Üzenik Orbánnak: lásd az embert a menekültben!

  • narancs.hu
  • 2015. szeptember 11.

Hírnarancs

A kormányfő elemében, a választások legnagyobb trollja előzetesben, Demján adakozik, egy tiszta hang menekültügyben, Isten malmai Magyarországon még lassabban őrölnek. Pénteken sem lett jobb kedvünk a hírektől.

Mai szereposztás

Ha Görögország nem képes megvédeni saját határait, akkor az EU-nak jogot kellene biztosítani ahhoz, hogy valós, rendészeti erővel, határőrizettel megvédje az ország határait – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, miután megbeszélést folytatott az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetőjével. Szerinte az, hogy Görögország nem tartja be a schengeni szabályokat, nem jogosítja fel Magyarországot arra, hogy ő is felmondja a schengeni előírásokat. Manfred Weber közölte: támogatja, hogy az uniónak közbe kell avatkoznia a külső határok védelmére, ha egy ország nemzeti erői kudarcot vallanak. Megjegyezte, ez a kezdeményezés része annak az ötpontos javaslatának, amellyel a jelenlegi európai helyzetet kezelné.

false

 

Fotó: MTI

A rossz rendőr szerepe ma elsősorban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek jutott, aki felháborítónak minősítette és visszautasította Sigmar Gabriel német alkancellár kijelentését, miszerint Magyarország a bevándorlókkal kapcsolatban nem tartja be a nemzetközi konvenciókat. „Felháborítónak tartjuk és visszautasítjuk ezt a képtelen vádat. Mi minden bevándorlót a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően ellátunk Magyarországon – mondta Szijjártó Péter az MTI tudósítójának pénteken Prágában. – Aki ezzel ellentétes állítást tesz, legyen az akárki, az hazudik.”

Már Magyarországon megfulladtak

Az osztrák rendőrség mai közlése szerint a szakvélemény is azt valószínűsíti, amit kezdetektől sejteni lehetett: az augusztus 27-én Ausztriában, az A4-es autópályán megtalált hűtőkocsiban összezsúfolódott menekültek már Magyarországon megfulladtak. A tragédia áldozatai közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek volt.

Keresik a koptokat

Egyre szórakoztatóbb, illetve – ha azt nézzük, hogy eredetileg egy kormányzati közlésről van szó – egyre elképesztőbb fordulatokat vesz az ezer befogadott keresztény története. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Párizsban jelentette be, hogy Magyarország 2013–2014-ben ezer keleti keresztény családot befogadott Irakból és Egyiptomból és adta meg nekik az állampolgárságot. A nyilvánosságot erről azért nem tájékoztatták, hogy ezzel is védjék őket. Az, hogy kopt keresztényekről van szó, Szijjártó Péter Népszabadság-interjújából derült ki. „Magyarország is fogad be menekülteket, de nem beszélünk róla. Ezres nagyságrendben fogadtunk be kopt keresztényeket, amikor Egyiptomban üldözték őket” – mondta a napilapnak a külügyminiszter. A Népszabadság utánajárt az ügynek, a kis lélekszámú kopt egyház közössége nem tud újonnan érkezőkről. A lap munkatársa beszélt egy rendszeresen templomba járó kopt kereszténnyel és a magyarországi kopt egyház egyik volt elöljárójával is. „Mindketten csodálkozva fogadták a kormány bejelentését, egyikük sem tud arról, hogy az elmúlt években ezrével érkeztek volna kopt keresztények Magyarországra. Néhány, legfeljebb tíz-húsz családról beszélhetünk.” (nol.hu)

http://nol.hu/belfold/meglepett-koptok-1562489

A rendőrség vizsgálja a röszkei „ételosztást”

A hvg.hu csütörtök este számolt be http://hvg.hu/itthon/20150910_Dobbenetes_video_kerult_ki_a_roszkei_tabo

egy osztrák politikus felesége által készített videofelvételről: a felvételen rendőrök dobálnak a menekültek százai közé zacskóba csomagolt zsemléket és ásványvizes palackokat. Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője ezzel kapcsolatban közölte: a készenléti rendőrség parancsnoka tényfeltáró vizsgálatot rendelt el az eset körülményeinek tisztázására, ugyanakkor hasonló esetről nem kaptak panaszt.

Jó reggelt, katolikus egyház!

Mivel egy majd’ kétezer éves egyházról van szó, nem csoda, ha lassabb a reakcióideje; a lényeg, hogy értesültek végre a menekültválságról. Veres András szombathelyi megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megválasztott elnöke azt mondta, nemre, korra, nemzetiségre vagy éppen felekezetre való tekintet nélkül kell segíteni az úton lévő, nehéz helyzetbe került embereket.

Demján Sándor a zsebébe nyúl

Az EU 4 milliós támogatásának 25 százalékát, azaz 1 millió eurót ajánl fel a menekült gyerekek körülményeinek javítására Demján Sándor. „Mind magánemberként, mind a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökeként egyaránt kötelességemnek érzem, hogy segítsünk az arra rászorulóknak, elsősorban a saját magukról önállóan gondoskodni képtelen, hazánkban és határainkon tartózkodó menekült gyermekeknek” – olvasható közleményében.

Előzetesben Szepessy Zsolt

Nyíregyházán előzetes letartóztatásba helyeztek egy férfit, élettársát és annak fiát is, akik a gyanú szerint csaknem hatszáz ukrán állampolgárnak segítettek pénzért cserébe kedvezményes eljárásban magyar állampolgárságot szerezni – tudta meg az MTI. A letartóztatott férfi Szepessy Zsolt, Monok volt polgármestere. Szepessy az ún. monoki modell meghirdetésével lett híres (segély csak közmunkavégzésért és jó magaviseletért jár), amely metódus ma már lényegében kormányzati szintre került. Szepessy az Összefogás Párt vezetőjeként nemcsak a választási bizottságot árasztotta el népszavazási kezdeményezések sorával az évek során, de az ország legkülönbözőbb pontjain indult időközi választásokon.

Az embert kell látni a menekültben

A menekültválság hosszú távú megoldásának keresése közben is az embert kell látni a menekültekben, a velük érkező gyerekek pedig különleges elbánásban kell, hogy részesüljenek. Székely László ombudsman szerint a migráció miatt kialakult helyzetben a humanitárius probléma kezelése az elsődleges, az embert kell látni a menekültekben. Az alapvető jogok biztosának hivatala pénteki közleménye szerint a helyzet az emberi jogi követelményeknek megfelelő, felelős megoldást követel, a kérdés közép- és hosszú távú kezelésével kapcsolatos vita jogos és fontos, de a megoldásokat kereső erőfeszítések közepette is az embert kell látni a menekültben. Székely László kiemelte még, hogy a magyar határhoz érkező menekültek között egyre több gyermek van, és ők az állam részéről a magyar és nemzetközi jog előírásai értelmében is különleges figyelmet, gondoskodást igényelnek. Emellett szerinte szükség van a hatóságok részéről a világos és egyértelmű tájékoztatásra, az érintettek és a közvélemény hiteles informálására, és érdemes építeni a nemzetközi emberi jogi intézmények, így különösen az ENSZ, az UNICEF és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szakmai segítségére és tanácsaira. Székely László egyetért az UNHCR felhívásával, amely szerint lehetővé kell tenni valamennyi humanitárius szervezet számára, hogy folyamatosan segítséget nyújthassanak a menekült embereknek a határ gyűjtőpontjain, javítani kell a helyszíni koordinációt, a befogadás feltételeit és a menekültekkel való kommunikációt.

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.

Kapupánik

A mai fiatalok már nem tudják mi az élet, se háborújuk, se békéjük, kapálni se tudnak, csak ülnek a számítógép előtt. Gyenge, menekülő generációt szült a korábbiak feszített, izzadságos munkája, elkényeztették őket. Az ilyenekből nem lesznek ’56-os hősök.

Futott két kört

A békemisszió a béke ügyét sajnos, és reméljük egyelőre, nem vitte mérhetően előre utolsó, múlt heti bejelentkezésünk óta, pedig azóta Kijiv, Moszkva és Hszi Csin-ping után Washingtont és az akkor még ép fülű Trump elnökjelölt urat is megjárta Orbán Viktor.

Visszacsatolás

Amikor Antall József a választási sikerének valahai eufóriájában azt találta mondani, hogy ő lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke szeretne lenni, nagyot dobbant a nemzeti szű, vagy lélek. Hogy pontosan mire gondolt a felhevült költő, azt éppenséggel soha nem fogjuk megtudni.

„Mit írtál, szakácskönyvet?”

Bár már négy kötetet jegyez – egy beszélgetőkönyvet és több színpadi adaptációt –, még mindig zavarba ejti, ha írónak nevezik. Az Örkény Színház színészével a legújabb novelláskötete, a Kevert kapcsán így elsősorban az írásról beszélgettünk.

Zsákban futás a pálya mellett

Csák János helyét vette át az európai parlamenti és önkormányzati választás másnapján. Nem a lehengerlő víziók embere, inkább igyekvő háttérmunkás. Kérdés, hogy ez mennyi ideig lesz elég az életben maradáshoz.

„Egy dobásunk van”

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a 2017-ben nagy lendülettel indult párt szereplése az idei júniusi választásokon. Tompos Márton 3,7 százalékos pártot vesz át, ígérete szerint valami teljesen újat fognak kipróbálni.

Sarkadi utca, Berlin

Egy egész utcát uralt Berlinben az a prostituáltakat dolgoztató Békés megyei banda, amelynek tagjait emberkereskedelem miatt ítélte súlyos fegyházbüntetésre és vagyonelkobzásra a Gyulai Törvényszék.