Meghalt a Quaestor-ügy csoportvezető ügyésze: „váratlanul és tragikusan fiatalon”

  • narancs.hu
  • 2016. május 12.

Hírnarancs

Pedig ha hó végéig nem raknak össze egy rendes vádiratot, Tarsoly Csabáék megúszhatják… és egyéb szomorú hírek.

Nyomozzák

Meghalt a Quaestor-ügyön dolgozó egyik ügyész. A Fővárosi Főügyészség szóvivője ma megerősítette az Index információit, miszerint „a napokban váratlanul és tragikusan fiatalon elhunyt egy kiemelkedő tudású és munkabírású csoportvezető ügyész”. Az ügyész azt a csoportot vezette, amelyik a Quaestor-ügyön is dolgozott. A közlemény szerint halála nem befolyásolja közvetlenül az ügymenetet. A csoportvezető személyének ugyanakkor jelentősége lehet, hiszen a Fővárosi Törvényszék április elején visszadobta az ügy vádiratát, melyet az ügyészség azóta sem volt hajlandó kiegészíteni. Ha május végéig nem jutnak dűlőre, a bíróság megszüntetheti a büntetőeljárást.

Tarsoly Csaba utazik

Tarsoly Csaba utazik

Fotó: MTI

Népszavazás

Lázár János kancelláriaminiszter mai sajtótájékoztatóján „az elmúlt 25 év egyik legfontosabb kérdésének” nevezte a kormány kvótaellenes népszavazását. Az Európai Bizottság múlt szerdai, a menedékkérők elosztására vonatkozó javaslatát és a végrehajtás megtagadása esetére belengetett, fejenként 250 ezer eurós pénzbüntetést elfogadhatatlannak minősítette. Lázár a Jobbik alkotmánymódosítási javaslatára reagálva azt mondta: „az alaptörvénybe foglalás önmagában nem elégséges a kötelező betelepítéssel szemben, mert ha összeütközés van az alaptörvény és az európai alapszerződés között, akkor utóbbinak van igaza.” Félve kérdezzük meg: akkor a népszavazással jogalkotásra kötelezett Országgyűlés vajon milyen törvénnyel tudná felülírni az uniós alapszerződéseket?

Közben az Index értesülése szerint az MSZP elnöksége is kialakította álláspontját. Mivel nem sikerült összekötniük a kvótareferendumot a saját népszavazási kérdéseikkel, a távolmaradásra buzdítanak majd. De nem akárhogy! Közben azért azt is elmondják az embereknek, hogy ők sem akarják a kötelező kvótát.

Buszokon birkóznak

A Fővárosi Közgyűlés ma ismét levette napirendjéről a metrópótló buszok beszerzésének témáját. Bár a BKV szerint a buszok kálváriája miatt önmagában nem csúszhat a 3-as metró felújítása, ebben egyre kevesebben bíznak. A halasztást egyébként Kocsis Máté józsefvárosi fideszes polgármester kezdeményezte, nem mindennapi indokkal. A kormány épp tegnap határozott egy nemzeti buszgyártás-stratégia kidolgozásáról, és ezt feltétlenül be kell várni a döntéshez.

false

Gyárfás már csak a konkrétumokban bízik

A hvg.hu-nak adott videóinterjút Gyárfás Tamás úszószövetségi elnök a szövetség frissen indított uszodai gyermekvédelmi programjáról. A program megelőző jellegű lesz, a (rég)múltban történt esetek feltárásával a szövetség külön nem foglalkozik. Gyárfás azt mondta, egyelőre nem kérdezte meg Kiss László lemondott szövetségi kapitánytól, hogy tegnapi bocsánatkéréséig miért tagadta következetesen az 1962-es nemi erőszakot. Az elnöknek újabb ügyekről nincs konkrét információja, és miután tévesen halottnak és ledérnek nevezte Kiss Lászlóék 55 évvel ezelőtti áldozatát, most már inkább csak a tényekről nyilatkozna.

false

Eközben Brüsszelben

A brüsszeli Politico magazin friss száma (letölthető innen) arról cikkezik, hogy Orbán Viktor katasztrofális nemzetközi megítélése miatt páriává váltak a magyar EU-s bürokraták is. A cikkben főleg Várhelyi Olivér EU-s nagykövet beszél kendőzetlenül. Elismeri például, hogy Navracsics Tibor uniós biztos képességeihez mérten szerény portfóliót kapott, és arról is panaszkodik, hogy Navracsics irodáját leszámítva csak a Bizottság halászati kabinetjébe került magyar diplomata. „Képzelheti, mekkora prioritás ez a terület nekünk, akiknek még tengerünk sincs” – mondja Várhelyi. Elárulja azt is, hogy a Bizottság menekültügyi javaslatairól rendszerint későn értesül a magyar követség, a tavaly októberi nyugat-balkáni csúcstalálkozó előtt például nem is konzultáltak vele.

Neked ajánljuk