Verheti falba a fejét Mészáros Lőrinc

  • narancs.hu
  • 2014. szeptember 25.

Hírnarancs

Kabaréba illő fordulat Mészáros Lőrinc és a nyilvánosság küzdelmében, 69 művész jutott tisztességes életjáradékhoz egy újabb állami díj révén.
Mészáros Lőrinc

Mészáros Lőrinc

Fotó: MTI – Földi Imre

A jelek szerint nemcsak a szegény, de a gazdag embert is húzza az ág: a felcsúti milliárdos polgármesterről tegnap írtuk meg, hogy vagyonnyilatkozatában gazdasági épületként tüntet föl egy luxuspanorámás tihanyi nyaralót. Erre ma a 444.hu arról tudósít, hogy Mészárosnak nem is kellett volna nyilvánosságra hozni a vagyonnyilatkozatát. Az ügy előzménye, hogy tavaly szeptemberben a 444.hu – mivel a polgármesterek vagyonnyilatkozata közérdekből nyilvános – kikérte e dokumentumot az érintettől, ám a lapot, ahogyan írják, „mindenféle mókás indokkal” elhajtották. A 444.hu a Transparency International segítségével pert indított az adatok nyilvánosságáért, amit első fokon meg is nyert. Mészáros aztán nyáron, a másodfokú ítélet előtt egy nappal felrakatta a község honlapjára a vagyonnyilatkozatot (többek között a Narancs nagy örömére). Elsiette. A bíróság ugyanis visszautalta első fokra az egész eljárást, mondván, nem kell kiadni Mészáros vagyonnyilatkozatát, mert – most kapaszkodjanak meg – a 444.hu rossz helyre fordult: az önkormányzattól, illetve a polgármestertől igényelték a polgármesterre vonatkozó adatokat, holott Felcsút vagyonnyilatkozat-ellenőrzési és összeférhetetlenségi bizottságától kellett volna.

Elkészültek az Állami Számvevőszék (ÁSZ) munkaanyagai a Magyar Orvosi Kamaránál (MOK) tartott helyszíni ellenőrzés eredményeiről. Az ÁSZ a kamara 2010 és 2012 közötti gazdálkodását, a költségvetési támogatások felhasználásának célszerűségét, a szakmai beszámolók és a pénzügyi elszámolások szabályszerűségét vizsgálta. Helyszíni ellenőrzések a MOK Országos Hivatalánál és a kamara kilenc területi szervezeténél voltak. Lapunk idén áprilisban foglalkozott a Magyar Orvosi Kamarán belüli, részben a tagok által vitatott gazdálkodás miatti feszültségekkel.

Megvan, hogy kik lesznek az Országgyűlés döntése nyomán létrejött Nemzet Művésze díj első birtokosai. Az elismerést Kossuth-díjas, 65. (táncosoknál és cirkuszistáknál 50.) évüket betöltött művészek kaphatják. A Nemzet Művésze címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti. Az eddigi díjak – a Nemzet Színésze, a Nemzet Filmművésze, a Magyar Állami Operaház Mesterművésze – megléte nem zárja ki a Nemzet Művésze cím elnyerését, viszont az érintetteknek választani kell, melyik után veszik fel az adómentes életjáradékot. Az életjáradék összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 23-szorosa (jelenleg 655 500 forint). A díj odaítéléséről idén a 11 Kossuth-díjas alkotta Nemzet Művésze díj bizottság döntött, amelynek elnöke Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke. Az idei díjazottak közül 42-en az MMA tagjai is. A zsűri, valamint a kitüntetettek névsorát lásd itt. (Önöknek van déjà vu élményük?)

Figyelmébe ajánljuk