Dzsihadisták helyett felvidéki magyarokat csípett meg a TEK

  • narancs.hu
  • 2015. november 25.

Hírnarancs

Az oroszok és az ukránok most a gázon balhéztak össze. A magyarok csak külföldön tudnak spórolni. Senki nincs az NB I-es meccseken. Döbbenetes szerdai hírözön.

Egyre több részlet kerül nyilvánosságra a TEK – tegnap bejelentett – hétvégi letartóztatásairól. Az index információi szerint a vasárnap elfogott két magyar és két külföldi állampolgár nem kötődik iszlamista terrorszervezethez, ráadásul az ügyészség csak egyikük esetében kezdeményezte az előzetes letartóztatást, de a bíróság ezt is visszautasította. A gyanúsítottak így szabadlábon védekezhetnek. A Fővárosi Törvényszék közleményéből kiderül, hogy a robbanóanyagokat egy Veszprém melletti erdőben találták a „második világháború iránt hobbiszinten érdeklődő” elkövetők, a külföldi kapcsolat pedig felvidéki magyarokra utalhat. A szombaton lőfegyverekkel elkapott két magyar állampolgár ügyében Hajdu János TEK-főigazgató szerint sem merült fel a nemzetközi terrorizmus gyanúja, igaz, ők előzetesbe kerültek.

false

A TEK a Nemzetbiztonsági Bizottság mai ülésén is beszámolt az akciókról. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke az ülés után azt mondta, nem dzsihadistákról, nem az Iszlám Állam magyarországi sejtjéről, hanem zavaros ideológiával rendelkező radikálisokról van szó. Azt ugyanakkor a bizottság több tagja is megerősítette, hogy a TEK intézkedései valós veszélyt hárítottak el.

Nem kell a gázotok!

Az orosz Gazprom ma délelőtt leállította az Ukrajnába irányuló gázszállítást, mivel az ukrán Naftogaz vállalat nem utalta el a következő előleget az oroszoknak. Később Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök bejelentette, hogy a jövőben nem is vásárolnak több gázt Oroszországtól, mivel függetleníteni szeretnék energiaellátásukat. A kormány arról is határozott, hogy megtiltja az orosz repülőgépeknek az ukrán légtér használatát.

Az ilyen viták során rendszerint felmerül, hogy az ukránok esetleg megcsapolhatják a Nyugat-Európába tartó orosz gázvezetékeket, ezzel veszélyeztetve a többi ország, így Magyarország gázellátását is. Azonban gáztározóink telítettsége és az egyéb importlehetőségek alapján úgy tűnik, jelenleg nem kell ellátási nehézségektől tartanunk.

Kétsebességes Európa

A magyarok 56 százaléka egyáltalán nem tud pénzt félretenni, és a maradék szerencsések is csak átlagosan havi 36 ezer forintot spórolnak – derült ki az Intrum Justitia követeléskezelő éves jelentéséből.

Ehhez képest a Világgazdaság arról számolt be, hogy 2014-ben 920 milliárd forintos, rekordnak számító összeget utaltak haza a külföldön dolgozó magyarok. Ez havi átlagban 200-250 ezer forintos megtakarításokat feltételez.

Akadozó elszámoltatás

Első fokon felmentette a Budapest Környéki Törvényszék Székely Árpád volt nagykövetet és társait a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladása miatt indult perben. Ugyan a magyar államtól 23,7 millió dollárért megvett ingatlant az oroszok nem sokkal később 100 millióért értékesítették, a bíró szerint ebből nem következik a hűtlen kezelés, mivel a telek eleve orosz tulajdonban volt, és magát a felépítményt sem lehetett volna az orosz állam engedélye nélkül továbbadni.

false

 

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

 

Ma szabadul a börtönből a többek közt a Mol–Ina-ügy miatt gyanúsított Ivo Sanader volt horvát kormányfő. Védői arra hivatkozva kérték szabadlábra helyezését, hogy letelt az a három és fél éves határidő, ameddig a vizsgálati fogság tarthat.

Üres stadionok

A magyar labdarúgás napján az NB I-es mérkőzések nézőszámának növelését nevezte meg feladatául Csányi Sándor MLSZ-elnök, mert szavai szerint „gyakorlatilag elfogytak a nézők” a stadionokból. Csányi szerint amúgy a mérkőzések színvonala javul, azt már mi tesszük hozzá, hogy nyilván a stadionoké is!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.