Orbán Viktor fél, hogy a migránsok megzavarják

  • narancs.hu
  • 2016. február 28.

Hírnarancs

Megint egy évértékelő. Március 15-én újabb tanártüntetés lesz, sőt már a közszolgák is készen állnak. Kapar a kormány, hogy hétfőn suliba menjenek a gyerekek. Hoffmann Rózsa erőset mondott. Újabb díjakat nyert a Saul fia, éjjel jön az Oscar.

Kötelező önigazolás

Orbán Viktor immár 18. alkalommal értékelte Magyarország elmúlt évét, ezúttal a Várkert Bazárban, ahol a beszéddel párhuzamosan tüntetést is tartottak Lopják a jogom! Vissza a népszavazást! címmel. Orbán sokat beszélt sok mindenről, migránsozott, és Brüsszel megfékezéséről hirdette az igét, szólt bűnözésről, terrorizmusról, népszavazásról, antiszemitizmusról, homofóbiáról: a miniszterelnök szerint ugyanis mindezt hozhatja vagy erősítheti a „menekültáradat”.

false

 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

De külpolitikai lépései igazolása mellett a belpolitikáról szólva pl. olyan mondatok hagyták el a száját, mint hogy „Megmentettük az iskoláinkat és kórházainkat”. Nem vicc. Orbán arra utalt, hogy ezek az intézmények csődbe mentek volna 2010-ben, ha az állam nem veszi át őket az eladósodott és csődbe ment önkormányzatoktól – ám arról már nem szólt, hogy milyen helyzetben vannak az intézmények jelenleg.

Nem értenek egyet a kormánnyal

Nem értenek egyet a kormánnyal

Fotó: Sióréti Gábor

Miközben Orbán önigazolása folyt a Várkert Bazár falai között, addig az épület előtt az Együtt szervezésében tüntettek. A tiltakozókat egy molinóüzenet fogadta, amelyen az állt: „Üdvözöljük a bevándorláspárti tüntetőket, de nem értünk velük egyet”.

Orbán beszédének és a demonstrációnak percről percre tudósítását olvashatja pl. az Indexen itt.

Március 15-én újra tüntetünk

Minden eddiginél nagyobb tanártüntetést szerveznek március 15-ére – jelentette be Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium mostanában sokat vegzált igazgatója az ATV Szabad szemmel című műsorában, miután a kormány egyrészt a Klik élére Pölöskei Gábornét nevezte ki, aki véletlenül Áder János köztársasági elnök testvére, másrészt 38 milliárd forintos pluszforrással próbálja meg „rendbe hozni” a Kliket, holott a pedagógustiltakozás egyik fő követelése a Klik mint intézményfenntartó megszüntetése.

Beszállnak a közszolgák is

A közszolgák is készek tüntetni. Támogatják a pedagógusok március 15-i demonstrációját.

Ha pedig a közszolgákat érintő leépítési javaslatok nyomán nem tudnak az érintett szakszervezetek tárgyalni a kormánnyal, akkor a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF)  elnöke szerint maguk is tiltakozhatnak. „Ha erről nem lehet tárgyalásos úton egyezségre jutni, a közszférában működő szakszervezeteknek sem lesz más választása, mint utcára vonulni” – nyilatkozta Földiák András.

Megfélemlítene az Emmi, ha tudna

Levelet írt az Emmi helyettes államtitkára az iskolaigazgatóknak, hogy a hétfői „szülősztrájk” ügyében feltétlenül szabályszerűen járjanak el. Sipos Imre fura leveléből – amelyet a Kettős Mérce le is közölt – csupán ez a figyelmeztetés olvasható ki biztosan; levelében arra célzott, hogy bizonyos renitens szülők nem fogják iskolába küldeni gyerekeiket, pedig február 29. épp olyan tanítási nap, mint a többi, a tanítás nélküli munkanapokat az iskolák éves munkatervében kell meghatározni, és attól nem lehet eltérni.

Az oktatásért felelős államtitkár észt oszt

Helyteleníti Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a hétfőre meghirdetett „szülősztrájk” akcióját: károsnak és megosztónak, az iskolai élet nyugalmát megzavaró eseménynek találja. Sőt Palkovics egyenesen arra figyelmeztet, hogy a „Nem leszek suliban”-felhívás nem szolgálja sem a gyerekek, sem a közoktatás átalakításának érdekét.

Nyílt levelében „az iskoláskorú gyermekek szüleihez” szól, melyben magánvéleménye és a hivatali álláspont nem válik el különösebben egymástól. Bár az államtitkár azzal kezdi, hogy „örömteli és biztató jelenség, hogy az oktatás kérdése az elmúlt időszakban ilyen nagy médiavisszhangot és társadalmi támogatottságot kapott”, a folytatásban azt hangsúlyozza, hogy a megnyilvánulások egy része véleménye szerint már nem az oktatásról, hanem a politikáról szól. Palkovics leginkább a kormány konstruktív hozzáállását emeli ki – írja az Index –, és sajnálkozik, hogy a szerinte változást hozó Köznevelési Kerekasztaltól több pedagógus-szakszervezet is távol maradt, pedig ott a legfontosabb kérdésekről néhány héten belül döntés születhet. És akkor minden egy csapásra szép és jó lesz.

Hoffmann Rózsa csendben is maradhatott volna

Hoffmann Rózsa, a híres, kettővel ezelőtti KDNP-s oktatási exállamtitkár sem tarthatta magában, mit gondol a hétfői Nem leszek suliban-kezdeményezésről. A Facebookon osztotta meg boldog-boldogtalannal szerény véleményét, miszerint:

false

 

Fotó: Facebook/Hoffmann Rózsa

„Azon gondolkodom, hogy vajon azok a szülők, akik nem engedik majd hétfőn iskolába a gyermeküket, vajon tudják-e, hogy nincs tanítási szünet?

És ha tudják, s mégsem engedik, vajon azt szeretnék-e, hogy a lányuk vagy fiuk majdan magyar kultúránk értékeit (mint az itt látható zalai XII. századi gyönyörű kis kápolna) becsülni tudó ifjakká váljanak, amiért meg kell dolgozniuk, avagy csekély műveltségű, befolyásolható emberekké?” (A volt államtitkár többek között egy zalai kápolna képét mellékelte bejegyzéséhez.) Hoffmann szerint tehát egy nap hiányzás az iskolából olyan súlyos károkat okozhat egy fejlődő szervezetben, hogy emiatt a gyerekek simán lehetnek „csekély műveltségű, befolyásolható emberek”. Milyen kár, hogy épp az ő regnálása alatt szállították le a kötelező tankötelezettség korhatárát.

Saul-siker

Még a véghajrában, az Oscar-díjátadó előtt is két díjat bezsebelt a Saul fia szombaton: az egyik a legjobb külföldi filmnek járó díj a 31. Independent Spirit Awardson, amit legegyszerűbben a „független Oscarnak” vagy a „menő arcok Oscarjaként” lehet jellemezni – írta az Origó Filmklub –, a másik pedig az amerikai hangmérnökök Oscar-díjának számító Golden Reel Award.

Siker Independent Spirit Awardson

Siker az Independent Spirit Awardson

 

Magyar idő szerint hajnali egykor kezdődik az Oscar-gála, amin végre kiderül, hogy kap-e Oscart Nemes Jeles László filmje – a díjátadót a Duna Tv 00.20-tól közvetíti.

Neked ajánljuk