Egy hét tudomány 2021/47.

  • Narancs
  • 2021. november 24.

Interaktív

Rövid hírek: kávé, gyík, galaxis

KÁVÉ Rendkívül ellentmondásos hatásai vannak a rendszeres kávéfogyasztásnak – derítette ki az a friss amerikai kutatás, amelyet az American Heart Association konferenciáján prezentáltak. A University of California kutatói mindenekelőtt a kávéfogyasztást közvetlenül követő, rövid távú hatásokra voltak kíváncsiak, ehhez 100 önkéntes reakcióit vizsgálták, akik a vizsgálat lépcsői során felváltva fogyasztottak, illetve nem fogyasztottak kávét. A kedvező hatások közé sorolható, hogy a rendszeres kávéfogyasztás nyomán ritkábban fordult elő olyan abnormálisan gyors szívritmus (szupraventrikuláris tachycardia), ami a szív pitvari részében keletkezik. A kávéfogyasztás nagyobb fokú fizikai aktivitást (és kevesebb alvást) von maga után, aminek önmagában is számos pozitív egészségügyi hatása van: például csökken a 2-es típusú cukorbetegség és számos daganattípus kockázata, és statisztikai szempontból releváns mértékben megnőhet a várható élettartam. Emellett viszont a koffein hatására lecsökkent alvásidőnek, a cirkadián ritmus felborulásának is megvannak a maga negatív következményei. Ezek között pszichiátriai, neurológiai és keringési szindrómák is akadnak. Tipikusnak tekinthető a szívkamrából eredő túl korai ventrikuláris összehúzódás (egyfajta abnormális szívverés) gyakoriságának növekedése (54 százalékkal), amit többnyire úgy érzékelünk, mintha a szívünk kihagyna egy-egy ütemet.

 

HIV Megtalálták a második olyan AIDS-fertőzöttet (az argentínai lakhelye nyomán elnevezett Esperanza-pácienst), akinek a szervezete mindenféle anti-retrovirális kezelés nélkül is végzett az őt támadó HIV-vírussal – a felfedezésről az Annals of Internal Medicine folyóiratban számoltak be a kutatók. A HIV-vírus elpusztítása azért olyan nehéz, mert a genomjának másolatát képes elhelyezni a gazdaszervezete sejtjeinek DNS-ébe, és az így létrehozott búvóhely, vírusrezervoár rejtve marad az antivirális szerek és a szervezet immunrendszere előtt is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.