Egy hét kultúra 2021/31.

  • Narancs
  • 2021. augusztus 4.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

NYELV Augusztus elsején megnyitották a brazíliai São Paulóban az újjáépített Museu da Língua Portuguesát. A portugál nyelv múzeuma Brazília egyik leglátogatottabb kiállítóhelyének számított, 2015 decemberében azonban teljesen leégett. Eredeti épülete egy 1901-ben, a brit pályaudvarok stílusában épült vasútállomás volt, a benne kialakított intézmény több nemzetközi építészeti és kulturális díjat is elnyert. Abszolút kortárs szemmel közelítette meg tárgyát, a látogatók interaktív képernyőkön keresztül ismerhették meg a portugál nyelvet és annak indián, illetve afrikai elemekkel kevert brazil változatát. Szerencsére a múzeum anyaga teljes mértékben digitális volt, ezek nem vesztek el, így mostantól a rekonstruált tárlatok újra megtekinthetők a közel 85,5 millió realból (5 milliárd forint) újjáépített múzeumban.

HŐS Szenes (Anikó) Hanna születésének 100. évfordulójára közzétette archívumának digitalizált emlékeit az Izraeli Nemzeti Könyvtár. A budapesti születésű költőt, ejtőernyős katonát Izraelben nemzeti hősként tisztelik. Emlékére a könyvtár honlapján (nli.org.il) most megtalálhatók Szenes naplói, bizonyítványai, rajzai, jegyzetfüzetei és más személyes dokumentumok, mint például a kivégzése után ruhájában talált iratok: utolsó verse és levele édesanyjához. Szenes 1921-ben, asszimilálódott zsidó családban született, már gyerekként író, költő szeretett volna lenni. A zsidótörvények miatt egyetemre nem mehetett, ezért emigrált az akkor még brit fennhatóság alatt álló Palesztinába. 1943-ban csatlakozott a hadsereghez, annak a 17 kiképzett zsidó ejtőernyősnek egyikeként, akiknek azt a feladatot szánták, hogy Jugoszláviában földet érve átjussanak Magyarországra, majd valamilyen módon akadályozzák meg a magyar zsidók deportálását. Szenest 1944 májusában már a magyar határon elfogták, bebörtönözték, napokig kínozták, de semmit sem árult el küldetéséről. 1944 őszén ezért halálra ítélték, a Margit körúti katonai fogházban kivégezték. Jelentős irodalmi örökséget hagyott maga után; nevét és történetét Izraelben mindenki ismeri, utcákat neveztek el róla, műveit és életrajzát érettségi tananyagként oktatják. Budapesten a VII. kerületben egy kis park viseli a nevét.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.