Imádkozzunk Simicska Lajos lelki üdvéért!

  • narancs.hu
  • 2014. január 9.

Hírnarancs

Az ellenzék vajúdik, Amerika megfagy, és még Orbán is kínos helyzetbe kerül – de van egy honfitársunk, aki ma is teljes elégedettséggel hajthatja álomra a fejét. A nap hírei.
Őszinte mosolyok

Őszinte mosolyok

Fotó: MTI

Az ellenzéki összefogás szereplői tovább ápolják azt a hagyományt, hogy nem kész döntéseikkel állnak ki a sajtó elé, hanem a nyilvánosság előtt vitatják meg belső ügyeiket. Ez a demokrácia természetes velejárója lenne, de mivel a sajtó – a kormánypárti és a független egyaránt – az alkudozást és az egyezkedést kicsinyes belviszályként tálalja, ezért ezt a szokást bátran nevezhetjük kapitális hibának. Most éppen arról szólnak a pletykacikkek, hogy milyen helyet kap a listán Gyurcsány, mit szól ehhez a PM, mihez kezd magával Bajnai és mi zajlik az MSZP-ben – és közben persze mindenki ekézi a másikat. Tipikus mellékszál, hogy miután a pimasz és karakán netes sajtó jól kiröhögte a Gyurcsánnyal egy listára kerülő, híresen Gyurcsány-ellenes Juhász Pétert, ma kiderült, hogy már tegnap bejelentette: leiratkozik a közös listáról.

Az LMP-nek akár még jól is jöhetne a baloldali összefogás körüli perpatvar, de közben egyre aggasztóbb hírek érkeznek felőlük is. A „baranyai lobbi” és a pártot „foglyul ejtő” két különös háttérember ügyködéséről a hvg.hu írt.

A nap legnagyobb érdeklődést kiváltó eseménye egy fölöttébb kínos szerkesztőségi ülés, melyet Magyarország miniszterelnöke tart. A Magyar Krónika indulásáról hamarosan beszámolunk részletesen, addig is itt elolvashatják, miért nem vicces szerintünk ez az egész, itt pedig arról elmélkedünk, mi a baj a Magyar Krónikában részt venni nem kívánó jobboldali szerzők nyilatkozataival.

Az emberminisztérium és Orbán fociakadémiája eredményesnek látszó erőfeszítést tett, hogy ne Kerényiék folyóirata legyen a nap legnagyobb baromsága: Eusebio lelki üdvéért mondattak misét. (Lásd itt.)

Simicska Lajos gyarapodásáért misézni nem kell, csak halhatatlan lelkét féltjük. Az Átlátszó kiszámolta, hogy „egyedüliként vagy konzorciumban a tavalyi magyar költségvetési hiány felét a Közgéphez áramoltatták a büdzséből, összesen 431 milliárd 872 millió 945 ezer 311 forintot”. Az Index pedig szépen összeadta, hogy „a cég az elmúlt 4 évben összesen közel 900 milliárd forintnyi állami, illetve önkormányzati megbízást kapott”. Dicsértessék!

Istennek és Orbán Viktornak hála, a rezsi is tovább csökken. Majd.

Bezzeg szegény amerikaiaknál biztos nem csökken olyan daliásan a rezsi, pedig rájuk férne: csúf hideg van arrafelé, bár New York-i ügynökünk szerint túllihegik a helyzetet. Mindenesetre a majdnem befagyott Niagara gyönyörű.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.