Lázár vasárnap is beszólt L. Simonnak, a Szigeten menekülteknek gyűjtenek sátrakat

  • 2015. augusztus 16.

Hírnarancs

Valamint összeütköző vonatok és az Origo újabb mélyrepülése a híreink között. Nagyon reméljük, hogy most már tényleg a lehűlés előtt.

Vonatbaleset, bedugult autópálya

Két vonat ütközött össze vasárnap reggel Acsa-Erdőkürt és Galgaguta között, a balesetben 21 ember sérült meg. Az Országos Mentőszolgálat közlése szerint egy középkorú férfi a lábát törte, egy középkorú nőnek pedig a bordája tört el, a többiek könnyű sérüléseket szenvedtek. A sérülteket nyolc mentőautóval és két helikopterrel szállították Balassagyarmatra, Budapestre és Vácra. A baleset az Aszód–Balassagyarmat vasútvonalon történt nem sokkal fél kilenc után, a vonatok összenyomódtak, de nem siklottak ki. A vonalon csak délutánra állt helyre a közlekedés, addig buszok szállították az utasokat.

A police.hu tájékoztatása szerint a rendőrség tömegszerencsétlenséget okozó vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése vétség miatt indított nyomozást.

false

 

Fotó: Mihádák Zoltán

Reggel Siófok és Balatonszárszó között is vonatpóló autóbuszok közlekedtek, mert Balatonszárszónál az éjjeli viharban leszakadt a villamos felső vezeték, egy elromlott biztosítóberendezés miatt késnek a vonatok a Budapest–Hatvan–Miskolc, és a Budapest–Füzesabony–Eger vasútvonalon is.

Az MTI szerint több egymást követő baleset miatt majdnem öt kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán Biatorbágy és Zsámbék térségében, és Röszkénél is sokat kell várni. Tömegesen indultak ugyanis vissza Nyugat-Európába az eddig szabadságukat töltő vendégmunkások, ezért a belépésre a személyautóknak 5 órát, a buszoknak 2 órát kell várniuk.

Lázár megint beszólt L. Simonnak

Július végén írta meg a HVG, hogy L. Simon László cége 1000 forintért árult barackmagot, melyről azt állították, hogy javítja a látást és gyógyítja a rákot is. Mivel a barackmagról eddig senki nem bizonyította be, hogy bármiféle gyógyhatása lenne, a Nébih vizsgálatot is indított a cég ellen. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az RTL Klub híradójának letagadta, hogy bármi köze lenne a céghez, melynek fele az övé (erről lásd Schilling Árpád remek írását).

L. Simont mindezért állítólag Orbán Viktor is számon kérte, múlt héten pedig Lázár János üzente meg államtitkárának: tegyen rendet maga körül.

Ám úgy tűnik, ez nem volt elég a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, mert ezen a szép augusztusi vasárnapon az alábbi közleményt adta ki:

„Nagyra értékelem L. Simon László államtitkár úrnak a Miniszterelnökségen végzett munkáját, ugyanakkor már neki is jeleztem azt az álláspontomat, hogy aki állami vezető lesz, az akkor teszi a legjobbat, ha megszabadul minden valós befolyást jelentő gazdasági érdekeltségétől.

A jövőben nyomatékosan felhívom a Miniszterelnökségen dolgozó államtitkárok, helyettes államtitkárok figyelmét, hogy üzleti tevékenységet ne folytassanak! Azért, hogy ne fordulhasson elő olyan helyzet velük kapcsolatban, ahol az összeférhetetlenségnek vagy a visszaélésnek akár csak a gyanúja is egyáltalán felmerülhet.”

Rémhírt terjesztett az Origo

Az eredeti

Az eredeti

 

„Állítólag felfegyverzett migránsok indultak a szerb–magyar határra” címmel közölt le egy cikket vasárnap az Origo. A szerb Alo.rs bulvároldal cikkét szombaton vette át a szélsőjobboldali Délhír, ekkor kezdte meg karrierjét a magyar neten. Az álhír arról szólt, hogy mintegy ezerfős migránscsoport rohamozta meg a szerb–magyar határt Horgosnál. A feldühödött tömeg botokkal, kapákkal felfegyverkezve és „Allah akbar!” felkiáltással tört rá állítólag a szerb rendőrökre. A minimum kétes forrásból származó hírt az ország leglátogatottabb portálja kritika nélkül vette át, és posztolta ki a Facebookra uszító szöveggel. Miután az Index megírta, hogy a hírből egy szó sem igaz, és ezt átvette többek között a 444 is, az Origo megváltoztatta a cikk címét „Rémhírt terjesztenek a migránsokról”-ra, a Facebook-posztot pedig törölték az oldalról. Megváltoztak a médiafogyasztási szokások.

Véget ér a rekord-Sziget, sátrakat gyűjtenek a menekülteknek

Vasárnap van a Sziget utolsó napja. A –1. napi Robbie Williams-koncert után pénteken és szombaton is megtelt a Sziget, ez napi 90 ezer látogatót jelent, így minden bizonnyal látogatórekordot dönt a fesztivál, számolt be az MTI. A Limp Bizkit után Martin Garrix zárja a Nagyszínpad programját. Az utolsó napra időzítve Gerendai Károly adott interjút az Indexnek. A Sziget tulajdonosa szerint idén nyereséges lesz a fesztivál, de az egyre telítődő európai fesztiválpiac különösen megnehezítette a szervezők dolgát. Gerendai elmondta, hogy soha ennyit nem költöttek fellépőkre, mint idén, és szeretnék a világ hat legfontosabb fesztiválja közé juttatni a Szigetet, melyre idén ismét „visszataláltak” a magyar látogatók.

A fesztiválon pedig fényreklámok és molinók hirdetik, hogy akiknek a Sziget után nincs szükségük sátraikra, azokat adják le a szervezőknek, hogy ők aztán eljuttassák a sátrakat a menekülteknek.

Tovább nőtt a tiencsini robbanások áldozatainak száma

A legfrissebb adatok szerint 112-re nőtt a tiencsini katasztrofális robbanások ismert halálos áldozatainak száma, 95 embert nem találnak – közölte az MTI a kínai hatóságok tájékoztatása nyomán. A legfőbb ügyészség nyomozást indított hivatali hatalommal való visszaélés, kötelességszegés gyanúja miatt. Eddig mindössze 24 áldozatot tudtak azonosítani, a kórházakban további 722 embert ápolnak, többeket súlyos sérüléssel, így tovább emelkedhet a halottak száma.

A helyszínre először kiérkezett tűzoltók közül 85-en tűntek el: ők sajtójelentések szerint vidéken toborzott, többnyire 20-as éveikben lévő fiatalok, és nem voltak gyakorlott és jól képzett tűzoltók. A robbanás helyszínén továbbra is nagy erőkkel folyik az oltás és a kutatás, vegyvédelmi alakulatok járják be a hatalmas robbanásokkal lerombolt, leégett ipari telep helyszíneit, miközben folyamatosan mérik a mérgező vegyszerek elégése után a levegőbe került gázok mennyiségét és a talaj szennyezettségét. A kritikus területeket körülbelül 160 különlegesen képzett katona kutatja át, hogy megelőzzék a másodlagos katasztrófát. Vasárnap a helyszínre utazott Li Ko-csiang miniszterelnök azért, hogy találkozzon a tűzoltókkal, a mentőkkel, és felkeresse a kórházban a sérülteket.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?