mi a kotta?

Bömbölő oroszlán

  • mi a kotta
  • 2020. november 8.

Interaktív

„Amikor Mattatiás napjai végükhöz közeledtek, így szólt fiaihoz: »[…] Júdás, a Makkabeus tele erővel ifjúkora óta. Ő legyen ezért seregetek vezére és vezesse a népek elleni harcot. Gyűljetek köré mindannyian, akik szem előtt tartjátok a törvényt, és álljatok szörnyű bosszút népe­tekért. Fizessetek vissza keményen a pogányoknak, és igazodjatok a törvény előírásaihoz.« Aztán megáldotta őket, és megtért atyáihoz. […] Helyébe fia, a Makkabeusnak nevezett Júdás lépett. Mind támogatták a testvérei és atyjának hívei. Örömmel harcba szálltak Izraelért. Hírt szerzett népének messze földön. A páncélt óriásként viselte, felöltötte fegyverzetét, úgy szállt harcba, oltalmazva kardjával a tábort. Tetteiben oroszlánhoz volt hasonló, zsákmányért bömbölő oroszlánhoz. Felkutatta a hitehagyottakat, üldözte őket, tűzbe vetette népe szorongatóit. A bűnösök reszkettek előtte félelmükben, remegtek mind a gonosztevők. Így a szabadítás sikerrel járt. Bajt hozott sok királyra, Jákob örült tetteinek. Örökre áldott marad emlékezete. Végigvonult Jákob városain, kiirtotta belőlük a gonoszokat, és elfordította a haragot Izraelről. Hírneve elért a föld határáig, és maga köré gyűjtötte, akik szétszóródtak.”

Apja halálát követően így jutott felkelő népe élé­re Júdás Makkabeus, aki küzdelmei révén nem csak a zsidóság hősévé és jelképévé vált, miként erről Händel méltán népszerű oratóriuma is bizonyságot adhat. A nagy parókás zeneszerző e nagyszabású művét – ha minden jól megy – vasárnap a Purcell Kórus és a Budafoki Dohnányi Zenekar közös koncertjén hallhatjuk majd Hollerung Gábor vezényletével és remek énekes szólisták közreműködésével (Nemzeti Hangversenyterem, október 11., fél nyolc).

Händelnek amúgy aznap a Zeneakadémián is lesz két fellépése, hiszen a csodás Julia Lezsnyeva és a Venice Baroque Orchestra járványügyi elővigyázatosságból megkettőzött programján az ő áriái is ott szerepelnek majd (október 11., öt óra és fél nyolc). A műsor középpontjában mindazonáltal Vivaldi áll majd, vagyis a zenekar mellett a rőt pap is garantálni fogja, hogy okvetlenül az eszünkbe jusson a dózsék és a lagúnák városa, a hajdani diadalmas Serenissima. Ahogyan a jelen állás szerint éppenséggel szombaton is asszociálhatunk majd Velencére, hiszen az Opera a Poppea megkoronázása premierjét hirdeti, márpedig Monteverdi remekműve onnan való (Eiffel Műhelyház, október 10., hét óra). Ez persze legfeljebb csak privát kultúrtörténeti visszamerengés lehet, annál is inkább, mivel ez a bemutató Bella Máté újrahangszerelt és kortárs zenei elemekkel dúsított átiratát ígéri. A Vajda Gergely által vezényelt előadás címszereplője Keszei Bori, Nero császár pedig Szappanos Tibor lesz.

S ne feledjük, pénteken indul (tessék mondani: indul?) a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelynek programja az idén is nagyszerű kon­certeket ígér. Például az Accord Quartet Kurtág–Ligeti–Eötvös koncertjét (BMC, október 11., fél nyolc), vagy a Magyar kortárs zenei platform estjeit a Tesla Loftban, amelyek közül most ajánljuk hangsúlyosan a Generációk alcímű harmadik műsort: többek közt Fekete Gyula, Balassa Sándor, Tóth Péter és Soproni József ősbemutatóival (október 15., hét óra).

Figyelmébe ajánljuk