Egy hét tudomány 2024/27.

  • Narancs
  • 2024. július 3.

Interaktív

Rövid hírek: hó, gáz, tű...

GÁZ Sikerült azonosítani öt olyan mesterségesen előállítható üvegházhatású gázt (fluorvegyületeket), amelyek jelenléte egy exobolygó légkörében azt jelezheti, hogy az égitestet egy távoli civilizáció terraformálta, azaz tette lakhatóvá. Edward Schwieterman asztrobiológus (University of California) és kollégái az Astrophysical Journal hasábjain publikálták kutatási eredményeiket, amely szerint ezek a technoszignatúrának is tekinthető gázok már igen kis koncentrációban is kimutathatók az adott bolygó atmoszférájában a NASA/ESA/CSA James Webb űrteleszkópja és más, később a távolabbi űrbe telepített távcsövek segítségével. Eme üvegházhatású gázok között találni a kén-hexafluoridot, amely a bolygó felszínéről visszavert hosszúhullámú elektromágneses sugárzás elnyelésében (ez az üvegházhatás alapja) 23 500-szor olyan hatékony, mint a szén-dioxid. Ez annyit is jelent, hogy egy hólabdaszerű fagyott bolygóból némi SF6 segítségével tudnánk olyan állapotú égitestet kialakítani, amelynek a felszínén már találni folyékony vizet. Az azonosított vegyületek előnye, hogy rendkívül hosszú ideig megmaradnak az adott bolygó légkörében – azaz potenciálisan 50 ezer évig tudnak Föld-szerű állapotot fenntartani egy bolygó felszínén és légkörében.

Először 40 ezer éve jelentek meg Eurázsia keleti, akkortájt igen hideg klímájú régiójában olyan varrótűk, amelynek fokán a cérnaszál befűzésére alkalmas rés („szem”) található – a Science Advances folyóiratban megjelent cikk szerint a speciálisan varrásra alkalmas tűk használata elősegítette a ruházkodás forradalmát, amire nagy szükség is volt a pleisztocén időszak hidegre fordult (glaciális) periódusaiban. A csontból készült varrótűk lehetővé tették, hogy az eredetileg klimatikus kényszerek miatt, szigetelésként viselt, többrétegű ruhák szociálisan is jelentéssel bíró viseletekké alakuljanak – különösen hasznosak voltak a ruhadíszek elkészítésénél. A ruhákon viselt közös szimbólumok révén erősödött a közösség kohéziója, ráadásul a viselet segítségével nagyobb és komplexebb társadalmak épülhettek ki, amelyek idővel sikerrel hódították meg az időlegesen, vagy akár állandóan hideg régiókat is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.