Tudjuk, hogy hülyít a kormánypropaganda, mégis elhisszük

  • narancs.hu
  • 2016. szeptember 4.

Hírnarancs

Újabb kutatás mutatta ki a növekvő idegenellenességet. Elkezdődtek a kirúgások a Népszabadság kiadójánál, nem lép fel többet az LGT. Azért egy jó hír is befért hétvégi összefoglalónkba.

A propaganda hatása

A Publicus Intézet és a Vasárnapi Hírek közös közvélemény-kutatása szerint az emberek 58 százaléka úgy gondolja, a kormány az emberek félelmeire építve, azokat növelve kampányol. 68 százalék szerint a kényszerbetelepítés népszavazás nélkül sem lenne kivitelezhető. Ennek ellenére a kutatás az idegenellenesség erősödését mutatta ki, az adatok szerint csak a lakosság 21 százaléka fogadna el szomszédjául szíriai menekültet, a menekültek befogadását még az MSZP-szavazók 69 százaléka is elutasítja. A Publicus jelenleg 53 százalékos részvételt vár az október 2-i népszavazáson, a biztosan „nemmel” voksolók aránya 67 százalék.

false

 

Fotó: Magyar Kétfarkú Kutya Párt

(Ön)cenzúra?

Nem hosszabítják meg Máriás Leonárd tényfeltáró újságíró munkaszerződését a Világgazdaságnál. Az átlátszó szerint a döntés indoka az lehet, hogy Máriás cikket írt volna a külügyhöz tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház milliárdos veszteségéről, de szerkesztői ebbe nem egyeztek bele. Ehelyett egy kedvező hangvételű interjú jelent meg a lapban az MNKH vezérigazgatójával. Az ügy megerősíti azokat a találgatásokat, melyek szerint a Világgazdaság kiadóját, a Népszabadságot is tulajdonló Mediaworks csoportot kormányközeli befektetők – egyes hírek szerint Mészáros Lőrinc érdekeltségei – készülnek felvásárolni.

 

Schmidt Mária sikerei

A kormánykörökben kegyvesztetté vált Spéder Zoltán önként adta át pozícióit Schmidt Mária családtagjainak a BIF Nyrt. legutóbbi közgyűlésén – írja a hvg.hu. A cég kisebb részvényesei összejátszást sejtenek, és azt tervezik, hogy megtámadják a közgyűlési határozatokat.

Továbbra sem világos, hogy Schmidt Mária kormánybiztosként mire fizetett ki 50 millió forintot az 56-os emlékév hivatalos dalának munkálataival összefüggésben. A 444 szerint sem a dalszerző – valójában egy korábbi szerzeményét újrahasznosító -  Desmond Child, sem a közreműködő zenészek nem kértek tiszteletdíjat, és a Magyar Rádió is ingyen adta a stúdiót.

false

 

Fotó: MTI-Koszticsák Szilárd

Rossz hírek Magyarországról

Drágul a tévézés, miután július 1-től a törvény megengedi a két nagy csatornának, az RTL-nek és a TV2-nek, hogy műsoraiért terjesztési díjat kérjen a kábelszolgáltatóktól. A UPC-vel már meg is állapodtak, így jövő hónaptól 370 forinttal emelkednek az előfizetési díjak.

Presser Gábor Facebook-oldalán közölte, hogy Somló Tamás júliusi halála után soha többé nem lép fel az LGT zenekar.

Jó hírek Magyarországról

Lólengés-elemet neveznek el Berki Krisztián olimpiai- és világbajnok tornászról. Ki is jár neki a nemzetközi elégtétel, mert Berkinek itthon nem volt túl nagy szerencséje a nevével.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.