Egy hét kultúra 2024/28.

  • Narancs
  • 2024. július 10.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

KRISTÁLYGLÓBUSZ A Mark Cousins rendezte Sudden Glimpse to Deeper Things című brit filmnek ítélték oda az 58. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt. A film Wilhelmina Barns-Grahamnek, a brit modern festészet egyik neves képviselőjének portréja. A június 28. és július 6. között Csehországban megrendezett filmszemlén 12 alkotás versengett a fődíjért, amellyel mindössze 25 ezer dollár pénzjutalom jár. A pénzen fele-fele arányban osztozik a győztes film rendezője és producere. A fesztivál zárógáláján a fesztiválelnök díját Ivan Trojan cseh színész vehette ét. Közép-Európa egyetlen A kategóriás filmszemléjén az idén a korábbi évek átlagánál több, mint­egy 180 alkotást vetítettek, közel 40 filmnek pedig Karlovy Varyban volt a világpremierje. Bár a versenyprogramban ezúttal nem szerepelt magyar film, a nemzetközi zsűriben helyet kapott Reisz Gábor rendező.

WOLF-DÍJ A gázai háború miatt öt hónapos késéssel, július 3-án este jelentették be a 100 ezer dollárral járó Wolf-díj kitüntetettjeit. Az 1978-ban alapított elismerést évente ítélik oda a matematika, az orvostudomány, a fizika, a mezőgazdaság és a művészetek területén. Az idén – egyelőre meg nem határozott időpontban – kilenc tudós és művész veheti át a díjat Izraelben, köztük Kurtág György zeneszerző és Roska Botond neurobiológus is, utóbbi José-Alain Sahel francia tudóssal megosztva részesül az elismerésben. (Zeneművészetért legutóbb 2021-ben Stevie Wonder és Olga Neuwirth osztrák zeneszerző, 2018-ban pedig Paul McCartney és Fischer Ádám kapta meg a díjat.) A fizika tudományában a brit Martin Rees, a mezőgazdaság területén három amerikai professzor – Elliot Meyerowitz, Joanne Chory és Venkatesan Sundaresan) –, míg matematikából az izraeli Adi Samir és Noga Alon professzor munkásságát ismerték el. Az izraeli Wolf-díj kitüntetettjeinek több mint egyharmada később a Nobel-díjat is elnyerte.

MANN 2 A tervek szerint 2026-ban 103 ezer négyzetméteren nyílik új múzeum az olaszországi Nápolyban, a Palazzo Fugaként is ismert egykori Real Albergo dei Poveri épületében, amelyet Paolo Desideri építész által megálmodott koncepció alapján alakítanak át. Az évtizedek óta üresen álló épületbe költöző új intézmény a Museo Nazionale Archaeologico Napoli (MANN) testvérmúzeuma lesz, ennek megfelelően már most MANN 2-ként hivatkoznak rá. Az itt kiállított gyűjteményt olyan műtárgyak alkotják majd, amelyeket helyhiány miatt eddig raktárakban őriztek, a múzeum egy része pedig – több mint 40 ezer lelettel – a Vezúv 79-es kitörésekor elpusztult ókori városra, Pompejire fókuszál majd. Mindemellett a MANN 2 épületében kap helyet a városi könyvtár, valamint a nápolyi Federico II. egyetem tantermei is. A felújítás egy nagyszabású, az egész városra kiterjedő turisztikai fejlesztés részeként 158 millió euróból (több mint 62 milliárd forint) valósul meg.

BÚCSÚ Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Ismail Kadare albán regény­író. 1936-ban született a dél-albániai Gjirokaster városában, 1990-ben Franciaországban kapott politikai menedékjogot, később Párizsban és Tiranában egyaránt sok időt töltött. Regényeket és novellákat a hatvanas években kezdett írni, első regénye, A halott hadsereg tábornoka 1963-ban jelent meg, első francia nyelven írt regényét, A piramist 1992-ben publikálta. 2005-ben neki ítélték az első nemzetközi Booker-díjat, amelyet a világ legjobb íróinak jutalmazására hoztak létre. Több alkalommal jelölték irodalmi Nobel-díjra, tavalyi tiranai látogatásakor Emmanuel Macron francia elnök a Becsületrend főtiszti fokozatával tüntette ki. Ismail Kadare összesen több mint nyolcvan regényt írt, emellett színdarabok, forgatókönyvek, versek és esszék szerzője is volt, könyveit mintegy negyven nyelvre fordították le.

KARMESTER A 24 éves finn karmester, Tarmo Peltokoski lesz a Hong Kong Philharmonic Orchestra új zeneigazgatója. A fia­tal karmester a holland Jaap van Zweden távozását követően megbízottként tölti be a posztot, majd a 2026/2027-es szezonban kezdi meg négyéves ciklusát. Peltokoski a helsinki Sibelius akadémián tanult Jorma Panulánál, akinek korábban mások mellett Osmo Vänskä, Susanna Mälkki és Klaus Mäkelä is a tanítványa volt. 

UTCABÁL A francia nemzeti ünnep alkalmából július 13-án utcabállal, ingyenes koncertekkel és műhelyfoglalkozásokkal várja az érdeklődőket a budapesti Francia Intézet. Az est elején a 2024-es párizsi olimpiai játékok új sportágának, a breaktáncnak az alap­jait sajátíthatják el a mozogni vágyók, majd tahiti táncbemutató következik. Az utcabálon fellép az Ötödik Évszak, valamint az európai cigány és magyar népdal­feldolgozásokat játszó Romano Glaszo, a programot Daniel Moritz DJ-szettje zárja.

TEREPBEJÁRÁS Július 13-án a SÓ. AGYAG. GRÁNIT. elnevezésű művészeti kutatás keretében Nagy Csilla és Süveges Rita képzőművészek „művészeti terepbejárást” tartanak Bodán, amelynek középpontjában a nukleárishulladék-tárolás és a közösségi döntéshozatal, valamint a földtani idő és a társadalmi felelősség összefüggései állnak. A művészek által vezetett gödörégetés – a kerámiaégetés egyik legősibb technikája – egy meghívott vendégek részvételével megvalósuló beszélgetéssel egészül ki, betekintést adva a radioaktívhulladék-tárolás földtani, közösségi és társadalmi kihívá­saiba is. 

DÍSZVENDÉG Wim Wenders lesz a Budapesti Klasszikus Film Maraton idei díszvendége. A fesztivált szeptember 17. és 22. között rendezik meg, több budapesti helyszínen, és a Szent István téren, a bazilika előtt is lesznek vetítések. A program során a német filmrendező tizenkét felújított alkotása lesz látható.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk