Egy hét tudomány 2023/22.

  • Narancs
  • 2023. május 31.

Interaktív

Rövid hírek: bolygó, bozon, robot...

LÁBNYOM 153 ezer éves emberi lábnyomot fedeztek fel Dél-Afrikában, a fokföldi régióban található Garden Rout Nemzeti Parkban, a lelet már kétségtelenül egy homo sapienstől származik – így ez a legkorábbi ismert H. sapiens-lábnyom. A fosszilizálódott nyomokkal foglalkozó Ichnos című tudományos folyóiratban publikált beszámoló alapján a lábnyom viszonylag vékony és hosszúkás alakja annak tudható be, hogy elődeink séta közben folyamatosan csoszogtak, húzták a sarkukat a földön. A lelőhely környékén a kutatók több, különböző korú megkövült lábnyomleletet is azonosítottak: közülük a legfiatalabb 71 ezer éves. A leletek datálásához az optikailag aktivált lumineszcencia módszerét alkalmazták: erre az adott lehetőséget, hogy az üledékek gazdagok kvarcszemcsékben, amelyek maguk is kellő mennyiségű lumineszcenciát szolgáltatnak. Másrészt a bőséges napsütés, a széles tengerparti zóna és a homok szél általi szállítása (amelynek révén dűnék képződnek) miatt a korábban meglévő lumineszcencia-jelekből hírmondó sem maradt, mire a datálni kívánt lábnyomfosszíliát betemette volna a természet, ami megbízható korbecslést tesz lehetővé.

BOLYGÓ Két eddig ismeretlen, nagy méretű exobolygót fedeztek fel egy viszonylag közeli vörös törpecsillag körül. Az Astronomy & Astrophysics folyóiratban megjelent kutatási beszámoló szerint a kutatók a NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) műholdja és számos földi teleszkóp felvételeit elemezve fedezték fel, majd igazolták a két bolygóból álló csillagrendszer létezését. Ez egy a csillaghoz közelebb elhelyezkedő, a mi bolygónknál 1,2-szer nagyobb szuper-Földből és egy külső, 1,9 Föld-méretű mini-Neptunuszból áll – ezek egy közepes M-típusú törpecsillag, a TOI-2096 körül keringenek. Ez utóbbi tőlünk 156,5 fényévnyire, a Sárkány csillagkép irányában található. A két bolygó pályája rezonáns, azaz amíg a külső egyszer megkerüli csillagát, addig a belső két teljes körbeforgást is megtesz. A most felfedezett rendszer kiváló modellként szolgálhat a bolygókeletkezéssel, valamint a bolygó-bolygó és bolygó-csillag interakciókkal foglalkozó kutatások során.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!