Navracsics Tibor ezúttal komolyan gondolta

  • narancs.hu
  • 2015. november 8.

Hírnarancs

Szmog van. Orbán Viktor kiosztotta az óvodásokat. Hiller István politikai ambícióiról vallott. Vidnyánszky Attila pedig bevallotta. Navracsics Tibor meg egyedül érzi magát.

Szolgálati közlemény: riadó van!

Életbe lépett a szmogriadó Budapesten – írja az Index. A Főpolgármesteri Hivatal vasárnap hajnali közleménye szerint: „Vasárnap reggel 6 órától életbe lépett a fekete matricás autók közlekedési tilalma. A szmogriadó riasztási fokozata további intézkedésig mindennap reggel 6 órától este 10-ig tart.”

A szmogriadót azért kellett elrendelni, mert még tovább emelkedett Budapesten a szálló por szennyezettségi szintje. Vasárnap hajnalra már 8 mérőponton meghaladta a riasztási küszöbértéket.

Orbán az ovisoknak üzent

Orbán Viktor szombaton hazaugrott hőn szeretett falujába, ugyanis Felcsúton, a Kastély Óvoda alapításának 60. évfordulója és az óvoda történetéről szóló kiadvány bemutatója alkalmából rendezett ünnepségen mondott beszédet. Az MTI tudósítása szerint Orbán kevesett beszélt az ünneplő oviról, annál többet a mindig is tehetséges Felcsútról. A település szépen fejlődik, pedig sok olyan falu van az országban, ahol nem ez a helyzet. „Veszélyeztetett életformának kell tekintenünk” a falusit – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy mivel Felcsút adja a miniszterelnököt, minden helyi fejlődés támadásnak van kitéve. Orbán szerint a támadásokat jó hírekként kell kezelni, mert azok azt jelentik, hogy „történik valami”. „Minél inkább támadnak bennünket azért, mert valami történik a faluban, fejlődik a falu, annál inkább folytatni kell a munkánkat” – mondta Orbán Viktor. Majd példát is hozott, a kisvasút ügyét, szerinte ugyanis „ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig”. Vagy a Holdig.

false

 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

De e nemes napra jutott egy kis bevándorlózás, menekültezés is. Orbán szerint bár ma Magyarországon „kevesebb a keresztelő, mint a temetés”, ettől függetlenül „nem szükséges, hogy kényszerbetelepítéssel másokat a nyakunkra hozzanak”. A Fidesz-propaganda már oly sokszor megüzente, hogy „idegenek kíméljenek”, hogy azon már meg sem lepődhet senki, hogy OV azt mondta: „Nem tudjuk azt elfogadni, hogy valahol máshol – nem Felcsúton, nem Budapesten, nem Magyarországon – döntsék el, hogy nekünk kikkel kell együtt élnünk.”

Minderről itt írtunk részletesen.

Navracsics úgy érzi, egyedül maradt a jobboldalon mint Európa-párti politikus

Meglepő kijenetést tett Navracsics Tibor, az Európai Bizottság magyar biztosa saját politikai helyzetéről és az általa alapított Nézőpont Intézetről a Mandiner interjújában.

„A Nézőpontot a Fidesznek találtam ki. Őszintén meg is döbbentem, amikor azt mondták: azért kell létrehozni egy másik intézetet, hogy legyen Orbán Viktornak is, ne csak nekem. Akkor is megrökönyödtem, amikor hirtelen nem kaptam meg a Nézőpont vizsgálatait, mondván, nem nekem valók, mert azokkal biztosan meg akarnám puccsolni a miniszterelnököt” – mondta Navracsics.

Arra a kérdésre pedig, hogy készül-e visszatérni a hazai politikába, csak annyit mondott: „A puccsra. Hogyne. Toborzom épp a szabadcsapatokat. Nem tudok mit kezdeni ezzel a hozzáállással. Tehát nem magamat szoktam építeni, ezért lehet a lebegés érzete. Meg azért is, mert mindig Európa-párti politikus voltam. A magyar jobboldalon pedig nagyjából egyedül maradtam ezzel.” Hiszünk neki.

A híres MSZP-s troll

Hiller István magyarázkodásra kényszerült, mert a héten több helyen is arról beszélt, hogy a menekültválság kezelésére maga sem tudna jobb „megoldást”, mint a kerítésépítést – adta hírül például a pénteki Hírnarancs is. Hiller nagy vallomása az ATV Egyenes beszéd című műsorában, Kálmán Olgánál esett meg.

false

 

Fotó: MSZP

Itt az MSZP-s politikus igyekezett cáfolni, amit csak lehet, dehogy készít ő elő semmiféle közeledést az MSZP és a Fidesz között, ahogy arról sincs szó, hogy köztársasági elnök akarna lenni. Ő a NER-t álságosnak, politikai ellenfélnek és elutasítandónak tartja, és kormányváltást szeretne. Nem a Fidesz holdudvarába akarja vinni az MSZP-t, hanem egy „saját holdudvart, karakteres baloldali holdudvart” akar kialakítani. Az meg, hogy a kerítést támogatja, eddig sem volt titok: egy frakcióülésen már kifejtette, így senkit nem lephetett meg, hogy véleményét nyilvánosan is vállalta. A kerítést egyébként „utálja”, de szükségesnek tartja. „Hülye az, aki a kerítést szereti, de kell, hogy legyen olyan európai megoldás, ami után azt le lehet bontani.”

Alapjövedelem-párti finnek

A finn társadalombiztosítási intézet, a KELA megkezdte az előkészítését az állampolgári alapjövedelem bevezetésének. Az elképzelések szerint minden finn állampolgár havi 800 euró, azaz 250 ezer forint adómentes alapjövedelmet kaphatna, és ezzel az országban alaposan átrendeznék a szociális juttatások rendszerét.

„Mustra legyen”

Vidnyánszky Attila önkritikát gyakorol és újabban szerény – írja a Villámnarancs. A Nemzeti Színház igazgatója a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) jövőjéről ugyanis azt mondta a bama.hu-nak, hogy véleménye szerint az lenne a klassz, ha még több valódi szakmai rendezvény lenne, amely lehetőség ad a valódi eszmecserére. „Azt gondolom, hogy ennek érdekében nem a versenyjelleget kellene erőltetni, hanem azt a vonulatot, hogy a POSZT egyfajta mustra legyen.” Éljen tehát a mustravonulat!

Húszéves a Kieselbach Galéria

false

 

Fotó: Facebook/Kieselbach Galéria

 

A kerek évfordulót az Aranykorok romjain című, a XX. századi magyar történelem fénykorát megidéző, a magyar műgyűjtés legnagyobbjait bemutató kiállítás megnyitásával ünnepelték. A december 2-ig nyitott tárlaton többek között Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Rippl-Rónai József, Vaszary János, Aba-Novák Vilmos, Gulácsy Lajos és Berény Róbert művei láthatók.

Figyelmébe ajánljuk