Németh Zsolt nem szexista majom, hanem az édes erdélyi hagyományok ápolója

  • narancs.hu
  • 2015. július 23.

Hírnarancs

Előzetesben a nemzet smasszere, Andy Vajna rádióra és tévére hajt, Lázár talán a NAV-ra, Oscarra is esélyes a Saul, és vasárnapra véget érhet a forróság – zivataros hírek.

Németh Zsolt Tusványoson mulat

Frenetikus tréfával zárta szerdai beszédét Németh Zsolt, a külügyi bizottság fékezhetetlen elméjű elnöke Tusnádfürdőn, a Tusványos tábornyitóján: „Az asszony nem ember, a sör nem ital és a medve nem játék”, ismételte meg a jeles státusférfi a kocsmai bölcsességet, s reméljük, egy kiadós böffentéssel tett pontot a végére. A Transindex szerzője nem mulatott ennyire, s így minősítette Németh poénját: „Jókora marék, viccnek álcázott hétköznapi hímsovinizmus.”

false

 

Fotó: MTI

Németh Zsolt utólagos magyarázata még szofisztikáltabb – sajnos, ebből a felborult gondolati mobilvécéből már aligha fog kimászni. Szerinte ez egy székely axióma (miért nem mindjárt doxa?), ami nem azt jelenti, hogy a székelyek ne tekintenék egyenrangúnak a nőket, ugyanis „van az asszony és van az ember, mindegyiküknek van az életben egy jó elfoglalt helye, és ez a fajta székely megközelítés része a közgondolkodásnak”. A volt külügyi államtitkár úgy látja, hogy ezáltal a székelyek csak jobban tisztelik asszonyaikat. A mai világban pedig felcserélődnek ezek a szerepek, és nagy zűrzavar van úgy általában a nemi szerepekkel kapcsolatban. Ezért aztán nem kell előítéletet keresni a székelyek gondolkodásában – vezette le Németh Zsolt, akinek mondataiban meg az értelmet keresni volna felesleges.

Előzetesben a brutális börtönőr

Lakat alá került a felháborító és aljas szegedi rasszista támadás egyik feltételezhető, most már exbörtönőr elkövetője: nem csak a szökés és az elrejtőzés, hanem a bűnismétlés veszélye is fennáll az ügyészség szerint, tekintve, hogy volt már büntetve hasonló bűncselekmény miatt. A Szegedi Járásbíróság el is rendelte S. Vilmos előzetes letartóztatását – a jó karban lévő (kétdanos kick-box mester) gyanúsított és védője fellebbezett az előzetes ellen. A volt börtönőr múlt szombat este a gyanú szerint súlyosan bántalmazott egy egyetemista lányt, valamint migránsnak vélt barátját.

Eddigi kihallgatásán a férfi tagadta a bűncselekmény elkövetését. A kick-boxoló smasszer a bűncselekményt a bíróság jelenlegi adatai szerint két vagy három, még ismeretlen társával követte el, tehát fennáll a veszély, hogy ha szabadlábon marad, akkor velük összebeszélve meghiúsítaná az eljárást.

Andy bácsi rádiója

Az Átlátszó cikke szerint a rádióműsor-szolgáltatás lesz a fő tevékenysége a kaszinókirály és filmes kormánybiztos Andy Vajna által vezetett és az ő érdekeltségében álló AV Investments Kft. tulajdonában lévő, frissen bejegyzett Radio Plus Kft.-nek. A HVG e heti száma pedig úgy vélekedik: a Simicska-éra igen hangos lezárása utáni médiabirodalom-építgetés következő kockája lehet a Vajna-rádió: ehhez az Inforádió elárvult, 95,8 megahertzes 2,54 milliós vételkörzetű frekvenciáját kell megszerezni, amire a Médiatanács nemrég írt ki pályázatot. A pályázat, nyilván véletlenszerűen, a frissen alakult cégeknek kedvez, mert nem kínál pluszpontot a rádiós piacon szerzett tapasztalatért. A frekvenciát Vajna cége nettó 82 millió forintért vihetné is hét évre, de ha vállalja, hogy közösségi, könnyűzenei rádiót indít, akkor egy fillért nem kell érte fizetni, elég hozzá az adó műsoridejének felében magyar könnyűzenei programot sugározni. A HVG szerint Vajnának (aki a rádiózáshoz nem nagyon ért) azért kell az új médium, mert ellenpontot képezhetne a Simicska–Nyerges-féle Lánchíd–Class FM–Music FM trióval szemben. Mondjuk ki nyíltan: újra kell alkotni a nem feltűnően állami lakájmédiát, ami a Simicska-botrány után kicsúszott a kézből.

false

 

Fotó: Blikk

A Radio Plus nem egyedül töltené be ezt a posztot, valószínűleg a Napi Gazdaság tulajdonosi köre megszerezheti magának a Gazdaság Rádió eddigi, 105,9 Mhz-es frekvenciáját, amire NG 105,9 címen korábban már adtak be pályázatot. Ez a két frekvencia márpedig több potenciális hallgatót érne el, mint a Music FM. Ha ehhez hozzávesszük Andy tegnap óta ismertté vált hírtévétervét, illetve a Tv2 esetleges felvásárlását, akkor a Vajna-birodalom szépen átvehetné Simicskáék szerepét. Breaking: a fejleményekre menet közben már Dúró Dóra is reagált!

Kiürül a NAV

Vida Ildikó távozása csak a jéghegy csúcsa: tavaly egy komplett régiónyi ember lépett ki az adóhatóságtól, írja a csütörtökön megjelent Figyelő a birtokába jutott dokumentum alapján, amelyet a NAV készített a Nemzetgazdasági Minisztériumnak. A tömeges felmondások miatt mostanra súlyossá vált a szakemberhiány a szervezetnél, a fő ok a NAV-os életpályamodell késlekedése. A dokumentumból kiderül, hogy az adóhatóságnál dolgozók főleg az alacsony fizetéseket fájlalják, ugyanis még mindig nem sikerült rendezni az illetmények megállapításáról szóló jogszabályi hátteret. Az új Hszt., vagyis a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek szolgálati jogviszonyáról szóló megújított törvény a mai napig nem vonatkozik rájuk, emiatt a NAV-osok súlyos összegektől esnek el. Ehhez képest a hvg.hu mai anyaga szerint az is felmerült, hogy a NAV-ot is Lázár János keze alá rendelnék.

false

 

Fotó: MTI

Oscar-esélyes a Saul fia?

A Guardian kritikusai összeszedték a jövő évi Oscar-gála esélyeseit, és a listára felkerült Nemes Jeles László alkotása is, amely szerintük akár több kategóriában is jelölt lehet. A brit szakírók szerint több dolog miatt is számolni kell a magyar filmmel a jövő évi jelöléseknél. A Cannes-ban aratott hatalmas kritikai siker és a nagydíj elnyerése mellett már az is sokatmondó, hogy az amerikai forgalmazásban óriási befolyással bíró Sony Pictures vette meg Nemes Jeles drámáját. A Guardian úgy vélekedik, hogy a Saul fia az eddigi legegyedibb kísérlet a holokauszt filmes ábrázolására.

false

 

Fotó: MTI

A filmet ráadásul nem csak a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában tartják esélyesnek. Az összeállítás szerint Nemes Jeles László a legjobb rendező, Röhrig Géza a legjobb férfi főszereplő díjára is jelölt lehet. Sőt, a Guardian szerzői szerint a Saul fia a legfontosabb kategóriában, a legjobb filmek jelöltjei között is felbukkanhat, de ez már valódi szenzáció lenne.

Gyász

81 éves korában, 2015. július 23-án elhunyt Karátson Gábor Kossuth- és Prima-díjas író, műfordító, festő és filozófus, művészetpedagógus, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Mi egy lapunkban megjelent esszéjével emlékezünk rá.

Vasárnapra véget ér a hőség

Mától kezdve nemcsak simán meleg, de fülledt idő is lesz, köszönhetően a fölöttünk tartózkodó meleg, nedves szállítószalagnak és az általa gerjesztett zivataroknak – ajánljuk figyelmükbe e hétre szóló, frissített prognózisunkat. A tikkasztó forróságot tehát többször, több helyen felhőszakadás, szélvihar, jégeső is fűszerezheti. Megoldást a vasárnapra virradóan érkező hidegfront hozhat, s a hét utolsó napján már egészen elviselhető, átlagos júliusi melegre számíthatunk. Ami figyelemre méltó, tekintve, hogy állítólag Földünk utolsó 130 évének legmelegebb 12 hónapja van mögöttünk.

Figyelmébe ajánljuk