Tragikus hétfő – sportolóhaláltól a robbantásos merényletig

  • narancs.hu
  • 2013. december 30.

Hírnarancs

Elhunyt a Fradi hónapok óta kritikus állapotú hátvédje, Schumacher pedig kómában fekszik. Eközben továbbra is gerillaharc dúl a Kaukázusban, a Közgép azért kaszált pár milliárdot így az újév előtt. Korrupció pedig nálunk nem lesz!

A rossz sporthírek határozták meg a mai nap infozuhatagát: 22 éves korában, több hónapos kórházi kezelés után elhunyt a Fradi 22 éves hátvédje, Akeem Adams. Az FTC Trinidad és Tobagó-i válogatott játékosa még szeptember 27-én este, otthonában kapott súlyos szívinfarktust, mely után a Városmajori Szívklinikára szállították, ahol háromszor is megműtötték. Októberben a hátvéd lábát is amputálni kellett. Most hétvégén azonban agyvérzést kapott. Nyugodjon békében, Akeem Adams!

A korábbi hétszeres Forma–1-es német világbajnok, Michael Schumacher eközben kómában van, állapota a hétfő esti hírek szerint kritikus, az életéért küzdő orvosok egyelőre nem tudták megmondani, mi vár a korábbi autóversenyzőre. A 44 éves Schumacher vasárnap szenvedett súlyos síbalesetet Franciaországban, amikor nagy sebességgel csapódott a sziklának, és nagyon komoly ütés érte. Azt gyanítják, letért a kijelölt sípályáról. A hvg.hu idézte Camille Blondeau sebészetiklinika-vezetőt, aki a TF1 francia csatornának korábban azt mondta: három lehetséges forgatókönyve van egy ilyen kimenetelű balesetnek. Az egyik szerint Schumacher pár nap múlva trauma nélkül magához tér. A másik szerint magához tér, de idegrendszeri károsodást szenved. A harmadik szerint azonban sosem tér többet magához.

Még szilveszteri ajándék is jutott a Közgépnek: az Index szúrta ki, hogy a legfrissebb Közbeszerzési Éretesítő szerint a „Hídépítő Speciál Kft. a HSZK Komárom 2013 konzorcium vezetőjeként 5 milliárdos közbeszerzés kivitelezője lesz. A Hídépítő Speciál a Közgép egyik leányvállalata, melyben Simicska Lajos vállalkozása 2013 február végén szerzett többségi tulajdont.” Nem megy rosszul Lajoséknak, tarolnak újabban rendesen: a Közgépnek december 23-án egy, december 26-án négy másik tendergyőzelmét hirdettek ki, a vállalat konzorciumok tagjaként több mint 27 milliárdot nyert el akkor pár nap alatt.

Ehhez képest kéne akkor most komolyan vennünk egy Csepreghy Nándor nevű államhivatalnok (bocs, ő a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára) nyilatkozatát, miszerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megszüntetésével és az új rendszer bevezetésével nullára szorítja le a korrupció esélyét a kormány. Természetesen ez maga a lehetetlenség, aki ilyet mond, az vagy tudatosan hazudik, vagy nem tudja, hogy mit beszél. Olyan ugyanis, hogy nulla korrupció, demokráciában nincsen. A diktatúrák közül is csak Észak-Koreában valósították ezt meg, de ott is csak állítólag. Csepreghy úrnak ezért mindjárt ajánlunk is oda egy tanulmányi kirándulást- esetleg vigye magával Szijjártó Pétert is, hátha összehoz valami jó üzletet. Vagy mindjárt le is telepedhetnek ott!

A vasárnapi merénylet után újra robbantottak a Volgográdban, most nem pályaudvaron, hanem egy trolibuszon. A bombák így összesen már több mint 30 ember életét követelték, a tettesek egyelőre ismeretlenek, igaz, legtöbben az iszlamista Doku Umarovhoz kötik az eseteket. Októberben egyébként már volt merénylet az észak-kaukázusi városban: akkor egy szélsőséges iszlamista férfi felesége volt az elkövető. A mostani támadások hátterében a szakértők szerint egyértelműen a közelgő, a 2014-es, a Volgográdhoz (orosz mércével nézve) közelinek mondható Szocsiban megrendezendő téli olimpia áll. Az Észak-Kaukázus az egyik leginstabilnak mondható terület Oroszországban, akárcsak a közeli Csecsenföld, Dagesztán, Ingusföld, Kabard- és Balkárföld és Észak-Oszétia: ezeken a helyeken a különböző terror-, illetve gerillacsoportok vívják saját függetlenségi háborújukat az egységes Oroszországgal és Putyinnal szemben. A merényletek, illetve összetűzések – így a halálesetek is – ebben a régióban szinte mindennaposak.

 

 

Figyelmébe ajánljuk