Ne riszálj, dolgozz!

  • narancs.hu
  • 2014. november 25.

Hírnarancs

Már tíz órát dolgoznak a kormányhivatalokban, lesznek szegregált iskolák, megszűnik a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, a rendőrök szerint baj lesz a kacér lányokkal – egy nap, amikor a mátrai hóesés a legjobb hír.

Már tíz órát kell dolgoznia a Miniszterelnökség dolgozóinak a szorgalmas emberi tevékenységet kedvelő s azt nagy élvezettel szemlélő Lázár miniszter óhaja szerint – számol be az Index a Magyar Nemzet cikkére hivatkozva. Az ötlet (figyelem, a hivatalos verzió következik!) a dolgozók körében is nagy tetszést aratott, értesüléseink szerint sokan szeretnének még ennél is többet dolgozni, sőt akadt, aki még a napi 24 órát is kevesellte. Igaz, mások meg inkább más állást keresnek maguknak, de ők magukra vessenek: eme stratégiai helyen, ahol szebb jövőnk terveit kovácsolják, s ahol a történelem mókuskerekét tapossák, minden perc drága!  Igaz, ezzel egy időben lerövidítik a kormányablakok nyitva tartását, úgyhogy az állampolgárok munkaidőben kénytelenek ügyeiket intézni – de hát jól tudjuk, aki becsülettel végzi a munkáját napi 10–12 órában, annak nem is keletkezhetnek holmi ügyei!

A parlament előtt fekszik az a törvénymódosítás, olvasható a Népszabadságban, mely szabad kezet adna Balog Zoltán miniszternek arra, hogy rendeletben vonjon ki oktatási intézményeket a szegregáció tilalma alól. A miniszter a későbbiekben, közismert vonzalmainak megfelelően, lehetőséget kap arra, hogy származásuk alapján különítsen el tanulókat, azaz mit is beszélünk: utat engedjen (s most kedvenc szavai következnek) a hátrányos helyzetű gyerekek esélyteremtő felzárkóztató oktatásának.

Államunk és kormányunk ezen túl sem szűnik meg törődni nehéz sorsú alattvalóival, akarjuk mondani, állampolgáraival, eme elhatározásában nyilván csupán csekély mértékben zavarja, hogy közben megszüntetik a Nemzeti Munkaügyi Hivatalt. A vs.hu szúrta ki, hogy a költségvetési törvény egy apró megjegyzése gondoskodik arról, hogy erre a felesleges sóhivatalra se kelljen több pénzt költeni – azt ugyanis elkölthetik inkább közmunkára. Egy újabb olyan döntés, melyet a laikusok talán még nem látnak át teljes mélységében, de idővel lehull a hályog a szemükről, s maguk is rájönnek: sokkal jobb, ha a munkanélküliek pátyolgatása helyett inkább lapátot, seprűt és fűnyíró gépet adnak a kezükbe.

Rendőrségünk tovább folytatja kampányát a régi jó erkölcsök és szokások visszaállítása érdekében. Ezúttal – Baranya megyei kollégáik botrányos audiovizuális kampányából sem tanulva – a Vas megyei rendőrök léptek a rivaldafénybe. Az ottani megyei rendőr-főkapitányság munkatársai a nők elleni erőszak felszámolásának világnapját érezték a megfelelő alkalomnak arra, hogy kinyilvánítsák üzenetüket: a fiatal lányok kacérkodása gyakran válthat ki erőszakot. Emellett megjegyzik azt is: „fontos, hogy csak akkor közvetítsünk ismerkedési szándékot, ha valóban kapcsolatba kívánunk lépni a másik féllel, mivel a visszautasítás dühöt kelthet a hozzánk közeledőben.” Szürreális közleményüket a következőkkel zárják: „Viselkedésünkkel minden esetben igyekezzünk magabiztosságot sugározni. Fontos az önbizalom, fontos, hogy magunk is higgyünk abban, sikerülhet elkerülni az áldozattá válást!”

A magabiztosság tekintetében verhetetlen Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa mai ülésén  változatlanul hagyta a jegybanki kamatkondíciókat, ami meg is felelt a hazai elemzők, befektetők, portfóliókezelők  és egyéb spekulánsok vélekedéseinek, akik amúgy sem számítanak arra, hogy a közeljövőben megváltozna a Magyar Nemzeti Bank, hm! sajátos retorikája. Némely nemzetközi elemzők lassuló növekedésről, a negatív infláció kedvezőtlen hatásáról, az európai uniós fejlesztési források felhasználásának lassan tovatűnő csúcspontjáról (s ezzel összefüggésben jövőre már 1,7 százalékos jegybanki alapkamatról) fantáziálnak, de hát tudjuk: a kutya nem eszi meg a telet!

Annál is inkább, mivel már a kapuk előtt kopogtat: a Mátrában lassan 10 centiméter friss hó is hullott – aki téli hangulatra vágyik, annak elégséges odautaznia. Síkvidéken mondjuk még nem egyhamar várható kiterjedt havazás: e hétre vonatkozó prognózisunk szerint inkább a szürkeség fog dominálni, hétvégére talán még enyhül is az idő, de csak egy kicsit.

Figyelmébe ajánljuk