A kormány kíméletlenül elszámoltatja a népnyúzó pékeket

  • narancs.hu
  • 2015. január 28.

Hírnarancs

Főleg a gazdasági bevándorló albán pékeknek kellene több közterhet viselniük. Tóbiás József nagyot mond, Luís Figo nagyot álmodik, az IKEA visszavág. Alig hihető hírek szerdáról.

Pékek, lapátra!

Újabb ellenséget talált magának Rogán Antal. Úgy látszik, a Fidesz frakcióvezetője nem tud meglenni mostanában valami jó kis harsány csörgőkarikás mutatvány nélkül, a lényeg, hogy ne ő tűnjön fekete seggűnek, hanem bárki más. Most éppen a pékek. Hogy miért pont ők? Rogán kimatekozta, hogy nem okés a kenyér ára, ha az utóbbi időben lényegesen csökkent a gázolajé. A Magyar Pékszövetség és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének képviselőivel lefolytatott mai egyeztetésén „azt a kérdést szerette volna tisztázni, hogy ha a gázolaj ára 2006 és 2013 között 58 százalékkal emelkedett, és ugyanennyivel nőtt a fehér kenyér ára is, akkor hogyan lehetséges, hogy 2014-ben, amikor a gázolaj ára 11 százalékot esik, akkor miért csak 5 százalékot csökken a fehér kenyér ára?”. Nos, mindezt már úgy tálalta a sajtó képviselőinek, hogy a) „a Fidesz azt az álláspontot képviseli, hogy ha ugyanolyan mértékben emelkedik a kenyér ára, mint a gázolajé, akkor elvárható, hogy ha csökken a gázolaj ára, akkor ugyanolyan mértékben csökkenjen a fehér kenyér ára is”, b) „Magyarországon a pékipar területén belül az üzletek, illetve a pékáru előállításával foglalkozó egységek több mint egyharmadát teszik ki az úgynevezett albán pékségek, s mindenképpen megér egy alapos vizsgálatot, hogy visszaélnek-e a menekültstátusszal a hazánkban működő koszovói cégek annak érdekében, hogy valamilyen módon elkerüljék a közterhek fizetését”.

Na, erre varrjanak gombot. Az albánokat senki nem kérdezte, de Septe József, a pékszövetség elnöke megpróbálta. Kijelentette, hogy a jelenlegi költségszerkezet nem teszi lehetővé nekik a sütőipari termékek árának csökkentését, és azt is megjegyezte, hogy a gázolaj a sütőipar 18-20 százalékos logisztikai költségeiben csak 3 százalékot tesz ki. Erre már nem mondott semmit Rogán.

Erre süssél gombot, hülye pék!

Erre süssél gombot, hülye pék!

Fotó: MTI

Van bőr az arculatukon

„A városarculattal, innovációval és kreatív iparral kapcsolatos feladatokat ellátó nonprofit gazdasági társaság létrehozásáról döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A testület 20 igen szavazattal, 6 tartózkodás és egy DK-s nem szavazat ellenében döntött a cég létrehozásáról.”

Az „arculatfejlesztési marketingfeladatokat ellátó intézmény tevékenységi körébe tartozik egyebek mellett Budapest város arculatának kidolgozása, Budapest meglévő értékeinek marketingcélú népszerűsítése, Budapest logója tervezésének koordinálása, valamint az arculatfejlesztési stratégia kialakítása az itt élők véleményével és igényeivel”. Ezek közül a kedvencünk egyértelműen a „Budapest logója tervezésének koordinálása”, ami különösen felelősségteljes elfoglaltság lehet. Olyannyira, hogy a 444.hu már korábban megtippelte, melyik cég lenne a legalkalmasabb e nemes feladatra. Naná, hogy a Századvég!

false

Megint mindent megtesznek

Tóbiás József, az MSZP elnöke Brüsszelbe ment. Az MTI tudósítása szerint Gurmai Zitával, az MSZP országos elnökségének tagjával és Szabó Vilmossal, a párt nemzetközi titkárával együtt azért utaztak olyan messzire, hogy találkozzanak a szociáldemokrata pártcsaládhoz kötődő uniós biztosokkal, meghatározó politikusokkal. „Nem érezhető, hogy elszigeteltek lennénk, hogy háborúban, konfliktusban állnánk. Valószínűleg a magyar kormány gépzaja az, amely nem engedi, hogy igenis egy nyitott, együttműködő és a magyar érdekeket érvényesíteni képes politika alakuljon ki az Európai Unióban” – mondta alá Tóbiás, hozzátéve, hogy „az MSZP mindent meg fog tenni, hogy Magyarország ne elszenvedője, hanem alakítója és nyertese legyen az unióban zajló változásoknak”. Na, akkor most megnyugodhatunk.

Útdíjköteles autópály-szakasz Budaörsnél

Útdíjköteles autópálya-szakasz Budaörsnél

Fotó: MTI

A svéd modell

A Világgazdaság számolt be arról, hogy hétköznap tovább lesznek nyitva a magyar IKEA-áruházak a vasárnapi zárva tartási kötelezettség hatályba lépésével, mivel úgy vélik, az esetlegesen kieső bevételt csak a nyitvatartási idő kitolásával tudják megelőzni.

Elnökjelöltek hada

Luís Figo portugál exfocista a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), Szerhij Bubka ukrán exrúdugró a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF), Hegedűs Csaba exbirkózó a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnöki címéért száll harcba. Utóbbi már 1993 óta elnök, mégis az ő helyzete a legérdekesebb. Kihívója ugyanis nem más, mint Németh Szilárd, a rezsikomisszár, aki mostanában annyira szeretne elnök lenni. Csak nehogy arra ébredjen, hogy a nagy erőlködéstől hirtelen megemelkedik a villanyszámlája!

Figyelmébe ajánljuk