Jönnek a tanerők: újra nagy tüntetés lesz a Kossuth téren

  • narancs.hu
  • 2016. február 1.

Hírnarancs

A képviselői vagyonnyilatkozatokon pörgött ma mindenki, de semmi extra nem derült ki: minden a legnagyobb rendben, csupa móka és kacagás az élet.

Számvetés

Vasárnap éjfélkor a Parlament honlapján közzétették a képviselői vagyonnyilatkozatokat. Az Index hősies munkával végignyálazta az érdekességeket csupán helyenként tartogató pénzügyi vallomásokat. Itt szépen össze is szedték táblázatosan, melyik képviselő mit vallott be, itt meg csináltak egy toplistát.

Ha sok kirívó dologra nem is leltek a szemfüles keresgélők, azért ebben az évben is akadt némi csemege.

A teljesség igénye nélkül azért magunk is szemezgettünk a leginkább tetszők közül: képzeljék, a Fidesz híressé vált listázója állítólag remek (?) kis CD-gyűjteménnyel rendelkezik, ám valami történhetett, mert szegény Kubatov 2015-ben nem vett, nem cserélt és nem is kapott egyetlen lemezt sem, így – ha minden igaz – épp annyi lemezipari terméke van, mint tavaly. De megtudhatjuk (végre), mennyit ér L. Simon László neve, Révész Máriusz hogyan állt ingatlancápának, vagy mennyit is ér Szelényi Zsuzsa bizonyára csodákra képes telefonja.

De nem minden ám a pénz. A vagyonnyilatkozat nem arra van, hogy fillérre pontosan elszámoljanak a képviselők a szerzett javaikkal, hanem inkább afféle vallomásos lírázásra: Novák Előd például idén sem volt rest feltüntetni, hogy kizárólag magyar állampolgársággal rendelkezik.

Ki nem szaporodik rendesen?

Persze érdekes összefüggésekre vagy adatokra is rá lehet bukkanni egy-egy vagyonnyilatkozat számai közt. Ugyancsak az Index gyűjtéséből derül ki, hogy mely politikai csoportosulásnak van több vagy kevesebb gyereke. A magyar Országgyűlés 199 képviselője összesen 270 gyereket nevel. A vagyonnyilatkozatokban ugyanis kötelesek a képviselők feltüntetni azon utódaiknak a számát, akikkel egy háztartásban élnek. Így tehát valószínűleg 270-nél valamivel több gyereke van összesen az összes képviselőnek.

KDNP-kereső

KDNP-kereső

 

Na, de mi szép derült ki ezen számokból? Hát az, hogy a KDNP-s politikusoknak van a legkevesebb gyerekük. Mielőtt még a legrosszabbra gondolnánk, hogy tudniillik bort isznak és vizet prédikálnak vagy, pardon, de más micsodájával verik a csalánt… nos, lehet, hogy csupán öregek.

Mit akarnak a tanárok?

Jó nagy tüntetést szervez a pedagógusok sztrájkbizottsága február 13. szombat 11 órára, a Kossuth térre, hogy kikényszerítsék a köznevelési törvény rendszerszintű változtatását. (A pedagógusok követelései például itt olvashatók.) A Balog Zoltán emberminiszterrel folytatott tárgyalások – mint ahogy az várható volt – eredménytelennek bizonyultak, a kormány nem akar rendszerszintű változtatást a köznevelésben. Mit sem számít a növekvő elégedetlenség vagy a rendszer finanszírozásának akadozása, a kormány kitart az elképzelései mellett.

Szombaton a Magyar Idők nyomán az egész párt- és közmédia kaján örömmel közölte, hogy a legnagyobb tanárszervezet beadta a derekát, és odaül Balog asztalához. Miután a Pedagógusok Szakszervezete a hírt nem cáfolta, tegnapi Narancsblogunkban alaposan elmagyaráztuk, miért lenne ez nagyon rossz döntés.

Hétfőn a kormányzati kerekasztal bojkottjára szólított fel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is. Mindenesetre a nagytestvér, a PSZ most a sztrájkbizottság élén keményen beleállni látszik a konfliktusba, ami komoly bizakodásra adhat okot. „Biztatjuk a kollégákat, hogy minél többen, pedagógusok, szülők, mindenki, aki érintett a köznevelésben, támogassa a megmozdulásokat. Fontos, hogy nagyon-nagyon sokan legyünk ott a Kossuth téren” – üzente Galló Istvánné, a PSZ elnöke.

Mindehhez nem túl szívderítő, de kétségkívül tréfás adalék a 444.hu találata, amely szerint Rétvári Bence államtitkár széles körű párbeszédet kezdeményez a köznevelésügyi kerekasztallal. Tehát Rétvári Bence Rétvári Bencével fog tanácskozni. Vagy az asztallal.

false

Orbán Viktor önmagát fényezte

Politikai szempontból Európa legstabilabb államaként jellemezte Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Jakartában, amikor a magyarországi üzleti lehetőségekre hívta fel indonéz befektetők figyelmét egy üzleti fórumon.

A reklám helye

A reklám helye

 

De Magyarországról szólva Orbán Viktor a stabilitás (!) mellett kiemelte az „erős biztonságpolitikát”, amelynek hála az ország elkerülte például a migrációs krízis negatív hatásait. Az MTI tudósítása szerint a miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy „A vállalkozói szférát nagy tisztelet övezi Magyarországon, és jelentősek az ország eredményei például a kutatás-fejlesztés területén”. Aha.

Nemet mondanak?

„A teljes magyar ellenzék egységes abban, hogy ezt az alkotmánymódosítást, a jelenlegi feltételekkel nem szavazzák meg.” A terrorveszélyhelyzet fogalmának alkotmányba foglalása miatt a következő hetekben akár olyasmi is történhet a magyar parlamentben, amire már rég nem volt példa: tétje lesz egy szavazásnak. A 444.hu cikke részletesen számba vette a lehetőségeket. Jó kérdés, mi lesz.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.