Mesebeli Lázár megint eladja a nagy büdös semmit

  • narancs.hu
  • 2015. október 8.

Hírnarancs

Megküzdünk a korrupcióval, a határzárral, az ármánykodó horvátokkal, a korrupt erdőgazdaságokkal, a feröeri válogatottal, a zordon őszi idővel – hírek egy eposzi korból.

Gyürkőzz, János!

A szokásos csütörtöki kancelláriaminiszteri sajtóértekezlet lassan a nagy magyar infotainment (azaz a szórakoztatva tájékoztatás) legfontosabb eseményévé nőtte ki magát, ahol nem csupán az elmúlt órák, de rögtön az elkövetkező napok, sőt hetek híreivel is megismerkedhetnek az újságírók s a médiafogyasztók. A mai napon például megtudhattuk, hogy Lázár János (tartsa meg a jóisten a posztján tűzön-vízen át, ellenségei és elvtársai ármánykodásával szemben!) szerint szervezett embercsempész-akció zajlik Magyarország ellen „a horvát állam intenzív részvételével”. Sebaj, megvan az ellenszerünk: 99 százalékban elkészült a biztonsági határzár a horvát–magyar határon. Arról speciel még nem döntött a kormány, hogy elrendelik-e a működtetését, vagyis ugyanúgy lezárják-e a határt, mint Szerbiánál. Lázár szerint ez majd a nemzetközi egyeztetések után dől el, legkésőbb egy héten belül. Tehát akkor: építettünk egy határzárat, de az is lehet, hogy csak úgy, passzióból! Ezenfelül Lázár szerint eddig 330 ezren, de év végéig akár 600 ezren menekült lépheti át a magyar határt – továbbszállításuk pedig eddig 1 milliárd forintjába került a közlekedési cégeknek, amit persze a költségvetés fog állni.

false

További híreink, címszavakban:

Magyarország egyedül vagy a szlovákokkal együtt bírósághoz fordulhat a kvótarendszer miatt, Orbán Viktor lezárta kormányának átalakítását (a helyében mi sem nyúlnánk egy ilyen tökéletes szervezethez), méltó temetést rendeznének Göncz Árpádnak, október közepén már hat megyében indul az állami földek árverezése, az állam eladja az MKB Bankot és a Budapest Bankot, a közeljövőben már ingyenes lesz mind a diákigazolvány kiállítása, mind az ellopott iratok pótlása.

Ezenfelül bevezetik az új, Orbán által favorizált, merész kialakítású úttípust, a gyorsutat. Ja, és pályázunk az 2019-es Maccabi Játékokra – ígérjük, e rejtélyes bejelentésre később még visszatérünk.

És Lázár visszatér

Bár erről nem esett szó a szokott csütörtöki szeánszon, de mai hír szerint mind a 22 állami erdészetre kiterjeszti vizsgálatát a Kehi (Kormányzati Ellenőrzési Hivatal) Lázár János utasítása nyomán, miután az eddig ellenőrzött hat erdészet mindegyikénél súlyos hiányosságokat tártak fel.  A kancelláriaminiszter kedden egy parlamenti bizottságban ennél erősebb kifejezéseket („fideszes menedzsment lopja szét”) használt – s az Index tegnapi cikke szerint alighanem erre is gondolhatott.

false

 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Amnesty-jelentés

Az Amnesty International 28 oldalas jelentést készített a magyar menekültpolitikáról, melynek főbb megállapítása szerint a magyar kormány eddig több mint 31 milliárd forintot költött szögesdrót kerítés építésére és határellenőrzésre, hogy az országon kívül tartsa a menekülteket és migránsokat. Ez az összeg háromszorosa annak, amit az ország a menedékkérők fogadására költ évente. (A jelentésről főbb megállapításairól szóló cikkünket itt olvashatják). Ehhez csak annyit tennénk hozzá, hogy a kerítésépítés a Népszabadság mai cikke szerint halálra ítélte a délvidéki földikutyát, a világ egyik legritkább emlősét.

Blatter, Platini, Feröer

false

Nem csak nálunk lopnak rovatunkban szomorúan kell beszámolnunk arról, hogy a kitartóan kutakodó svájci ügyészség nyomozásának gyümölcseként lezárulni látszik egy páratlan karrier. A FIFA etikai bizottsága (igenis van neki ilyen, s ez nem holmi otromba tréfálkozás!) 90 napra felfüggesztette tisztségében Sepp Blattert, egykor örökösnek tűnő elnökét. Vele együtt felfüggesztették Michel Platinit is, aki az UEFA elnöke, és indult volna a következő FIFA-elnökválasztáson (a vádak szerint 2 millió eurót fogadott volna el Blattertől). Ugyanilyen 90 napos büntetést kapott a főtitkár Jerome Valcke is. A legnagyobb büntetést viszont az elnökjelölt koreai Csung Mongjun kapta, őt hat évre tiltották el, és százezer svájci frankot is fizetnie kell. A mostani döntés azt jelenti, hogy a következő kilencven napban egyikük sem végezhet futballal kapcsolatos hazai és nemzetközi tevékenységet. No de mit is várhatnánk egy olyan világtól, ahol maholnap Lionel Messi is börtönbe kerülhet! Szerencsére a honi futball egyetlen irányítóját sem függesztették fel, így valamennyien ott ülhetnek ma este – az említett UEFA-nak hála, nézőkkel tömött – Groupama Aréna (alias Fradi-stadion) díszpáholyában. Itt azután velünk együtt végignézhetik, ahogy reményteljes válogatottunk elpáholja/nem páholja el a daliás feröeri tizenegyet, amelyik korábban oda-vissza verte a görögöket a nemzetközi tippmixmaffia nagy örömére, ám nyilván teljesen függetlenül azok tevékenységétől. A tét hatalmas – már azok számára, akiket kicsit is felizgat a labda hajszolása. Ha mi nyerünk és a csoportunkat vezető északírek is elverik a görögöket, akkor biztos, hogy harmadikok vagyunk a csoportban, s az is biztos, hogy a feröeriek elleni két győzelmet visszük magunkkal, ami növeli az esélyeinket arra, hogy kockázatos pótselejtező nélkül (amire alighanem csak ráfáznánk), legjobb harmadikként jussunk ki a jövő nyári, franciaországi EB-re (mérlegelésünkben sokat segített az index minapi összefoglalója).

Irodalmi Nobel-díj

false

A fehérorosz Szvetlana Alekszijevics kapta idén az irodalmi Nobel-díjat. A Svéd Akadémia indoklása szerint többszólamú írásaiért kapta az elismerést, melyekben korunk szenvedésének és bátorságának állít emléket. A díj mellé 8 millió svéd korona (266,3 millió forint) is jár. A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik. A díjazottnak van egy kis apró hibája: némely nyilatkozatai (lásd például a Könyvesblognak adott interjúját) szerint nem becsüli eléggé Putyin elnököt! Sebaj, ahogy a jereváni rádiós vicc tartja: őt sem ezért szeretjük! Könyveit 35 nyelvre lefordították, magyarul eddig  A háború nem asszonyi dolog és a Fiúk cinkkoporsóban című regénye jelent meg. Előbbit még a patinás Zrínyi Katonai Kiadó adta ki 1988-ban: a szerző által „regénykórusnak” hívott kötetben asszonyok vallanak a második világháborúról. Az Európa Kiadó hamarosan megjelenteti öt részből álló „vörös enciklopédiájának” utolsó részét, az Elhordott múltjainkat.

Ont monoton bút konokon

Az idei ősz már eddigi produkciója alapján sem igazán pályázhatott volna a minden idők legszebbje címre, de az előttünk álló napok, sőt talán a teljes jövő hét tekintetében minden várakozást alulmúl majd. Ahogy e hétre szóló, frissített prognózisunkban is olvashatják, a messze a sokéves átlag alatt maradó hőmérsékletek vasárnapra tovább csökkennek, leginkább novemberi szintre, s az addig is borongós, szürke időt akkor már tartós eső váltja. Ha eddig nem kezdtek sárgulni és hullani a levelek, most majd sürgősen belehúznak!

Figyelmébe ajánljuk