Orbánnak mostantól még többet és még hangosabban kell hazudnia

  • narancs.hu
  • 2016. szeptember 18.

Hírnarancs

Új irány az uniós menekültpolitikában, újabb részletek Matolcsy szeretőjéről, és az osztrákok elkezdték felhúzni a kerítést Hegyeshalomnál. Ez volt a hétvége.

Brüsszel elvette Orbán játékát

Orbán egy alternatív valóságban él, erre utal legalábbis az, ahogyan a pénteki pozsonyi EU-csúcsot értékelte. Ahogy arról már beszámoltunk, a kormányfő rendkívül csalódottan nyilatkozott a találkozó után, miszerint az a nagy helyzet, hogy Brüsszel továbbra sem enged menekültpolitikájából, a pozsonyi megbeszélés sikertelen volt, és változatlanul a legfontosabb ügy Magyarországon az októberi népszavazás.

A valóság ezzel szemben az, hogy Pozsonyban pont olyan dolgokról határoztak, amelyekkel Orbán is egyetért, például a zárónyilatkozat tanúsága szerint megegyeztek abban, hogy csökkenteni kell a szabálytalanul érkező migránsok számát és biztosítani kell a schengeni határok ellenőrzését, továbbá kikötötték, hogy a jövőben közös megoldásokat keresnek azokban a helyzetekben is, amelyekben nincsen teljes egyetértés, tehát az EU nem kíván olyan ügyekben döntést hozni, amelyben nincsen konszenzus. Mit is jelent mindez? Azt, hogy Orbántól elvették a játékát, most, hogy irányt váltott az EU politikája, még inkább okafogyottá válik az eddig is értelmetlen népszavazási kampánya. Ezért néz most mindenkit hülyének és tesz úgy, mintha a helyzet semmit sem változott volna.

Épül a kerítés az osztrák–magyar határon

Nosztalgia: Orbán a páneurópai piknik emléknapján (2014)

Nosztalgia: a páneurópai piknik emléknapján (2014)

Fotó: MTI

Július közepén már belengették az osztrákok, hogy amennyiben megindul feléjük a menekültáradat, harminc kilométeres határvédelmet húznak fel a magyar–osztrák vonalon, most azonban már meg is kezdődtek a munkálatok Hegyeshalomnál, legalábbis ezt állítja a település polgármestere. Az MTI tudósítói is látták a földbe szúrt karókat, azonban a helyszínen lévő osztrák rendőrök nem adtak semmilyen tájékoztatást.

Love & Peace

Most már nemcsak a Kétfarkú Kutya Párt folytat látványos ellenkampányt az októberi népszavazással kapcsolatban, hanem Kübekháza polgármestere, dr. Molnár Róbert is. A falu független vezetője ugyanis szeretetkampányt indított. „Tudta? Kübekháza egy jó kis falu. Se kisvasútja, se stadionja, de itt él Sumák, a világ legjobb festője és Miksi Piroska, aki férjet keres” – olvasható a faluban kihelyezett plakátokon. Az mno megkeresésére Molnár leszögezte, hogy nem kíván viccet csinálni a migránsproblémából, egyszerűen csak nem hisz abban, hogy hazugsággal és gyűlöletkeltéssel meg lehet oldani bármit is. „Nagyon irritál, hogy óriásplakátokról hergelik és hadba állítják egymással a társadalmat. Ha már üzenet, az szóljon az emberekről és ne az emberek ellen” – idézi a polgármestert az mno.hu.

„Csekély súlyú jogsérelmet eredményez”

– így indokolta meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, hogy miért nem vizsgálják a gyűlöletkampányra ellőtt adóforintok pontos összegét, sőt majd csak a népszavazás után fogják megmondani, hogy mennyi volt az annyi. Becslések szerint egyébként 3,9 milliárd közpénz fog elúszni október másodikáig.

Matolcsy szeretője egy polihisztor

Úgy tűnik, Vajda Zita igazán megnyerő személyiség lehet szakmai szempontból is, hiszen 2010-ben pályázat nélkül kapott állást az akkor Matolcsy által vezetett Nemzetgazdasági Minisztériumban – írja a nol.hu. Ezt követően pedig egymástól eltérő szakterületeken próbálhatta ki magát, ugyanis a belgazdaságért felelős államtitkárságtól a makrogazdasági főosztályon át egészen a tervezés-koordinációs főosztályig sok mindent megjárt, mindezt úgy, hogy a Külkereskedelmi Főiskolán a minőségügyi menedzsment szak reklám szakirányán végzett. „Amikor ide-oda tesznek valakit, de nem bocsátják el, az olyan, mintha forró krumpliként dobálnák" – idéz a nol.hu egy belső forrást, aki szerint akkor jár meg valaki ennyi különböző osztályt az államigazgatásban, ha az illető teljesen használhatatlan, viszont valaki által védve van, tehát nem lehet elbocsátani.

Neked ajánljuk

Minden elmúlik

Óbuda legújabb művészeti ékessége 2019-ben, a roncstelepként vegetáló Goldberger textilgyár egyik felújított részéből nőtt ki; a volt mosócsarnok és a hozzá kapcsolódó, négyszintes épület több mint ezer négyzetméternyi összterületén nyílt meg tavaly a „szemerei remete”, a „magyar ugar lírai krónikása”, a „mezőgazdasági művészet” megteremtője, azaz Bukta Imre kiállítása. A magát független kortárs magánmúzeumként definiáló intézményben egyeseknek kalandtúrává, másoknak a meredek és keskeny lépcsők miatt megközelíthetetlenné válik a kiállítás egészének megtekintése. Az intézmény minden pozitív kezdeményezése mellett is piaci vállalkozás: erre utal a belépőjegyek (nem csak a magyar viszonyokhoz képest) magas ára és a shop elképesztő kínálata, amely a Bukta-bögréken, -kitűzőkön, -hűtőmágneseken keresztül egészen a Bukta-művekkel díszített pólókig terjed.

A kígyó

Az influenszerekről szóló előadás nem bontja ízeire, nem szálazza szét a közösségi média világát, inkább ránk zúdítja azt a maga (hitelesen) inkoherens valójában, kicsit úgy, mint amikor az ember a vécén ülve vagy elalvás előtt pörgeti a telefonját egy kissé már módosult tudatállapotban, ami azonban megnehezíti, sőt talán el is lehetetleníti az árnyalt, problémákat is feltáró reflexiót. Megteremtődik viszont ennek a világnak egy lehetséges színpadi változata, fel-felvillannak a közösségi médiában rejlő színházi helyzetek, az influenszerekben megbúvó színészek.

Nyíltan és aktívan

A gender studies iránt érdeklődő hazai olvasók már több mint tíz éve követhetik a tudományterület témáit és eredményeit a TNTeF – Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóiratból. Sorra születnek monográfiák is, de átfogóbb tanulmánykötet (magyar nyelven), főleg az utóbbi időszakban, viszonylag kevés jelent meg. Ezért is örvendetes, hogy új tétellel gazdagodott a magyar gendertanulmányok szakirodalma.

Tanácsi sztárparádé

Lassan három éve, hogy Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját miniszteri biztossá nevezték ki azzal a feladattal, hogy „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmasítását”. Első hallásra csak egy újabb kulturális elmebaj körvonalazódott, de miután Demeter olyan tervezettel állt elő, amelyben a klubok és a próbahelyek fejlesztésétől a fellépési lehetőségek bővítésén át a tehetségkutatók és a turnék támogatásáig sok minden szerepelt, a hazai könnyűzenészek jó része üdvözölte a miniszteri biztos belépőjét. Különösen annak fényében, hogy Demeter belengette azt a 25 milliárd forintos állami támogatást is, amelyet szerinte öt év alatt lehet majd elkölteni a különféle programpontokra.

Fejre mentek

Máig rejtély, kik és miért lopták el sírjából Tisza István vagy később Kádár János koponyáját. A Tisza koporsójában található értéktárgyakat a tettesek nem vitték el.

Focizhat, de panaszkodni ne merjen

Magyarországon nem csak stadionok, de kondiparkok, műfüves pályák, tornatermek is épültek szép számmal – csak legyen, aki megtölti ezeket. Maroslelén a polgármester húzott mezt 47 évesen, hogy a futballcsapat végig tudja játszani a bajnokságot.

Horthy helyett Deák

Teljes arculatváltást és névváltoztatást kezdeményezett a Jobbik, azt bizonyítandó, hogy végleg szakított szélsőséges múltjával. Az új vezetés a Fidesz alternatíváját kívánja nyújtani a konzervatív választóknak. Jókora ambíció, miközben egyelőre az a kihívás, hogy a párt megugorja a parlamenti küszöböt.