Már a katolikusoknak is elegük van Orbán politikájából

  • narancs.hu
  • 2016. szeptember 5.

Hírnarancs

A makói plébános kiakadt a kormányra, Simicska újra nyomul, Merkel vereséget szenvedett, Orbán pedig nem áll kapcsolatban vagyontárgyakkal. Hétfői hírek.

A hetek óta dübörgő orbáni gyűlöletkampány nem várt fejleményt eredményezett: a katolikusok egy részénél betelt a pohár, ezért Pálfai Zoltán, Makó plébánosa tollat ragadott és nyílt levélben bírálta a kormányzati propagandát, s nem mellesleg a katolikus egyház nagyjait – persze a maga módján. Zoltán atya arról ír ugyanis a SZEMlélek blognak elküldött szövegében, hogy bosszúsággal és szomorúsággal tölti el a kormány egyoldalú kommunikációja a „népvándorlás” kérdésében. A plébános szerint híveiben nagy igény mutatkozott arra, hogy jobban megértsék a jelenlegi helyzetet és valós tájékoztatást kapjanak, ennek ellenére a püspöki kar mélyen hallgat. „S mi, szerzetesek, saját egyszerű, sokszor gyarló életünkkel és szolgálatunkkal, s ugyanakkor mindig, újra és újra Krisztushoz megtérő igyekezetünkkel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy idehaza, magyar egyházunkban és hazánkban ne a gyűlöletnek, félelemnek, hanem a szeretetnek, ne az elzárkózásnak, hanem az együttérzésnek, ne a másiktól való elfordulásnak, hanem a másik arca szemlélésének és az ő elfogadásának tudjunk elsőbbséget adni” – zárja sorait Pálfai Zoltán.

Simicska nyomul

Vad vagy a vadász?

Vad vagy a vadász?

Fotó: Németh Dániel

A közbeszerzések egykori császára szeretné újra helyzetbe hozni a Közgépet, ehhez pedig az M4-es autópálya magyar–román határtól Berettyóújfaluig tartó, 27 kilométeres szakasza építési jogának elnyerését nézte ki magának. Úgy látszik, biztosra akar menni, ugyanis 25 milliárd forinttal olcsóbban vállalná a projektet, mint versenytársai. A siker érdekében Olaszország egyik legnagyobb építőipari vállalatával szövetkezett – írja a Világgazdaság. A lap szerint Simicskáék több szempontból is esélyesnek számítanak, azonban az új közbeszerzési törvény szerint nem feltétlenül a legjobb árajánlatot benyújtó pályázót kell nyertesnek kihozni.

Hülye kérdésre hülye válasz

Aki azt gondolta, hogy a kormány nem tanult semmit a Kétfarkú Kutya Párttól, az nagyot tévedett. Igaz, amikor beindult a népszavazással kapcsolatos „tájékoztató” kampány, akkor a fideszes szócsövek még nem voltak olyan vicces kedvükben, mint most. Történt ugyanis, hogy Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője azt találta írásban kérdezni a miniszterelnök úrtól, hogy milyen kapcsolatban áll Mészáros Lőrinc vagyontárgyaival. A frappáns választ valószínűleg hatalmas brainstorming előzte meg, ugyanis a törvényben előírt határidőt túllépve érkezett a zseniális replika. „Képviselő úr írásbeli kérdésének címe hadilábon áll a magyar nyelv szabályaival. Természetesen a miniszterelnök semmilyen viszonyban nem áll vagyontárgyakkal, így Mészáros Lőrinc vagyontárgyaival sem” – olvasható az Országgyűlés honlapján.

Elképzelhetetlen, hogy Lázár hazudott

A szokásos kormányinfón Lázár János azt szerette volna lenyomni mindenki torkán, hogy a Fidesz külön bejáratú bíróságait teljes szívvel üdvözli az igazságszolgáltatás táplálékláncának tetején álló Országos Bírósági Hivatal. Az OBH azonban egy több mint 30 oldalas bírálatban döngölte földbe Orbánék nagyszerű tervét, és hangot adott annak is, hogy teljes mértékben érti, milyen jellegű ügyek kerülnének a különbíróságok elé; továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy nincsen szükség közigazgatási bíráskodás felállítására.

Merkel tockost kapott

Rosszul teljesített a hétvégi tartományi választásokon az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU), ugyanis megelőzte őket a berlini menekültpolitikát kritizáló Alternatíva Németország (AfD) is. Sokan kizárólag Merkel politikáját hibáztatják ezért. A választási eredményeket maga Merkel is kudarcnak értékeli, német lapok pedig arról cikkeztek, hogy a szavazók ily módon büntetik a kancellárt.

Figyelmébe ajánljuk