„Vona–Orbán-csúcs” – Ugye milyen jól hangzik?

  • narancs.hu
  • 2016. október 11.

Hírnarancs

Tévedésből szavaztak igennel, és vacak a koszt.

Ötpárti egyeztetés

Úgy zavarta le a Fidesz és a Jobbik az alkotmánymódosításról szóló ötpárti vitát, mintha a parlamentben 2 Fidesz és 2 Jobbik lenne. Ja, meg a KDNP. A hvg.hu azt írja, hogy el is maradhatott volna a nagy esemény, mivel azon sem az MSZP, sem az LMP nem vett részt. A portál szerint „a bensőséges találkozón a legnagyobb vita azon dúlt, hogy idegeneknek vagy Európán kívüli állampolgároknak kell nevezni azokat a külföldieket, akiket nem szabadna betelepíteni”.

A műbalhét követően Volner János azt nyilatkozta, hogy legközelebb Vona meg Orbán egyeztet négyszemközt (véleményünk az aktusról itt olvasható), amit a jobbikos képviselő egyszerűen csak Vona–Orbán-csúcsnak nevezett.

Volner bejelenti a csúcsot

Volner bejelenti a csúcsot

Fotó: MTI/Soós Lajos

 

Csapdában a Népszabadság szerkesztősége

„Jogorvoslatért fordulunk, mert úgy ítéljük meg, hogy sorozatos törvénysértés történt. Az üzemi tanács ma a bírósághoz fordul” – mondta Bednárik Imre, a Népszabadság belpolitikai szerkesztője az ATV Start műsorában. Arról is beszélt, hogy a szerkesztőség összetart, Murányi András főszerkesztő folyamatosan tárgyal a lap jövőjéről; a szerkesztőség árajánlatot tett a tulajdonosnak, egy eurót ajánlottak a jogokért.

Noha Bednárik bízik abban, hogy hamarosan rendeződhet a lap sorsa, jelenleg nem így fest a dolog. A Népszabadság újságíróit munkavállalói jogviszony köti a Mediaworks Zrt.-hez, így nem publikálhatnak, mert ha ezt teszik, még a végkielégítésüket is elveszíthetik. Új Facebook-oldalukon is más lapok cikkei olvashatók – a munkatársak legfeljebb csak felvezetőket írnak.

 

Nagyot ment Tállai, de még nagyobbat az MSZP

Már délután megírtuk Tállai András mai mutatványát, amit az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény módosítása kapcsán adott elő a parlamentben. Erről most legyen elég annyi, hogy Tállai szerint minél jobban titkolunk valamit, az annál áttekinthetőbb, mivel az MSZP-nek még így is sikerült leköröznie a hülyeségfát megrázó NAV-elnököt. Az történt ugyanis, hogy ezt a napi fideszes genyóságot csont nélkül megszavazták a szocik, később viszont kiadtak egy közleményt, amelyben ez áll: „Az MSZP képviselői tévedésből szavaztak igennel a kormány tao-pénzek eltüntetését célzó javaslatára. Az MSZP-frakció a tévedést már jelezte a parlament jegyzői irodájának, és a javaslatot elutasító szavazási szándékát jegyzőkönyvbe vetette. A tévedésért elnézést kérünk.”

 

Kihallgatták Voldemortot

A Központi Nyomozó Főügyészség még tegnap kihallgatta Mengyi Rolandot „vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettének, bűnszövetségben és bűnsegédként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette kísérletének megalapozott gyanúja” miatt, s több helyszínen házkutatást tartottak, melyek eredményeként bizonyítékokat foglaltak le – jelentette az MTI.

Mengyi szabadlábon védekezik, a nyomozás befejezését december 12-re ígérik.

Mengyi 2015-ben

Mengyi 2015-ben

Fotó: MTI/Vajda János

 

 

Gyalázatos közétkeztetés

„Egy év alatt több mint 2286 létesítményt tesztelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-minőségi szempontból. Az érintett üzemeknek több mint fele (63 százalék) azonban csak közepes vagy annál rosszabb értékelést kapott” – írja a Magyar Nemzet annak kapcsán, hogy tavaly óta tizenöt minőségbiztosítási auditor járja az országot és tart előre nem egyeztetett szemléket, majd értékeli a látottakat.

A lap szerint „az átlageredmények lesújtók”, de a Nébih honlapján egyelőre csak kilencvennégy konyha eredményei érhetők el, s ezek kizárólag olyanok, amelyek jeles (33) vagy jó (61) minősítést kaptak. A Nébih azzal védekezett, hogy ez csak a „próbaüzem” ideje alatt működik így, arról azonban nem tájékoztatták a Magyar Nemzetet, hogy meddig tart a próbaüzem. „A Nébih ráadásul nem alkalmaz szankciókat a rosszul teljesítőkkel szemben. A minősítés legfontosabb célja szerintük, hogy ösztönözze az érintett főzőkonyhákat a jobb minőségre. A feltárt hiányosságok alapján ezért szakmai javaslatokat tesznek a javításokra, majd később ismét felmérik az állapotokat” – írja a lap.

 

Torgyán József árnyéka

„A dél-chilei cseresznyefák nem ütik meg magyar fajtársaik színvonalát.” A földművelésügyi miniszter egy fogadáson kijelentette: hatalmas lehetőségek vannak a két ország éghajlatbeli különbségeinek kiaknázására. Például amikor Magyarországon érik a cseresznye, Chilében nem, és fordítva. Az ilyen különbségek észszerű kihasználása folyamatos cseresznyeellátást biztosítana mindkét ország számára.

Visszajött

Visszajött

Fotó: MTI/Földi

Nos, ez a hír nem a legfrissebb, hiszen főszereplője nem a mostani, hanem a 15 évvel ezelőtti földműminiszter, Torgyán József, de valahogy ez ugrott be, amikor ma megláttuk azt az MTI-hírt, mely szerint tíz magyar üzem szállíthat tejet és tejterméket Chilébe. „A Földművelésügyi Minisztérium sikeres egyeztetéseinek eredményeként tíz magyar tej- és tejtermékgyártó üzem regisztrációját fogadta el a chilei hatóság tegnap. A jóváhagyásnak köszönhetően az érintett hazai vállalatok megindíthatják első szállítmányaikat a dél-amerikai országba” – írják, kár, hogy a megvalósíthatósági modellt nem részletezték, és az sem derül ki, egy-egy ilyen szállítmány mennyi idő alatt ér majd Chilébe, ami több mint 10 000 kilométer légvonalban.

Figyelmébe ajánljuk