Tartalom

MaNcs 35. évf. 22. sz. (2023-05-31)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Szakemberek

Zvečan, Leposavić, Zubin Potok – három nagyobbacska település Koszovó Köztársaság északi részén, ahol a szerb nemzetiségű lakosok erős többségben vannak; miként a Szerbiával határos Mitrovica megyében, és annak legnagyobb városában, Mitrovicában is.

A szerk.

A szerk.

Visszabukott

Ókovács Szilvesztert meghosszabbították Bicskéig. Május 26-án, egy nappal a határidő előtt Csák János bejelentette, hogy a 2011 óta regnáló igazgató maradhat az Operaház élén. „Friss, vitális, innovatív” miniszterünk – ezek Ókovács szavai – éppen egy ázsiai útról tért haza, így hát ki kárhoztatná, hogy nem tudta meghallgatni a lehetséges jelölteket? Épp csak arra maradt ideje, hogy összehívjon egy sajtótájékoztatót, ahol csodálkozásának is hangot adott: az igazgatóválasztást nagyobb érdeklődés övezte, mint az Operaház előadásait.

Belpol

Interjú

Belpol

„A jogalkotás egyéjszakás kalandokká vált”

Mészáros Gábor, a Princeton University vendégtanára a magyar alkotmányosságról

Az Egyesült Államokban oktató alkotmányjogász egy nemzetközi szakmai blogban – egy több országra kiterjedő projekt elindítóinak felkérésére – elemzést írt az úgynevezett interkonstitucionalizmus magyarországi állásáról, azaz alkotmányjogunk helyzetéről.

Hogyan csináljunk milliárdok elköltésével félsivatagot?

Belpol

Félrevezetett vizek  

Nyolcmilliárd forintot meghaladó összeget fordítottak a Mórahalomi kistérségben a települések az elmúlt néhány évben arra, hogy csatornákat ássanak, mélyítsenek, elvezessék a csapadékvizet és záportározókat építsenek. Most pedig újabb milliárdok kellenének a hivatalosan is félsivataggá vált térségben a vízvisszatartásra.

Prés alatt a seprés

Belpol

Kémények és kéményebbek

A gazdálkodó szervezetek 80 százaléka ma sem tudja, hogy számukra nem ingyenes a kémények ellenőrzése. Egy hét évvel ezelőtti, a rezsicsökkentés miatt hozott változtatás felborította a kéményseprőszakmát is: cégek mentek tönkre, miközben a katasztrófavédelem nem bírja el a többletterhet.

A nemzetiségi választás problémái

Belpol

Egyből egyet

Jogerőre emelkedett a strasbourgi bíróságnak a magyar választási rendszer nemzetiségi voksolását súlyosan kifogásoló határozata. A jövő júniusban esedékes nemzetiségi választásig módosítani kellene a nemzetiségi törvényt, de egyelőre a több honi kisebbséget sújtó etnobizniszre sincs megoldás.

Embercsempészeket enged ki a börtönből a kormány

Belpol

Sajátos harcmodor

A határkerítésen sokadszorra illegálisan átjutott, elfogott és kitoloncolt külföldiek után most a bíróságon elítélt külföldi segítőiket, szállítóikat engedi el, s kötelezi az ország elhagyására a magyar kormány – mondván, nincs más választása.

Külpol

Heil Péter

Külpol

Ideiglenesen alkalmatlan

Elveszik-e Orbántól a magyar EU-elnökséget?

A baj mindig csőstül jön – tartja a mondás, és nagyon úgy néz ki, hogy ez most a magyar–EU-kapcsolatokra is igaz. Nem elég az uniós szerződésben foglalt alapértékek és alapvető polgári jogok megsértése miatt indult, ún. 7-es cikkely szerinti eljárás. Nem elég, hogy Magyarország lassan hat hónapja nem jut hozzá több ezer milliárd forint EU-támogatáshoz. Az Európai Parlament a múlt héten újabb frontot nyitott az Orbán-kormány ellen.

Kritika

Könyv

Kritika

Mitől egészséges egy társadalom?

Bokor László: Társadalom, trauma és a szelf viszontagságai – a társadalom és a tömegfolyamatok pszichoanalitikus megközelítése

Mitől lesz fontos egy könyv? Például attól, válaszolhatnánk, hogy a mindennapjainkat meghatározó kérdésekkel foglalkozik. De ez nem teljesen igaz, ettől csak aktuális lenne. Fontossá az teheti, ha ezekhez a kérdésekhez a szokásostól eltérő szemszögből közelítve, az elvárttól eltérő válaszokat, illetve a lehetséges válaszok más rétegeinek megértését kínálja. Ez a könyv aktuális és fontos.

Színház

Kritika

Kit hívnál fel először?

Legközelebbi ember

Hajdu Szabolcs remek drámaíró. Alapvetően film- és színházi rendezőként szoktuk őt számon tartani, pedig írói tudása legalább ilyen fontos az alkotásaiban, ahogy ebben a darabjában is, ahol még a tőle megszokottnál is banálisabb helyzeteket ír meg, rendkívül érzékenyen.

Koncert

Kritika

„Haj, ifjúság!”

Ligeti 100 a BMC-ben

A zeneszerzőt ünneplő nagyszabású koncertsorozatban az elhangzott kompozíciók mintegy fele származott Ligeti Györgytől, a többi mű a kontextust rajzolta meg az életmű köré. Mindenekelőtt a jó barát és pályatárs, Kurtág György művészetét, de megjelentek Ligeti mesterei, követői, fia, Lukas Ligeti, és mindazok, akik a legtágabban értelmezett jazz és az improvizáció felől érkezve mutatták meg, hogyan hatott rájuk a 100 éve született mester zenéje.

Tévésorozat

Kritika

Falafel kapható a túlvilágon

Mrs. Davis

A mesterséges intelligencia (MI) térnyerésével, a ChatGPT és társainak elterjedésével úgy néz ki, nem tudjuk továbbkerülgetni a kérdést: hová lesz az emberiség, ha mindent és mindenkit a gépek irányítanak majd?

Színház

Interjú

Színház

„Csinálom a káoszt”

Vajdai Vilmos színész, rendező

Az idén éppen három évtizede működő TÁP Színházból máig nem ment ki a meglepetés ereje. Ő mégis azt mondja, hogy azzal az abszurd színházzal, amelyet a hatalom működtet, nem tud versenyezni.

Interaktív
Zene

Gyász

Zene

Gördül tovább

Tina Turner (1939–2023)

A Zürichi-tó partján fekvő festői Küsnachtban elhunyt Tina Turner mesébe illő élettörténetét sokan ismerhetik – leginkább talán a Tina (eredeti címén What’s Love Got to Do with It) című zajos kritikai és közönségsikert arató életrajzi filmből.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Kráter

Mindegy, hogy 1923-at, 2023-at vagy épp 2257-et írunk; az sem számít, hogy a Földön vagy egy másik bolygón vagyunk, a fiatalok már csak ugyanolyanok.

Visszhang: koncert

Visszhang

Fun Lovin’ Criminals

Elmúltak már azok az idők, amikor Glastonburyben, a Szigeten és számos egyéb nagy fesztiválon tízezrek ugráltak, bólogattak a Fun Lovin’ Criminals rockos-funkos-hiphopos zenéjére.

Visszhang: lemez

Visszhang

Várjon Dénes, Simon Izabella

Mahler: Symphony No. 1 in D Major

A fonográf és a házi hifirendszer feltalálása előtt a zenemű-kereskedések népszerű cikkei közé tartoztak a zongorakivonatok is, sokak számára egyedül ezek által volt otthon is elérhető az operák és a szimfóniák zenéje.

Visszhang: film

Visszhang

Röfi

Kamasz lánynak lenni zaklatások és testszégyenítés nélkül sem könnyű; Sara számára viszont az egyik sem ismeretlen.

Visszhang: könyv

Visszhang

Pál Sándor Attila: Daloskönyv

„A szemlélők kozmikus lények” – olvassuk az Ars poetica első sorában, majd azt is megtudjuk, hogy a soha be nem avatkozás „szent fogadalmát” megszegő lírai én szabad megfigyelőként érkezett világunkba.

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Spy/Master

A rendszerváltásokhoz vezető késői hidegháború ábrázolása egyre nagyobb teret nyer a streamingpalettán.

Visszhang: koncert

Visszhang

Ensemble Mobilé, Time Wharp

A zenei minimalizmus 20. századi és már az új évezredből való eminens példáival ismerkedhetett meg a közönség a Magyar Zene Házában.

Visszhang: film

Visszhang

Anya

Különös belegondolni, hogy az elkövetkező generációk mennyire mást társítanak majd az akcióhős kifejezéshez, mint mondjuk mi.

Képzőművészet
Film

tévésmaci

Film

Krokodilnézőben

Amikor Sztupa és Troché azokat a nagy, parti murikat rendezték a Dunánál, Ómafának be kellett épülnie.

Lokál

BALATON - Hal a vízben

Lokál

Drága szabadság

Minden másból szednék be a Balatonnál a szabadstrandok árát

A tó déli partján nem nehéz ingyenes fürdőzési lehetőséget találni, de ez egyre többe kerül az évek óta módszeresen elszegényített önkormányzatoknak. A szabadstrandok körüli romantika persze szintén elfed valamit: a Balatonra vonatkozó egységes koncepció és fejlesztési terv hiányát.

BALATON - Hal a vízben

Lokál

Messzire látnak

Magaspartok a Balatonnál

A Balatont nagyrészt fövenyes strandok, nádasok, dombok és festői hegyek szegélyezik, de helyenként magaspartok merednek közvetlenül a víz fölé. Ezekről csodálatos a kilátás – csak meg ne induljon alattunk a meredély.

BALATON - Hal a vízben

Lokál

„A verseny eredménye igen szép volt”

Balaton-átúszások Wesselényitől napjainkig

A magyar úszósport a Balatonon született, ám sok időnek kellett eltelnie, hogy a Balaton-átúszás ne tűnjön lehetetlen feladatnak, és még többnek ahhoz, hogy tömegsporttá váljon.

BALATON - Hal a vízben

Lokál

A Balaton filmeken Kicsit kisebb, kicsit édesebb

A balatoni nyár bármely pontjára nagyítva esszenciáját, korképét kapjuk a magyar néplélek reményeinek és vágyainak. Ám akárhogy adjuk össze a főtt kukoricát a vízibiciklivel és az első szerelem mámorával, sehogy sem jön ki, miért is szeretjük ennyire. A magyar filmek is előszeretettel nyúlnak érte.

helyrajzi szám

Lokál

Otthon Áruház

Miután 1948-ban az áruházakat is államosították, nagyjából megszűnt az áruválaszték, és hiánycikké vált egy sor olyan hétköznapi tárgy – a tűzkőtől a harisnyáig –, amelyekről senki nem gondolta, hogy valaha hiányozhatnak a boltok polcairól.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Az utolsó spárgák

Közeledik az idei spárgaszezon vé­ge, még néhány hét, és egy évre elköszönünk az első igazi, tavaszi zöldségtől.