Egy hét tudomány 2024/28.

  • Narancs
  • 2024. július 10.

Interaktív

Rövid hírek: hangya, hurrikán, homokóra...

MŰANYAG Közvetlen kapcsolatot találtak a biszfenol A (BPA), valamint az inzulinérzékenység csökkenése, így a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának lehetősége között a California Polytechnic State University kutatói, akik vizsgálatuk eredményeit az American Diabetes Association 2024-es orlandói tudományos ülésszakán ismertették. A klinikai vizsgálat során 40 egészséges felnőttet vizsgáltak: négy nap elteltével a BPA-t kapó résztvevők már kevésbé reagáltak az inzulinra. A szakemberek arra is közvetlen bizonyítékot találtak, hogy a biszfenol A bevitelének radikális csökkentése javíthat az inzulinháztartás állapotán. A biszfenol A nagy mennyiségben előállított prekurzor alapanyag, amelyet elsősorban hőre lágyuló polikarbonát műanyagok és epoxigyanta előállításához használnak. Todd Hagobian, a tanulmány vezető szerzője, a kaliforniai egyetem professzora a sajtóközleményben is arra hívta fel a figyelmet, hogy a BPA-kitettség jelenleg biztonságosnak ítélt határértékeit meg nem haladó szintek is okozhatnak egészségügyi problémákat. Az Európai Bizottság legutóbb azt javasolta, hogy 2024 végéig tiltsák be a BPA-t az élelmiszerekkel vagy italokkal érintkező termékekben.

MELEG Immár kritikus szint fölé ért a globális felmelegedés – jelentette az Európai Unió Copernicus klímaváltozási szolgálata abból az alkalomból, hogy a júniussal immár 13 egymást követő hónapban dőlt meg a globális melegrekord. A jelentés szerint a pozitív hőmérsékleti anomália Európa délkeleti részén és Törökországban különösen kiugró volt, míg Nyugat-Európában, Izlandon és Oroszország északnyugati részén az átlaghoz közelebbi vagy az átlag alatti hőmérsékletet mértek. Közben Izlandon, Európa középső részén és a kontinens délnyugati részének nagy területein az idei június az átlagosnál több csapadékot hozott, Németországban, Olaszországban, Franciaországban és Svájcban súlyos áradások voltak. Európán kívül a június különösen meleg volt Kanadában, az Egyesült Államok nyugati részén, Mexikóban, Brazíliában, Szibéria északi részén, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és az Antarktisz nyugati részén.

EMBERŐS A gyenyiszovai emberek még akár 32 ezer évvel ezelőtt is élhettek a tibeti fennsíkon – állítja az a régészcsoport, amely e rég kihalt homi­nináktól (közeli emberősöktől) származó bordatöredéket talált a Pajsija (Baishiya) karsztbarlangban, azon két hely egyikében, ahol gyenyiszovaiak éltek. A 48 és 32 ezer éves közöttire datált fosszília szintén eme korai emberfélékhez tartozik – jelenlétük a barlangban egészen a késő pleisztocénig kimutatható. A gyenyiszovai embert az Altáj-hegységben lévő Gyenyiszova-barlangban talált ujjcsont töredékéből genomszekvenciából azonosították. A genom későbbi elemzései kimutatták, hogy eme korai emberek 400 ezer évvel ezelőtt váltak el a Neander-völgyiektől, és legalább két különböző gyenyiszovai populáció keveredett a mai ázsiaiak őseivel is. 2020-ban a régészek gyenyiszovai mitokondriális DNS-t találtak az említett karsztbarlang üledékeiben, s azok alapján arra jutottak, hogy az eddig ismertnél jóval később is előfordultak itt ezek a korai emberek.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.