Miért nem lehet végre igazat mondani Vida Ildikóról?!
vidail_nagy_lead.jpg

Miért nem lehet végre igazat mondani Vida Ildikóról?!

  • narancs.hu
  • 2015. július 22.

Hírnarancs

Hisz elég lenne, hogy a Lajos embere, és nem kéne ennyit tódítani. Ahogy ma is. Egyre nagyobb bajban a börtönőr. Rogán megint szidja a bankokat. A melegtől valószínű nem jutott eszébe jobb. És újabb gyász.

A Quaestor-károsultak kártalanításának megakadását a bankok okozták azzal, hogy az Országgyűlés döntését megtámadták, beadvánnyal fordultak az Alkotmánybírósághoz – mondta ma Rogán Antal. Szerinte ez az oka, hogy most csak a 6 millió forintig terjedő kártalanítást lehet végrehajtani. Szerintünk meg a bankokra mutogatásnak az az oka, hogy a póruljártak inkább emiatt dühöngjenek, ne pedig amiatt, hogy a kitűnő fideszes kapcsolatokkal rendelkező Quaestor-vezér cégéből a bennfentesek idejében kimenekíthették a pénzüket.

Egy Belgiumban bejegyzett alapítvány, a Brit Europe többségi tulajdonában lévő Brit Média Befektetési Kft. 40 millió forinttal megemelte a Klubrádiót működtető társaság tőkéjét – tudta meg az Origo. A Brit Média Kft.-t idén június 2-án jegyezték be, kisebbségi tulajdonosa és ügyvezetője Megyeri András Jonatán, a Bét Sálom zsinagóga vezetőségének tagja.

A rendőrség tegnap elfogta, az ügyben illetékes ügyészség pedig ma délelőtt már ki is hallgatta azt a férfit, akit a szegedi egyetemista lány brutális összeverésével gyanúsítanak. A férfi előzetes letartóztatásáról várhatóan csütörtökön döntenek – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője a hvg.hu-val. A gyanúsított, aki tette elkövetésekor börtönőrként dolgozott – munkahelye azóta azonnali hatállyal elbocsátotta –, nem ismerte el felelősségét a szombat éjszakai brutális támadásért. A férfit nemcsak súlyos testi sértéssel, hanem közösség tagja elleni, csoportosan elkövetett erőszakért is meggyanúsították. A férfi és feltételezett két társa július 18-án este egy bevándorlónak hitt fiatalba kötött bele, majd a gyanúsított a barátját védeni próbáló lányt összeverte. Az eset utolsó perceiről egy arra járó turista videót készített, és a nyilvánosságra került felvétel sokat segített a tettes felkutatásában.

Egyre szórakoztatóbb a Vida Ildikó NAV-elnök távozása körül kialakult helyzet. Hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentette, hogy aznap megszűnik Vida Ildikó jogviszonya, az új elnök kinevezéséig Varga Árpád irányítja az adóhivatalt. Aztán kiderült, hogy Vida már májusban benyújtotta lemondását – vagyis akkor, amikor Varga Mihály miniszter alaptalannak nevezte a NAV-elnök esetleges távozásáról szóló híreket. Az is kiderült, hogy Varga erről tudott. Aztán Giró-Szász András, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár ma azt közölte az MTI-vel, hogy Orbán pusztán „szakmai okokra” hivatkozva nem tudta elfogadni Vida lemondását, ám családi okokból szabadon távozhatott posztjáról. Orbán Viktor arra kérte egyébként, hogy az új vezető kiválasztásáig továbbra is lássa el feladatait. Vida Ildikó már „az alaptalan amerikai vádak idején” felajánlotta lemondását, amelyet a miniszterelnök akkor sem fogadott el. Csodálkoznánk, ha napokon belül nem derülne fény újabb, eddig nem ismert fejleményre.

false

 

Fotó: MTI

Az Associated Press hírügynökség és az egykor filmhíradókat gyártó British Movietone összefogásával létrehozott több mint 550 ezer darabos videoarchívum, amely 1895-től napjainkig tartalmaz történelmi mozgóképeket, fölkerült a netre – olvasható a hvg.hu-n. Többek között olyan események anyagai kerültek fel az oldalra, mint az 1906-os San Franciscó-i földrengés, Pearl Harbor 1941-es bombázása, Benito Mussolini világbékére fölszólító 1931-es beszéde, Charlie Chaplin és Paulette Goddard 1936-os nászútja, vagy Marilyn Monroe ötvenes évekbeli felvételei.

66 éves korában elhunyt Ács János Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas színházrendező – tudatta a Magyar Színházi Társaság az MTI-vel. Máig emlegetett nagy munkája volt a kaposvári évei alatt rendezett Peter Weiss-darab, a Marat halála, amelyet több mint százszor játszottak. A darab 1982-ben a BITEF nemzetközi fesztiválon mindhárom díjat megkapta. A nyolcvanas években értelmiségi és egyetemista körökben többek között „a Marat” miatt volt divat Budapestről Kaposvárra színházba járni.

Figyelmébe ajánljuk