Egy hét kultúra 2023/22.

  • Narancs
  • 2023. május 31.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

ARANY PÁLMA A 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál zsűrije Justine Triet francia rendezőnő Anatomie d’une chute (Egy zuhanás anatómiája) című filmjének ítélte az Arany Pálmát. A 44 éves rendező a harmadik nő, aki átvehette a fődíjat a világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléjén. A zsűri nagydíját a brit Jonathan Glazer rendezése nyerte el. Az auschwitzi haláltábor parancsnokának és családjának mindennapjairól szóló The Zone of Interest a május 19-én elhunyt brit író, Martin Amis azonos című, 2014-ben megjelent regénye alapján készült. A fesztivált záró, május 27-i díjátadón magyar siker is született: a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát Buda Flóra Anna francia–magyar koprodukcióban készült 27 című animációs filmje kapta. Az elismerést Enyedi Ildikó, a rövidfilmeket és a filmfőiskolák legjobbjait felvonultató válogatás zsűrielnöke adta át. A cannes-i bemutatót követően a 27 – amelynek filmtervét egyébként háromszor utasította vissza a Nemzeti Filmintézet – júniusban a világ egyik legrangosabb animációs filmfesztiválján, Annecyben is megmérettetik. A hazai nézők még ezt megelőzően, a június 1–7. közötti Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon láthatják az alkotást.

JELMEZ A német rendőrség bűnügyi nyomozást indított, miután Roger Waters, a Pink Floyd társalapítója egy náci egyenruhát idéző jelmezben lépett színpadra május 17-i berlini koncertjén. Waters a zenekar The Wall (1979) című lemezét összefogó kerettörténet főszereplőjét jelenítette meg, aki hallucinációi során egy ponton fasiszta diktátornak képzeli magát. A rendőrség szóvivője szerint a zenész által viselt fekete bőrkabát és a horogkereszt helyett két keresztbe tett kalapácsot ábrázoló piros karszalag kontextusa alkalmasnak tekinthető a náci rezsim erőszakos és önkényes uralmának dicsőítésére vagy legitimálására, ezáltal pedig a köznyugalom megzavarására. Waters visszautasította a jelmezzel kapcsolatos vádakat. Korábban a helyi zsidó és civil szervezetek kérésére turnéjának müncheni, kölni és frankfurti koncertjeinek megtartását is megpróbálták megakadályozni, mindenhol sikertelenül, azonban több helyszínen is tiltakozások előzték meg a zenész fellépését.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Történetből történetbe

A könyv első fejezetének novellái időtlen térbe helyezik a névtelen Fiú történetét, mely így – az elsőszülött vagy a tékozló fiú toposzától a krisztusi jelentésekig – elvont, mitológiai, bibliai és tropikus, vagy akár popkulturális tartalmak közvetítője lehet.

Bizonytalan szavazók

Aki a cím alapján egy koronavírusról szóló előadásra számít, meg fog lepődni. Pintér Béla új politikai pamfletnek is beillő előadása arra kíváncsi, hogy miért lesz vagy marad valaki fideszes.

 

A pestlőrinci lepel

„Még harcolunk, de testünk oly sovány. Testvér, segítsd a lebukottakat” – írta szegény József Attila abban a versében, amelyikért a legtöbb komcsizást kapta a mai hatalom mindenkori eszmetársaitól.

Helyes gondolatok

A kormányoldalon nem enyhül a Svédország NATO-csatlakozását kísérő elmebaj. Politikailag értelmezhetetlen megfontolásból a szuverenitására máskor oly kényes Orbán-kormány változatlanul úgy táncol az ügyben, ahogyan Erdoğan török elnök fütyül, de ő legalább tud mire hivatkozni: a Svédországba kivándorolt vagy menekült kurdok tízezreire Ankara potenciális veszélyforrásként tekint, és sehogyan sem bírja megemészteni, hogy a svédek ezt a kérdést a saját demokratikus meggyőződésük szerint kezelik.

„Ha szabad lennék”

A klasszikus értelemben vett rendezést a háta mögött hagyva valami teljesen újba kezdett: 2015-ben elvégezte a család- és rendszerállítás-tanfolyamot, és jelenleg a Sztoriműhely vezetője. Trauma feldolgozásáról, berögzült színházi struktúrákról és a változás lehetőségeiről beszélgettünk vele.

Palotaszolgálat

Nincs hiány tanácsadókból Novák Katalin köztársasági elnök mellett – vannak, akik hivatalból dolgoznak a Sándor-palotában, és vannak, akik önkéntes munkában segítenek. De milyen tanácsokat kaphat tőlük az elnök, és kinek van a legnagyobb ráhatása a palotabeli döntésekre?