, majd ezt igazolva előállt a költői kérdéssel: „ha nálunk az fordult volna elő, mint Kölnben, maga szerint én hány napig maradtam volna hivatalban?”

false

 

Fotó: MTI – Máthé Zoltán

 

Buszok, reformok, csok

Orbán szerint biztosan nehéz az agglomerációs közlekedést megszervezni, de időnként az országnak fegyveres akcióban is részt kell vennie, ráadásul (most hadd ne mondjuk, kinek a hibájából…) az összeomlás széléről kellett visszarántaniuk Magyarország költségvetését, saját állítása szerint a felére csökkentették a munkanélküliséget, és „be kellett indítani nagyon bonyolult reformokat” (ha nem tévedünk, most a ’reform’ kifejezés rehabilitálását érhettük meg!). „Ha ezzel és másfél millió menekült veszélyével meg tudtunk birkózni, akkor csak megoldunk már néhány buszjáratot” – állította magabiztosan Orbán, aki szeretne végre eljutni oda, hogy csökkenjen az államadósságunk, sőt, mi adjunk majd kölcsön másoknak, akár már jövőre – na, erre már mi is befizetünk (be is fogunk…)! Miniszterelnökünk ezen felül még kiállt a taxisok mellett és megdicsérte saját csok-programját, merthogy érezhetően minden pénzt erre költenek, az oktatás meg az egészségügy meg majd eldöcög magától is.

Tállai az Uberről

Tállai András, a NAV-ot vezető államtitkár és miniszterhelyettes ma végre elmondta, mit talált ki a taxisok útlezárásai után a Nemzetgazdasági Minisztérium és a NAV az Uber-ügyben. Leginkább azt, hogy kiraknak egy tájékoztatót a NAV honlapjára Uber-sofőr vagyok, hogyan adózzak? címen.  Momentán még azt se tudják, hány Uber-sofőr lehet Magyarországon, erről csupán annyit mondott, hogy a NAV-ban az egyik munkatársuk belépett az alkalmazásba, és csak a NAV körül talált három autót. „Szóval többen is lehetnek” – vélekedett nagy ravaszul Tállai. Eddig tíz ellenőrzést végzett a NAV Uber-sofőröknél – hát, nem az derült ki mindnél, hogy nincs is adószámuk! Az államtitkár bejelentette, hogy a többoldalas tájékoztató megjelenése után akár 200 ezres büntetést is kaphatnak az adószám nélküli sofőrök, és több ellenőrzés is lesz.

false

 

Fotó: MTI – Illyés Tibor

 

Megbukott az alkotmánymódosítás?

A Jobbik ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a parlament négyötödös többséggel meghozott előzetes hozzájárulásához kötné a terrorveszélyhelyzet kihirdetését – ezzel bizonyossá is vált, hogy megbukott a Fidesz VI. alkotmánymódosító kísérlete. A Népszabadság kérdésére Mirkóczki Ádám jobbikos politikus leszögezte: nem járulnak hozzá a rendeleti kormányzás bevezetéséhez. „Nem fogjuk támogatni, hogy a kormány az emberek félelmeire és naivitására apellálva túlhatalmat biztosíthasson magának. Nem töltünk ki biankó csekket.”

Tarlós nem tilthatja be az Ubert

A nyilvánosság elé lépett ma Budapest főpolgármestere is, és nem csak a 65 év felettiekre ijesztett rá: a vg.hu tudósítása szerint Tarlós István megígérte, hogy a főváros módosítani fogja a taxirendeletet. Arra viszont mai sajtótájékoztatóján sem tért ki, hogy pontosan milyen változások jöhetnek. „A fővárosnak sem joga, sem lehetősége nincs betiltani az Ubert” – közölte Tarlós, aki szerint ennyi erővel azt is ígérhette volna, hogy megtanítja repülni a taxisokat. Ráadásul joggal mutatott rá: a taxisoknak nincs igazuk abban, hogy a jelenlegi taxirendelet az ő bevonásuk nélkül íródott volna. Ugyanis két éve, amikor az Uber még sehol nem volt, éppen a taxisok követelték, hogy rendeletben rögzítsék a fix (és megemelt) tarifát.

false

 

Fotó: MTI – Máthé Zoltán

 

Csak nem jön a pénz

Emlékeznek tavaly augusztus 17-re, amikor óriási vihar csapott le a fővárosra? Sokaknak több mint egy napig kellett várniuk arra, hogy visszatérjen az áram. Akkor még azt nyilatkozta az Elmű szóvivője, hogy a 24 óránál tovább tartó kimaradásért jár az 5000 forintos kötbér. 496 lakásban azonban az Index mai cikke szerint hiába várták a pénzt, mert a károk felmérése után az ő környékükön 2. kategóriájú rendkívüli időjárási helyzetnek minősítették a történteket, aminél csak 48 órán túli szünetért jár pénz. A továbbiakért tessék tehát a természetet hibáztatni.

Még marad a hideg, de már nem sokáig

Egyelőre még tartja magát a januárban egyáltalán nem szokatlan hideg. Sőt, ahogy e hétre szóló frissített prognózisunkban is olvasható, szombat délután és este, elsősorban az ország nyugati felén, később talán a középső országrészben is újabb – igaz, nem túl combos – havazás várható. Vasárnap napközben már csak keleten fog fagyni, a jövő hét elején pedig legalább a világos órákban mindenhol enged szorításából a fagy. Ehhez képest a tengerentúlon, az Egyesült Államok keleti partvidékén a szezon hóviharára készülnek.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.