Orbánnak mostantól még többet és még hangosabban kell hazudnia

  • narancs.hu
  • 2016. szeptember 18.

Hírnarancs

Új irány az uniós menekültpolitikában, újabb részletek Matolcsy szeretőjéről, és az osztrákok elkezdték felhúzni a kerítést Hegyeshalomnál. Ez volt a hétvége.

Brüsszel elvette Orbán játékát

Orbán egy alternatív valóságban él, erre utal legalábbis az, ahogyan a pénteki pozsonyi EU-csúcsot értékelte. Ahogy arról már beszámoltunk, a kormányfő rendkívül csalódottan nyilatkozott a találkozó után, miszerint az a nagy helyzet, hogy Brüsszel továbbra sem enged menekültpolitikájából, a pozsonyi megbeszélés sikertelen volt, és változatlanul a legfontosabb ügy Magyarországon az októberi népszavazás.

A valóság ezzel szemben az, hogy Pozsonyban pont olyan dolgokról határoztak, amelyekkel Orbán is egyetért, például a zárónyilatkozat tanúsága szerint megegyeztek abban, hogy csökkenteni kell a szabálytalanul érkező migránsok számát és biztosítani kell a schengeni határok ellenőrzését, továbbá kikötötték, hogy a jövőben közös megoldásokat keresnek azokban a helyzetekben is, amelyekben nincsen teljes egyetértés, tehát az EU nem kíván olyan ügyekben döntést hozni, amelyben nincsen konszenzus. Mit is jelent mindez? Azt, hogy Orbántól elvették a játékát, most, hogy irányt váltott az EU politikája, még inkább okafogyottá válik az eddig is értelmetlen népszavazási kampánya. Ezért néz most mindenkit hülyének és tesz úgy, mintha a helyzet semmit sem változott volna.

Épül a kerítés az osztrák–magyar határon

Nosztalgia: Orbán a páneurópai piknik emléknapján (2014)

Nosztalgia: a páneurópai piknik emléknapján (2014)

Fotó: MTI

Július közepén már belengették az osztrákok, hogy amennyiben megindul feléjük a menekültáradat, harminc kilométeres határvédelmet húznak fel a magyar–osztrák vonalon, most azonban már meg is kezdődtek a munkálatok Hegyeshalomnál, legalábbis ezt állítja a település polgármestere. Az MTI tudósítói is látták a földbe szúrt karókat, azonban a helyszínen lévő osztrák rendőrök nem adtak semmilyen tájékoztatást.

Love & Peace

Most már nemcsak a Kétfarkú Kutya Párt folytat látványos ellenkampányt az októberi népszavazással kapcsolatban, hanem Kübekháza polgármestere, dr. Molnár Róbert is. A falu független vezetője ugyanis szeretetkampányt indított. „Tudta? Kübekháza egy jó kis falu. Se kisvasútja, se stadionja, de itt él Sumák, a világ legjobb festője és Miksi Piroska, aki férjet keres” – olvasható a faluban kihelyezett plakátokon. Az mno megkeresésére Molnár leszögezte, hogy nem kíván viccet csinálni a migránsproblémából, egyszerűen csak nem hisz abban, hogy hazugsággal és gyűlöletkeltéssel meg lehet oldani bármit is. „Nagyon irritál, hogy óriásplakátokról hergelik és hadba állítják egymással a társadalmat. Ha már üzenet, az szóljon az emberekről és ne az emberek ellen” – idézi a polgármestert az mno.hu.

„Csekély súlyú jogsérelmet eredményez”

– így indokolta meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, hogy miért nem vizsgálják a gyűlöletkampányra ellőtt adóforintok pontos összegét, sőt majd csak a népszavazás után fogják megmondani, hogy mennyi volt az annyi. Becslések szerint egyébként 3,9 milliárd közpénz fog elúszni október másodikáig.

Matolcsy szeretője egy polihisztor

Úgy tűnik, Vajda Zita igazán megnyerő személyiség lehet szakmai szempontból is, hiszen 2010-ben pályázat nélkül kapott állást az akkor Matolcsy által vezetett Nemzetgazdasági Minisztériumban – írja a nol.hu. Ezt követően pedig egymástól eltérő szakterületeken próbálhatta ki magát, ugyanis a belgazdaságért felelős államtitkárságtól a makrogazdasági főosztályon át egészen a tervezés-koordinációs főosztályig sok mindent megjárt, mindezt úgy, hogy a Külkereskedelmi Főiskolán a minőségügyi menedzsment szak reklám szakirányán végzett. „Amikor ide-oda tesznek valakit, de nem bocsátják el, az olyan, mintha forró krumpliként dobálnák" – idéz a nol.hu egy belső forrást, aki szerint akkor jár meg valaki ennyi különböző osztályt az államigazgatásban, ha az illető teljesen használhatatlan, viszont valaki által védve van, tehát nem lehet elbocsátani.

Figyelmébe ajánljuk