Titkosításba kezd a Magyar Nemzeti Bank? – Matolcsy felmentést kaphat

  • narancs.hu
  • 2016. február 29.

Hírnarancs

Itt a magyar Oscar! A diákok nem mentek iskolába, Salgótarján felkötheti a gatyáját, fordulat a népszavazásról szóló akciófilmben. Hétfői hírek.

Juhú!

Óriási szenzáció! Oscar-díjat kapott a Saul fia. Az örömből Orbán Viktor is kivette a részét. Parlamenti szócsöve, a frissen kinevezett propagandaminiszter Rogán is a filmtámogatási rendszert méltatta – az egekig –, holott e fantasztikus siker csakis az alkotók érdeme.

false

 

Fotó: MTI

Sajgótarján választott

Hatalmas fölénnyel nyert a salgótarjáni időközi választáson Fekete Zsolt, az MSZP–DK–TVE támogatottja. Az eddig alpolgármesterként tevékenykedő Fekete bízik abban, hogy együtt tud majd működni a kormánnyal. A Fidesz helyi országgyűlési képviselője még vasárnap gratulált a győzelemhez, de azért egy Facebook-bejegyzésben pontosította a gratulációt. Becsó Zsolt szükségesnek tartotta megjegyezni, hogy „Isten óvja Salgótarjánt”. Aligha fogalmazott véletlenül, hisz’ baloldali polgármester nem számíthat túl sok jóra a Fidesztől.

Eközben az MSZP elnöke, Tóbiás József már vasárnap késő este arról beszélt, hogy a választók Orbán Viktornak üzentek. Tóbiás szerint az eredmény azt jelzi, hogy „az emberek nemet mondtak a zsarolásra és a gyűlöletkeltésre”. A politikus úgy vélte, a baloldal győzelme reményt és hitet adhat azoknak, akik úgy gondolják, le kell váltani Orbánt.

Népszavazási kérdések sokasága

Még mindig kész kabaré, ami a Nemzeti Választási Iroda (NVI) háza táján zajlik. Míg a múlt hét Kubatov kopaszaiban és a némiképp titokzatos Erdősi Lászlóné nevű néni személyében, na meg Gulyás Márton és társai ragasztgatós akciójában bővelkedett, addig a mostani hét elég fura korrekciókkal indult.

Az aktuális népszavazási kérdésekről és azok kifogásairól döntött a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), amelynek napirendjén szerepelt a kormány kvótaellenes kérdése, illetve úgy tűnik, a bizottság meghozta döntését a vasárnapi boltbezárós kérdésről is – írta az Index.

A kormány által benyújtott népszavazási kezdeményezésről döntött ma elsőként a bizottság. Az NVB 9 igen, 3 nem szavazattal hitelesítette a kérdést, amely így hangzik: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

false

 

Fotó: Facebook

Ezután a balhés keddi eset újbóli tárgyalása következett, amelynek során több videófelvételt is bemutattak – e lehetőségre előző héten egyszerűen nem adtak lehetőséget az NVB tagjai –, majd simán döntött is a bizottság. Patyi András elnök szerint az NVI magatartása nem volt jogszabálysértő, az „NVI nem követett el mulasztást”, hiszen a kopaszok magatartása „látszólag” arra irányult, hogy kérdéseket adjanak be. A „jogsértő magatartásuk” csak azután derült ki, hogy kérdés beadása nélkül távoztak az épületből. Az elnök szerint a kopaszok „fizikai érintkezés nélkül” is akadályozták a többi beadványozót, és ez a magatartás nem felel meg az alapelveknek. Az NVB 10 igen és 2 nem szavazat mellett megállapította a választás rendjének megsértését, és helyt adott részben Nyakó István (MSZP) panaszának. Az NVB szerint a kopaszok viselkedése alkalmas a választási eljárás alapelveinek megsértésére, amely nem fogadható el az NVI székházában. Ám az NVB szerint az egyébként a kopaszokkal érkező és távozó Erdősinéről nem lehet azt mondani, hogy kihasználta volna a helyzetet. Aha. Végül hiába javasolta maga Patyi András, az NVB elnöke, hogy ne Erdősiné kérdését hitelesítsék, a bizottság szembement vezetője ajánlásával.

#nemleszeksuliban

A mai „szülősztrájk” minden jel szerint elég jól sikerült, bár pontos adat nincs és nem is lesz arról, hány gyerek nem ment ma iskolába – állítólag a Klik sem kérte be a hiányzókról az adatokat. 33 ezren jelölték résztvevőnek, 17 ezren pedig érdeklődőnek magukat a Nem leszek suliban Facebook-eseményen. „Három nap hiányzást igazolhat a szülő, legyen ez az első figyelmeztetés!” – írták a szervezők a felhívásban. A diákok pedig a #nemleszeksuliban hashtaggel hírt is adtak magukról vagy osztályuk helyzetéről. Volt olyan osztály, amelynek egyik tagja sem ment iskolába, volt olyan, ahol vagy a fél csoport hiányzott, vagy csupán egy-két ember ment be tanulni, és volt olyan is, ahol mindenki megjelent.

Van, aki még örült is

Mivel előre nem nagyon lehetett tudni, hogy pontosan mennyien csatlakoznak az otthonmaradós sztrájkhoz, az iskolai menzák a megszokott rend szerint működtek ma is. Mivel a Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskolában a szülők 90 százaléka döntött úgy, hogy a gyerekének ma nem kell iskolába menni, a Scheiber a megmaradt nagy mennyiségű reggelit, ebédet és uzsonnát az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai egységének ajánlotta fel – írta a 444.hu.

Nem tudta a szobrász, ki volt Donáth…

Megvan, ki készítette a fel nem avatott, majd hamar elbontott fajvédő Donáth György szobrát, amely a Politikai Elítéltek Közössége tervei szerint az Üllői út–Páva utca sarkán lett volna.

Volt szobor, és már tényleg nincs szobor

Volt szobor, és már tényleg nincs szobor

Fotó: Narancs

 

Kutas László Wiesenthal-díjas szobrász jegyzi többek között a soproni holokauszt-emlékművet, meg Horn Gyula XIII. kerületi szobrát, és immár Donáth Györgyét is. A Wiesenthal-díjat a magyarországi holokauszt emlékének megőrzéséért végzett önkéntes munkáért adja a Holocaust Közalapítvány. Kutas elmondása szerint azért vállalta legutóbbi megbízását, mert „nem vagyok történész, nem néztem utána, hogy pontosan mi volt Donáth tevékenysége. Ő nem egy Horthy vagy egy Hóman, hogy mindenkinek fejből tudnia kellene, hogy mit csinált”. A szobrász megbízásokból él, szabadúszó, örült, hogy munkát kapott. „Eleinte kicsit bántott, hogy az én nevem nem került fel az átadás meghívójára, csak Gulyás Gergelyé és Boross Péteré, most már nem bánom.”

Törvény, hogy kibújjanak a törvény alól

Három hete Németh „rezsibiztos” Szilárd benyújtott egy törvényt, amely a Magyar Postát lényegében felmentette a közérdekű adatok közlése alól. Joggal aggódhatott bárki, hogy ez csak a kezdet. A 444.hu már Németh Szilárd első próbálkozása nyomán azt írta, hogy a Fidesz végső célja a közérdekű adatok megismerhetőségét előíró törvény szétrombolása, csak ezúttal nem a törvény szűkítését választották, hanem azt a módszert, hogy sorra szedik ki a fontos állami cégeket a törvény hatálya alól. És ahogy az várható volt, itt a következő kivétel: a Magyar Nemzeti Bank az érdekeltségébe tartozó gazdasági vállalkozások és alapítványok dokumentumait titkosíthatja. Mintegy véletlenül. A helyzet picit bonyolultabb, mint azt elsőre gondolnánk, de semmi vész, megoldják majd okosba’.

Jön-e a tavasz?

Heti prognózisunk szerint szeles, kissé hűvös napokkal indul a március, ráadásul az esernyőre továbbra is a kívántnál többször lesz szükség.

Neked ajánljuk