„Fogalmam sincs, mit fogunk csinálni ezek után”

  • narancs.hu
  • 2016. október 9.

Hírnarancs

Egy súlyos hétvége hírei.

„Elbocsátó, szép üzenet”

Meglehetősen vadul indult a hétvége, miután a Népszabadságot kiadó Mediaworks Kft. futárokkal üzente meg a napilap újságíróinak, hogy többet nem kell bejönniük dolgozni, mert bezárták a lapot, az újság online felületét lelőtték és a céges levelezési rendszert is elérhetetlenné tették. A hivatalos hazugság indoklás szerint pusztán gazdasági megfontolásból függesztették fel a Népszabadság működését, ez azonban több sebből is vérzik. Arról, hogy mi áll az ellenzéki napilap kivéreztetése mögött, mi itt emlékeztünk meg. Az index információi szerint egyébként az utóbbi hónapokban komoly fejlesztésekbe kezdtek a nol.hu megerősítését illetően, új kollégák is kerültek a portálhoz, egészen szombat reggelig pedig mindenki készült a Bécsi úti székházba való visszaköltözésre, ahova már új ülésrendet is készítettek. A szerkesztőség tagjai szombat óta egy új Facebook-oldalon kommunikálnak az olvasókkal, amelynek már több mint 36 ezer követője van, vasárnap délután pedig megkísérelték felvenni a munkát, azonban nem engedték be őket az épületbe.

Murányi András, Népszabadság-főszerkesztő

Murányi András, Népszabadság-főszerkesztő

Fotó: MTI

 

Ismét felcsendült az „Orbán takarodj”

Gyorsan meglettek a Népszabadság felfüggesztésének következményei, hiszen a hírt követő pár órán belül civilek már meg is szervezték a lap elhallgattatása elleni demonstrációt. „Fogalmam sincs, mit fogunk csinálni ezek után. Azt, amit eddig, nagyon nehéz lesz úgy, hogy nem férünk hozzá a számítógépünkhöz, az e-mailjeinkhez, a személyes dolgainkhoz. Mi is nagyon rosszul jártunk, de ami a legijesztőbb, hogy nagyon pici területekre húzódik vissza a sajtószabadság” – mondta Hargitai Miklós, a Népszabadság újságírója szombat este a Kossuth téren.

Európa kimutatja szolidarítását

A Népszabadság beszűntetésének híre a világsajtónál is kiverte a biztosítékot. Többek között a BBC arról ír online felületén, hogy Orbán Viktor ezzel a húzással a sajtószabadság eltiprására törekszik és teljes uralmat akar a magyar sajtó felett. A hivatalos indoklást (miszerint a lap kedvezőtlen gazdasági helyzete vezetett a bezárásig) a külföldi lapok zöme sem nyalta be – derül ki a hvg.hu nemzetközi lapszemléjéből.

A történtekre Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke magyarul reagált Twitter-bejegyzésében. De nem ő az egyetlen EP-politikus, aki aggodalmát fejezte ki az üggyel kapcsolatban: Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának vezetője is arról ír, hogy a sajtószabadság veszélybe került Magyarországon.

Mindeközben Orbán alaptörvény-módosításra készül

Hétfőn kerül az Országgyűlés elé a beígért módosítás, amelyre Orbán az érvénytelen népszavazás után is felhatalmazva érzi magát. „Úgy érzem, hogy szép szöveget alkottunk” – mondta. A rádióban elhangzottakkal kapcsolatos véleményünket itt olvashatja.

Itt a vége

Nem csak a hétvége híreinek, hanem a 4K! (Negyedik Köztársaság) pártnak is, amely közleményben tudatta, hogy nem kíván többé az orbáni áldemokráciában statisztálni, ezért befejezik a pártpolitizálást és nem indulnak el a következő választásokon, a többi ellenzéki pártnak pedig azt üzenik, hogy ők is szűntessék be magukat, mert jelen működésükkel csak legitimálják Orbán rendszerét.

Figyelmébe ajánljuk