Orbán kiröhögte, Rezsi Szilárd leügynöközte a tanártüntetések vezéralakját

  • narancs.hu
  • 2016. március 16.

Hírnarancs

A Fidesz összevissza beszél a tegnapi demonstrációról, Kiskunhalason és Brüsszelben lövöldöznek, a nemzetközi helyzet fokozódik. Csak Rihanna mentheti meg a mai nap híreit.

Vicces fiúk

„Én úgy vettem, hogy ez egy tréfa” – nyilatkozta Orbán Viktor a Népszabadság parlamenti tudósítójának a tanárok tegnapi ultimátumáról. A március 15-i tüntetésen Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója bejelentette, hogy amennyiben Orbán és Áder János nyolc napon belül nem kérnek bocsánatot a pedagógusoktól, március 30-án egyórás munkabeszüntetést tartanak. „Olyan viccesen hangzott az egész” – mondta erről Orbán, és hozzátette, ő biztosan nem áll le a munkával március 30-án.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Németh Szilárd korábbi rezsibiztos, a Fidesz alelnöke a 168 órának adott interjújában „bolsevik diktátumnak” minősítette a tanárok követeléseit, Pukli Istvánt pedig jól képzett ügynöknek nevezte. Németh szerint a tüntetés szervezői nagyon is kötődnek a pártpolitikához. Ezzel mondjuk pont ellentmondott Rétvári Bencének, az Emmi parlamenti államtitkárának, aki az Országgyűlés mai ülésén az ellenzék kudarcának nevezte, hogy az emberek az ő megemlékezéseik helyett a tanárok civil tüntetésére mentek ki. A józan középutat Harrach Péter jelölte ki, szerinte nehéz megmondani, hogy milyen arányban voltak a tegnapi tömegben tanárok és ellenzéki aktivisták.

Még több oktatás

Pukli István a Népszabadságnak adott interjújában bevallotta, hogy a tegnapi bejelentésről nem tájékoztatta előzetesen a két legnagyobb pedagógus-szakszervezet vezetőit, akik ezért kicsit neheztelnek rá. Az erő azonban „már a Tanítanék mozgalom mögött, azaz mögöttünk van” – tette hozzá. Galló Istvánné szakszervezeti elnök a Hír Tv Reggeli járatában nem állt be egyértelműen a polgári engedetlenségként megvalósuló egyórás tanársztrájk mögé, de további hasonló akciókat valószínűsített abban az esetben, ha a kormány nem enged a szakszervezeti sztrájkbizottság követeléseinek.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Világi Mariann publicisztikája arra figyelmeztet, hogy a kormány újra megpróbálja majd egymás ellen fordítani a szakszervezeteket és a Tanítanék mozgalmat.

Lövések dördültek

Kalasnyikovval lövöldözött egy férfi a kiskunhalasi ügyészség épületében. Fazekas Géza szóvivő szerint a támadásban senki nem sérült meg, jóllehet 10-15 lövést is leadhattak. A „visszatérő panaszosnak” titulált támadó állítólag korrupcióval és ügye eltussolásával vádolta Téglás Péter vezető ügyészt.

Négy rendőrt lőttek meg tegnap Brüsszelben egy házkutatás során, mindegyikük megúszta könnyebb sérülésekkel. A rendőrségi akció a tavaly novemberi terrortámadásokkal összefüggésben indult. A három támadóból egyet a helyszínen lelőttek, két társát a mai nap folyamán vették őrizetbe. Ma a francia hatóságok is lekapcsoltak négy feltételezett terroristát, azt egyelőre nem tudni, hogy a két ügy összefügg-e.

Még egy menekültügyi csúcstalálkozó

Az EU 28 tagállamának állam- és kormányfői holnap és holnapután folytatják a tárgyalásokat egymással és Ahmet Davutoğlu török miniszterelnökkel a menekültválság kezeléséről. A brüsszeli Politico szerint hat állam, köztük Magyarország tehet keresztbe a március 7-i találkozón felvázolt megállapodásnak, a legnehezebb feladatnak Bulgária és Ciprus meggyőzése tűnik.

Ki merre dől?

Ki merre dől?

Fotó: MTI/EPA

Angela Merkel optimistán, Martin Schulz szkeptikusan nyilatkozott a kétnapos összejövetel előtt. Az Európai Bizottság a kvótarendszer végrehajtásának fontosságát hangsúlyozta, és ígéretet tett arra, hogy a menedékkérők Törökországba történő visszaküldése a nemzetközi jog betartása mellett történik majd.

Sziget

Újabb világsztárt jelentett be a Sziget, Rihanna, a barbadosi születésű énekesnő augusztus 11-én, a fesztivál nulladik napján lép fel a Nagyszínpadon.

Figyelmébe ajánljuk