Kiemelten védett személyek biztonsága érdekében csapott le a TEK

  • narancs.hu
  • 2015. november 24.

Hírnarancs

Orosz vadászgépet lőttek le a törökök, öngyilkos merénylet Tunéziában. Medgyessy Péter szerint a Fidesz nem olyan korrupt. Egy másik atomerőművet akar a kormány.

A törökök lelőttek egy orosz vadászgépet

Törökország lelőtte az orosz légierő egyik vadászbombázóját kedd reggel, arra hivatkozva, hogy a Szíriából berepülő gép megsértette az ország légterét. Moszkva elismerte a Szu–24-ese elvesztését, de visszautasította, hogy a gép elhagyta volna Szíria légterét. Ma délután a NATO rendkívüli ülést tartott az ügyben.

A lelőtt gép két pilótája katapultált, az orosz hatóságok egy halottról beszéltek, a török szervek arról tájékoztatták a Reuters hírügynökséget, hogy mindkét pilóta életben van.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a terroristák cinkosának nevezte Törökországot, és komoly következményeket ígért.

Így néz ki egy Szu–24-es

Így néz ki egy Szu–24-es

 

A gazdasági téren jó kapcsolatokat ápoló Törökország és Oroszország viszonya feszült a szíriai orosz beavatkozás óta. Ankara kifogásolja, hogy Moszkva Bassár el-Aszad szíriai elnök pártját fogja. Október eleje óta már többször figyelmeztette Törökország a légterét megsértő orosz gépeket, s jegyzékben tiltakozott az oroszok észak-szíriai légicsapásai miatt is.

Moszkva nem ígér katonai válaszlépést Törökországgal szemben a repülőgép lelövése miatt, de figyelmezteti Ankarát, hogy az esetnek „elkerülhetetlen következményei” lesznek – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Moszkvában.

Egy orosz helikoptert is lelőttek

Mindeközben egy orosz helikoptert is lelőttek Szíriában. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű londoni székhelyű, de megbízható helyi informátorokkal rendelkező szervezet azt írta, hogy szír ellenzékiek kedd délután lelőttek egy orosz helikoptert Latakia tartomány felett. A helikopter a kormányerők által megszállt területen kényszerleszállást hajtott végre – írja az Index. A helikoptert ugyanabban régióban lőtték le, mint korábban a Szu–24-es orosz vadászbombázót: Latakia tartományban folynak a leghevesebb harcok. Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem reagált erre a hírre.

Újabb támadás – ezúttal Tunéziában

Buszrobbantás történt Tunéziában. A támadás a tunéziai elnök, Bedzsi Kaid esz-Szebszi ellen irányult, a támadásban az elnöki gárda emberei haltak meg.

Egyelőre nem tudni, pontosan hányan vesztették életüket, az AFP azt írja, szinte mindenki meghalt a buszban, de nem tudni, hányan voltak rajta. Egyes források szerint legalább 15 halottja van a támadásnak, amelyet eddig semmilyen szervezet nem vállalt magára. Az eddigi információk szerint öngyilkos merénylő robbantott. A tunéziai elnök lemondta Svájcba tervezett útját, s várhatóan kihirdeti a szükségállapotot.

Fokozott felderítőtevékenység

Sorozatlövő fegyverekkel és robbanóanyagokkal rendelkező csoport tagjait fogta el a Terrorelhárítási Központ (TEK) terrorellenes akciósorozatában a hétvégén – közölte az MTI. A TEK nyilatkozata szerint az általuk „kiemelten védett személyek biztonsága érdekében bevezetett operatív intézkedések során” hat embert vettek őrizetbe. A bíróság kedden elrendelte két ember előzetes letartóztatását, míg a további gyanúsítottakkal kapcsolatban később várható döntés.

Paksnak annyi?

A kormány egy másik atomerőművet szeretne felépíttetni, mint amiről a környezeti hatástanulmány szól – állítja Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője a tanulmány elemzése után. A téves adatokra és elavult információkra alapuló dokumentum legnagyobb hibájának a politikus azt nevezte, hogy a hatásvizsgálat a fő környezeti kockázatokkal egyáltalán nem foglalkozik – írja a Népszabadság.

false

 

Fotó: Greenpeace

Jávor Benedek szerint az ország történetének legnagyobb beruházása megérdemelne egy olyan hatástanulmányt, amely valós adatokból kiindulva a tényleges hatásokat és kockázatokat tartalmazza. A politikus úgy véli, hogy a hibáktól és csúsztatásoktól hemzsegő szöveg az egész környezeti engedélyezés komolyságát megkérdőjelezi: a hatóságnak a hamis adatszolgáltatásra alapuló engedélykérelmet vissza kell vonnia, az engedélyezési eljárást pedig újra kell kezdeni.

Megyónk

Medgyessy Péter a hétvégén Kínai–Magyar Barátságért kitüntető díjat vehetett át Szijjártó Pétertől. Ma pedig már el is kezdte meghálálni mindazt a jót, amit kapott és talán a jövőben is kapni fog – írja a Villámnarancs. Az egykor D-209 kódnevű miniszterelnök a Magyar Időknek azt mondta, hogy támogatja a korrupcióról szóló parlamenti vitanapot, de nem vár tőle semmit.

2006 októberében az Operaházban

2006 októberében az Operaházban

Fotó: MTI

„Azt semmiképp nem merném állítani, hogy a korrupció szintje ma, az Orbán-kormány időszakában magasabb lenne, mint korábban, illetve hogy maga a jelenség tapinthatóbb lenne, mint az előző kormányok idejében” – nyilatkozta bátran Medgyessy.

Jelinek (majdnem) betiltva!

false

Néhány nappal a hivatalba lépése után az új lengyel kormány be akarta tiltani, vagy ha úgy tetszik, meg akarta akadályozni, hogy a Nobel-díjas Elfriede Jelinek A halál és a lányka című darabját bemutassák a wrocławi Lengyel Színházban – írta az MTI.

A lengyel sajtó szerint azért akarták betiltani az előadást, mert a színdarabban szexuális cselekményt mutatnak be a színpadon.

Piotr Gliński kulturális miniszter szerint a dráma rendezése vét „a társadalmi együttélés szabályai ellen”. Rafał Kowalski, Wrocław érsekségének szóvivője szerint pedig „a művészet szabadsága nem határtalan”, és tiszteletben kell tartani az emberek méltóságát. Merthogy a Jelinek-dráma egy anya és lánya konfliktusáról szól, az emberek által átélt és továbbadott elnyomásról, a testi, lelki és szexuális erőszakról. A premiert szombat este mindennek ellenére is megtartották, a rendőrség információi szerint 20 tiltakozó próbálta megakadályozni a bejutást a színházba, néhányukat előállították. A wrocławi színház vezetője, Krysztof Mieszkowski a kulturális miniszter lemondását követeli, példa nélküli cenzúrakísérlettel vádolja Glinskit. A botrány pikantériája, hogy a TVP állami televízió felfüggesztette egyik riporterét, mert az a kultuszminiszterrel vasárnap készített interjúban bíráló kérdést mert feltenni. Helló Lengyelország, helló 2015!

Csütörtökön megjelenő nyomtatott kiadásunkban Elfriede Jelinekkel készült interjút olvashatnak.

Zootropolis

Érezte már úgy, hogy a bürokrácia csak és kizárólag maga ellen szőtt összeesküvést? Utál sorban állni? Az ügyintézésről mint fogalomról pedig csak nyomdafestéket nem tűrő szavai vannak? Ide nézzen:

A Disney új meséje nem éppen az idegtépő várakozásról szól: egy újonc nyuszi járőr összebarátkozik egy simlis rókával, akinek megpróbál segíteni, hogy a koma kimásszon a kalamajkából, amibe tán bele se mászott. A mese magyar előzetese itt nézhető meg, de az Állati nagy balhé csak március 16-tól veszi be a mozikat.

Neked ajánljuk

Farkas farkasnak embere

Évszázadok alatt sokat fejlődtek a történetmesélés eszközei, a korábban tűz mellett elmesélt legendákat mára a live-ozás váltotta fel, a westernfilmek pedig valahol a kettő között helyezkednek el.

Ember embernek

A Piroska és a farkasnak van egy olyan változata, amelyben a gonosz farkas hozzá sem tud nyúlni kiszemelt, fiatal áldozatához, mert megégeti a kislány aranykámzsája.

Mert ez műanyag

Előfordul, hogy néhány tárgy megpillantása egy egész, rég eltemetett emléksort hoz elő. Pontosan ezzel ajándékoz meg minket e kiállítás, amely sokkal többet is ad, mint amennyit a címe ígér. Gyermekkori álmainkat hozza közelebb.

Közös pillanataink

  • Erdei Krisztina

A világ sosem volt túl biztonságos hely, ám napjainkban annyi krízishelyzet adódik, hogy a művészet is a gondozás, a gondoskodás fogalma és gyakorlata felé fordult.

Mantrafelhő

A kötet verseit olvasva mintha egy buborékba kerülnénk. De nem abba a fajtába, amely távol tartja a külvilágot, éppen ellenkezőleg. A gömb homorú fala időnként torzítja a kinti látványt, máskor élesebbé teszi a részleteket, aki pedig kívülről pillant ránk, minket láthat torzabbnak akár.

Egy emlékmű emlékei

  • Antoni Rita

Budapest Főváros Önkormányzata 2020 tavaszán indította el a Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete című projektjét, amely 2023 tavaszán egy emlékmű átadásával zárul majd az I. kerületben.

Szeretetcsomag

„Van egy fennköltlelkű magyar asszony fenn a Várban, aki minden nap igyekszik egy könnyet letörölni, aki minden hétköznapot is a szeretet ünnepévé igyekszik varázsolni.” Sipőcz Jenő fővárosi polgármester hálálkodott e szavakkal Horthy Miklós nejének, miután a kormányzóné 2500 ún. szeretetcsomagot ajánlott föl az árvák javára.

Letéve

Szakápolási központokban ápolnák a jövőben azokat az idős, állandó orvosi felügyeletre nem szoruló, ám az önálló életvitelre már csak segítséggel képes embereket, akikről eddig jobb híján a kórházak gondoskodtak.

„Hogy visszataláljunk”

Három most futó színdarabban is középkorú, életközepi problémákkal szembenéző nőalakot formál meg, róluk beszélgettünk az egy ideje már szabadúszóként dolgozó színésznővel.

„Az utolsó pillanat”

Haditudósítóként járta évekig a Donbaszt az ukrán és szeparatista oldalon is, az erről szóló könyve az idén magyarul is megjelent. A Donbasz – Nászutas lakosztály a Háború Hotelben az orosz–ukrán konfliktus gyökereiig hatol, s azt is bemutatja, hogy milyen volt az élet az invázió előtt. A szlovákiai szerzővel a kézirata lezárása utáni időkről is beszélgettünk.