Tartalom

MaNcs 36. évf. 28. sz. (2024-07-10)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Röptében a békegalamb

Most kedd délután van, s nem tudjuk, hogy a nagy sárgafejű főnök fogadja-e Bagarja uramat, a béke barátját.

A szerk.

A szerk.

Számold újra!

Amikor önök jelen jegyzetünket olvassák, lehet, már tudni fogják azt, amit mi még nem. Péntek reggelre ígérte a Nemzeti Választási Bizottság a főpolgármester-jelöltekre leadott érvényes szavazatok újraszámlálásának befejezését.

Publicisztika

Heil Péter

Publicisztika

A világ nem áll meg

Mit hozhat az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége?

Szó, ami szó, a magyar polgárok alaposan elszokhattak attól, hogy a kormányzati propaganda az Európai Unióról esetleg pozitív dolgokat mondjon. Márpedig mostantól egy fél éven át még ilyen szörnyűség is előfordulhat.

Egotrip
Külpol

A Munkáspárt győzelme az Egyesült Királyságban

Külpol

Balközépre át!

Kiütéssel küldte a padlóra a baloldal a 14 éve kormányzó Konzervatív Pártot a múlt héten Nagy-Britanniában és Észak-Írországban. A győzelem kovácsa a Munkáspártot a Jeremy Corbyn-féle szélsőbalról középre kormányzó Keir Starmer, az ország következő kormányfője. Ki ő, honnan jött, és hogyan nyertek? S tényleg nyertek-e akkorát, mint amekkorának tűnik?

Belpol

A honvédség megregulázása

Belpol

Kalap, kockás ing

A honvédek jogállásáról szóló minapi rendelet a tavaly elkezdődött folyamat része: akkor minimum több száz képzett tisztet küldtek el, most pedig a meglévő állományt megrendszabályozzák. Közben hiába zajlik nagy erőkkel a toborzás, kevés a jelentkező a seregbe.

 

Átalakítások a tudományos kutatások finanszírozási rendszerében

Belpol

Tiszta Európa?

Megszűnik az OTKA, startol az NKKP – Krausz Ferenc vezetésével szervezi át a tudományos kutatásokat a kormány. Sok a kérdőjel és a bizonytalanság, de ki szállna szembe egy Nobel-díjas tudóssal?

Gattyán György Megoldás Mozgalma és a NER

Belpol

Zavarórepülés

Miután 2021-ben a NAV hirtelen megszüntette a vizsgálatát Gattyán György érdekeltségével szemben, a vállalkozó komoly pénzt fektetett egy nehezen értelmezhető politikai párt létrehozásába és működtetésébe.

Fent és lent és lent a Terézvárosban

Belpol

Az utolsó emberig

Budapest VI. kerületében is akadt pár furcsa figura, akik megpróbálták meghekkelni az ellenzéki polgármester újrázását a júniusi választáson. A szálak a legendás Andrássy úti ingatlanpanamákig vezetnek, és tovább a sötét erők felé. Véget érhetett egy barátság és a helyi MSZP is.

Könyv

Interjú

Könyv

„Amikor a nyaralás véget ér”

Nádasdy Ádám költő

Egy évvel a Hordtam az irhámat című életrajzi prózákból álló kötete után újra versekkel jelentkezett, ezek kapcsán a számvetés szükségszerűségéről, gyászról és iróniáról, hagyományról, a meleg tapasztalatról, a kétlakiságról és a megíratlan gazdagokról is beszélgettünk vele.

Interjú

Könyv

„Mi még kitartunk”

Szűcs Teri irodalomtörténész, kritikus

Könyvet írt arról, ahogy az édesanyja elveszít emlékeket, de különös módon vissza is kap belőlük. Ápolói, gondozói tapasztalatainak közreadásáról, s a publikáció körülményeiről beszélgettünk.

 

Kritika

Kiállítás

Kritika

Istennő vagy szajha?

Dívák & Ikonok

A kiállítást eredetileg a Victoria and Albert Museumban rendezték meg, majd elsőként Budapestre érkezett, ahol magyar dívákkal egészült ki a „repertoár”.

Színház

Kritika

Kuplerájosodás

Bűnös orfeum

Réczei Tamás író-rendező-dramaturg egy régi újsághír láttán kezdte el kutatni a valahai éjszakai életet.

Könyv

Kritika

Hátha valami mégis

Benedek Szabolcs: Nothing Is Real – 21 Beatles-dal

A szerzőről egészen a huszonnyolc évvel ezelőtti irodalmi feltűnése óta tudható, hogy egy két lábon járó Beatles-enciklopédia.

Koncert

Kritika

Énekeseknek is nehéz idők

Dee Dee Bridgewater Quartet, Take 6

A jazzénekes legenda, Dee Dee Bridgewater zongorás triókísérettel tért vissza a Müpába, ahol 2007-ben a mali projektjével (Red Earth) szédületes sikere volt, a ráadásoknál a közönség már a sorok között táncolt.

Film

Kritika

Inkább kifizeti

Mark Molloy: Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley

A Beverly Hills-i zsaru bemutatója idején, 1984-ben Eddie Murphy pont olyan volt, mint Axel Foley: fiatal, tökös és nagypofájú, aki úgy érezte, bármire képes.

Tévésorozat

Kritika

Él és döglött

Sötét anyag

Míg a 12 majom vagy a Mátrix vetítése után nem találtunk haza a moziból a sokk miatt, manapság már bingózhatunk is a sci-fi filmek és sorozatok ismert elemeivel.

Zene

Interjú

Zene

„Játszok neked Beatlest”

Thomas Dunford lantművész

Saját együttesének nevét az asztronómia ihlette. Barokk hangszeres létére többet emlegeti a jazz- és popzenészeket, mint Bachot. A lant és a lantjáték mai helyzetéről, a húrokról és az éneklésről is beszélgettünk.

Film

Hazánk kedvencei: Csengetett, Mylord?

Film

Az finom lesz!

Magyarország nem csak a nyelve miatt képez különálló kis buborékot, de humor szempontjából is sajátos itt a mikroklíma.

Interaktív
Visszhang

film

Visszhang

A szénaboglyák mögött

A görög és macedón határon lévő tó biztosítja a szerény megélhetést a folyvást anyagi gondokkal küszködő halásznak és családjának.

dokusorozat

Visszhang

Az ezergyerekes férfi

Egyes bűnözők életeket oltanak ki, mások életet adnak – szólt az Istent játszva című vérfagyasztó HBO-dokusorozat mottója.

film

Visszhang

Családi affér

Ma még dúl a háború a mesterséges intelligencia (MI) ellen.

lemez

Visszhang

Ufomammut: Hidden

Tortona egy Siófoknál nem nagyobb, csendes kisváros Észak-Olaszországban, Milánó és Genova között félúton.

Sport

Interjú

Sport

„Muszáj volt beiktatni egy mikroalvást”

Toldi Péter, a 480 kilométeres himalájai futóverseny győztese

Június 21-én megnyerte a Hell Race nevű indiai futóversenyt. A Himalájában kijelölt 480 kilométeres távot Manali és Leh városa között 104 óra 33 perc 30 másodperc alatt teljesítette a magyar agrármérnök-ultrafutó, aki nem akar a sportból élni.

Gasztro
Lokál