„Göncz Árpád megtette, ami tőle tellett, most rajtunk a sor”

  • narancs.hu
  • 2015. november 6.

Hírnarancs

Közel tízezren vettek végső búcsút Göncz Árpádtól. Hiller István nagy svunggal, Orbánt támogatva tért vissza. Kanada új kormánya ámulatba ejtő. Putyin elhiszi, hogy terrortámadás történt. Az Anonymous hackercsoport felvette a harcot a Ku Klux Klan ellen. El Kazovszkij a Nemzeti Galériában.

Búcsú az emberek elnökétől

Végső búcsút vettek ma Göncz Árpádtól, a harmadik Magyar Köztársaság első elnökétől. A délután három órakor kezdődő temetésen mintegy tízezren vettek részt az Óbudai temetőben. A szertartás kezdetén Koncz Zsuzsa és Bródy János elénekelte a Ha én rózsa volnék című dalt. 

Az emlékezés során beszédet mondott Göncz Árpád unokája, Benedek Márton, és Mécs Imre. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát búcsúbeszédében felidézte, hogyan ismerte meg Gönczöt: egy volt cellatárs ajánlotta őt figyelmébe, aki az „őszinte szív” embere volt. Harmadik találkozásuk alkalmával, sok éve kérte meg arra, hogy ha eljön az idő, akkor ő búcsúztassa. „Isten igéjét radikálisan értelmező keresztény volt” – mondta a főapát.

Helyszíni tudósításainkat itt és itt, szerkesztőségi cikkeinket pedig itt és itt olvashatják.

Az MSZP trollja

Hiller István visszatért. Hogy honnan? Jó kérdés. Ám a hogyan még annál is érdekesebb. Sikerült ugyanis megdöbbentenie párttársait, amikor viszonylag hosszú idő után első nyilvános szereplése alkalmával kiállt Orbán Viktor menekültpolitikája mellett. Szerdán, az Inforiádióban, majd az e heti Heti Válaszban mondta azt, hogy a kerítésnél nem tud jobb megoldást a menekültválság kezelésére. A 444.hu megpróbálta kideríteni, mi lehet Hiller akciójának az oka, mindenesetre az ezt megelőző orbáni hillerezés sem hagyható figyelmen kívül. „Érdekes módon van valaki, aki intellektuálisan ezt meg szokta oldani, de hogy az egyéb vezetői ügyekkel hogy áll, azt nem tudom, mert nem látok bele, az a korábbi pártelnök, a professzor úr, a Hiller. Ő ezt tudja, egy nemzeti érzelmű ember. Baloldalról ez nehéz dolog, de benne mocorog valami” – mondta Orbán a Bibó szakkollégiumban még márciusban.

Ó, Kanada!

Justin Trudeau frissen megválasztott kanadai miniszterelnök és kormánya megalakulása óta sokkolja a világot. Már ha a normalitás sokkhatást okoz.

Kanada, 2015.

Kanada, 2015

 

Trudeau pártja, a Liberális Párt nyerte meg a választásokat, kiütve a hatalomból az egyre xenofóbbá váló konzervatív párti Stephen Harpert, aki majd kilenc évig irányította Kanadát. Trudeau kormányában 15 férfi és 15 nő van, ez az első kormány a kanadai történelemben, amelyben azonos a nemek aránya. A miniszterelnök eskütétele után sajtótájékoztatót tartott, ahol a nemek egyenlőségéről is kérdezték. „Miért ennyire fontos önnek a nemek egyenlő aránya?” – kérdezte egy riporter a magát büszke feministának valló miniszterelnököt. A válasz pedig így hangzott: „Mert 2015 van.” Fokozva a borzongást: a kormányban – rendhagyó módon – a miniszterek korábban többek között azon a szakterületen dolgoztak és értek el sikereket, amelynek ügyeit ezután vinniük kell. És mivel a kanadai törvények értelmében a felesküdő miniszterek lelkiismeretük szerint alakíthatnak esküjük szövegén, lehetőség van arra is, hogy az „Isten engem úgy segéljen” részt ne kelljen elmondaniuk, ha nem hisznek Istenben. A Liberális Párt kormányalakítása eskütételekor ezúttal 16-an a 31-ből tettek így. Az Index egy kanadai nő gyűjtése alapján listázta a „furcsaságokat” az új kormány kapcsán, itt megnézhetik, hogy kik alkotják Justin Trudeau – akiről Nixon 43 éve megjósolta, hogy miniszterelnök lesz – kormányát.

Moszkva elhiszi...

Vlagyimir Putyin pénteken a Szövetségi Biztonsági Szolgálat javaslatára felfüggesztette az orosz légitársaságok Egyiptomba tartó járatait – írja az Index. Bár hivatalosan nem mondta ki a Kreml, de az intézkedéseiből egyértelműen kiderül, hogy a múlt szombaton a Sínai-félsziget felett megsemmisült repülőgép tragédiája mögött most már merényletet sejt – amiről Washington és London már napok óta beszél.

Hackerek a Ku Klux Klan ellen

Az Anonymous hackercsoport a fehér faj felsőbbrendűségét hirdető Ku Klux Klan (KKK) mintegy ezer szimpatizánsának adatát hozta nyilvánosságra – írja az Index.

Maskarás fajgyűlölők

Maskarás fajgyűlölők

Fotó: MTI

Az Anonymous a faji erőszakkal való szembenállással indokolta a lépést, miután a KKK a tavaly a rendőrök által Fergusonban megölt fiatal fekete férfi miatt kitört zavargások idején a résztvevők meggyilkolásával fenyegetőzött. A lebuktatott tagok egy része kifejezetten büszke csoportidentitására.

false

 

„19. századi stilizált férfitudattal nőttem fel”

Megnyílt az El Kazovszkij (1948–2008) „élet/mű”-kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában (MNG). A túlélő árnyéka című monumentális tárlat 2016. február 14-ig tekinthető meg.

Figyelmébe ajánljuk