Békés, boldog hétköznapok

  • narancs.hu
  • 2013. december 29.

Hírnarancs

Lement a fárasztó év végi ünnepek első felvonása, ismét a szokásos ügymenet: robbantások, gyilkosságok, talányos politikai-gazdasági üzelmek, rezsiharc.

E sorok írásakor legkevesebb 19 halálos áldozata és majd’ félszáz sérültje van a dél-oroszországi Volgográd pályaudvarán történt robbantásnak. A helyi rendőrség szerint az akciót egy öngyilkos merénylő nő hajtotta végre. A város a permanens etnikai konfliktusok miatt a legveszélyesebb oroszországi (kaukázusi) övezet mellett terül el, ahogyan a hamarosan kezdődő téli olimpiának otthont adó Szocsi is (persze, ottani léptékkel mérve) a régió szomszédságában található. Volgográdban három hónap alatt ez már a második öngyilkos merénylet volt: októberben egy buszban robbantotta föl magát egy iszlamista fanatikus, hat további utast megölve.

false

 

Fotó: MTI/EPA

Magyarországon a politikának nevezett valami átmeneti szünetelése miatt ugyancsak a bűnügyi hírek töltik meg a hírrovatokat (megölte, leszúrta, rálőtt, kisiklatta a vonatot, ilyenek), ám mi ezek helyett továbbra is a közéletre figyelünk. A hivatalosan várhatóan februárban induló választási kampányt nemcsak Kövér László veretes mondatai előlegezik meg, de az a mai bejelentés is, miszerint a Párt és a Kormány vezető és félvezető tisztségviselői lerohanják az országot, hogy fórumok tucatjain biztosítsák ismételten az embereket arról: 2014 a rezsiharc éve, a választás tétje pedig az, hogy a rezsiharc folytatódhat-e, vívmányai megőrizhetők-e.

Néhány ezer haladás-, állam- és rendszerellenes felforgató elem december 18. után tegnap ismét Horváth András volt adóhivatali dolgozó mellett tüntetett, aki az állami szervek jótékony asszisztálása mellett zajló milliárdos adócsalásokra igyekszik fölhívni a figyelmet. Horváth két hónapja tartó küzdelmét a hivatalos szervek eddig nem karolták föl, viszont e hónap 18-án reggel házkutatást tartottak nála, melynek során elvitték elhíresült zöld dossziéját, amely állítólag perdöntő bizonyítékokat tartalmaz a bűncselekménygyanús esetekről.

Továbbra sem tudni, ki áll a Tv2-t pro forma megvásárló cégek és az azokat tulajdonló két személy mögött. A hivatalos magyarázat szerint az új tulajdonosok kizárólag Simon Zsolt, a csatorna vezérigazgatója és Yvonne Dederick, a Tv2 gazdasági igazgatója. Igaz, arról, hogy a tranzakciót miből finanszírozták, továbbra sem árul el senki semmit. Az tehát, hogy a régóta Fidesz közeli személynek tartott Simon pusztán stróman lenne, és a valódi tulajdonosok a Fidesz-oligarchák körében keresendők, ezek szerint merő spekuláció. A Tv2 körüli helyzet némileg a Hír Tv indulásának időszakára (2003) emlékeztet, amikor rendre azzal kábították a közvéleményt, hogy a jobboldali televíziót „a szállodaiparban és a vendéglátásban érdekelt” „befektetők” pénzelik. Azóta már a Hír Tv jó kezekben van – és nem lepődnénk meg túlságosan, ha a Tv2 is hasonló pályát futna be.

Figyelmébe ajánljuk