Tartalom

MaNcs 36. évf. 27. sz. (2024-07-03)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Oda kellett mennie

Lapzártánk napján, kedden Kijivben bukkant fel a magyar kormányfő, és találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán államelnökkel.

A szerk.

A szerk.

Tarka rongy!  

Gyurcsánynak mennie kell. Gyurcsány a baloldal megújhodásának legfőbb akadálya.

Publicisztika

Váradi Balázs

Publicisztika

Éruv

A szombat-zsinór és a magyar demokrácia újjáépítése

2024 tavaszán Pesten körbeért az éruv. Hála egy, a rabbinátus által rendszeresen ellenőrzött, diszkréten a közművek mellé telepített, semmilyen más funkciót nem szolgáló, több tíz kilométeres, körben futó városi damilnak, a pesti ortodox zsidók immár eltolhatják szombaton a gyerekkocsijukat a Népligetig. Betartva a parancsolatait, kemény közösségi alkotómunkával kicselezték saját, szigorú Úristenüket, hogy élhetőbb legyen a szombat.

Belpol

Interjú

Belpol

„Magyar Péter telefonszáma nekem kétszer is megvan”

Kovács Gergely, a XII. kerület megválasztott polgármestere

Nagy győzelmet aratott a Kutyapárt a XII. kerületben, de októberig várniuk kell az önkormányzat átvételével. Mi történhet addig, milyen szerepe lehet a pártnak a fővárosban, hogyan „zabálta fel” a Tisza Párt a szavazóikat, és merre mehetnek tovább 2026-ig – ezekről beszélgettünk a Kutyapárt vezetőjével.

A Tisza Párt lehetséges szövetségesei

Belpol

Átsorolás

Új országjárásra készül Magyar Péter és a Tisza Párt, többek között azért is, hogy belevágjanak a szervezet felépítésébe – enélkül ugyanis eleve esélytelen a 2026-ra beígért kormány- és rendszerváltás. Az országos hálózat létrehozásában számos közéleti civil formáció is esélyt lát.

Borvendég Zsuzsanna EP-képviselő (Mi Hazánk) pályája

Belpol

Írni nem elég

Egy a szakmai megítélés szerint legalábbis vitatott munkásságú történész lesz a Mi Hazánk képviselője az Európai Parlamentben, így Brüsszelben végre tanulmányozhatja is az írásaiban felfedezni vélt hálózatok egyikét.

Miskolc fideszes bevétele

Belpol

A borsodi hadi csíny

„Büszkeségre okot adó diadalaink is voltak. Ilyen például Miskolc, abban a városban ugyanis nekünk nyerni egy hadikos hadi csíny, majdnem olyan nehéz bevenni, mint Berlint” – fogalmazott Orbán Viktor a választások után.

 

Interjú

Belpol

„Magasabb szintre kapcsolták a vegzatúrát”

Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője és Martin József Péter, a TI ügyvezető igazgatója az ellenük indított vizsgálatról

Vizsgálatot kezdett a Transparency International Magyarországnál (TI) és az Átlátszó portálnál a Szuverenitásvédelmi Hivatal. Az indoklás szerint mindkettő külföldről finanszírozott szervezet, és a választói akarat befolyásolása a céljuk. Miért pont ők, mire számíthatnak, és mire készüljön a többi szervezet?

 

A DK-s belső vihar háttere

Belpol

Könyv helyett karikatúra

Etikai eljárást kezdeményezett Gyurcsány Ferenc pártelnök Leel-Őssy Gábor volt gyulai választókerületi elnök, DK-tag ellen, és a kizárását javasolja. A súlyos választási vereség után Leel-Őssy lemondásra szólította fel Gyurcsányt. 

Külpol

Giorgia Meloni otthon és az EU-ban

Külpol

Szkülla és Kharübdisz

A két éve Olaszországot irányító Giorgia Meloni nemzetközi megítélése egészen a közelmúltig magasan szárnyalt. Eközben otthon egyre több, az orbáni modellt megvalósító intézkedést hoz, s az Európai Unióval sem olyan felhőtlen már a viszonya, mint korábban.

Kritika

A Magyarországi Bábszínházak XVI. Találkozója

Kritika

Bábosok köztársasága

Van egy színházi fesztiválunk, amely mintha nem is a 2020-as évek Magyarországán létezne. Nem övezik botrányok, békében megférnek egymás mellett a bábszínházi hagyományhoz ragaszkodók és a formabontók, a kőszínházak és a függetlenek.

Könyv

Kritika

Az oltárterítő

Kovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd minden

Az idei tavasz egyik irodalmi érdekessége a korábban drámaíróként ismert iker szerzőpáros, Kovács Dominik és Kovács Viktor (Mintapinty, Bérnász, Milf) első regényének megjelenése volt.

Kiállítás

Kritika

Superman vakáción

Reiner Riedler: Fake holidays

Napernyők, fürdőzők, rekkenő nyári hőség, és közben Superman repül át a medence fö­lött. A háttérben a moszkvai Vörös téren álló Boldog Vazul-székesegyház. Azt gondoljuk, Photoshop, de tévedünk.

Tévésorozat

Kritika

Semmi sem magánügy

Viszály: Capote és a hattyúk

A Reggeli a Tiffanynál (máshol: Álom luxuskivitelben) és a Hidegvérrel ünnepelt szerzője élete utolsó évtizedeiben mesterművén dolgozott. A soha el nem készült, Answered Prayers című mű nyomán Capote és az ihletet adó nők a New York-i elit kulisszái mögé viszik a sorozat nézőit.

Film

Kritika

Arcok a sodrásból

Matteo Garrone: Én vagyok a kapitány

Olaszország ezt a filmet nevezte az Oscar-megmérettetésre, miután a tavalyi Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendezésnek járó Ezüst Oroszlán díjjal jutalmazták.

Zene

Interjú

Zene

„A lóversenyek korában”

Shlomo Mintz hegedűművész

Az izraeli művésszel a július harmadik hetében sorra kerülő Fesztivál Akadémia Budapest programjában és a Fehér Ilona-hegedűverseny zsűri elnökeként is találkozhatunk. Ezekről beszéltünk vele.

 

Interjú

Zene

„Nem tekintünk rá szent tehénként”

Egervári Mátyás és Rigó Márton – Góbé

Miben különbözik a népzene és a folk? Miért nem születnek új népdalok? Hogyan kerülnek hiphopbetétek a népdalfeldolgozásokba? A saját fesztiválját is megszervező Góbé zenekar cimbalmosával és hegedűsével egyebek közt ezekről is beszélgettünk.

Film

Interjú

Film

„Az egykori tömeg tíz százaléka”

Sebastian Buttny filmrendező

Magyarországon most moziba került filmje, a Szent egy valós eseményeken alapuló politikai krimi. 1986-ban, a kommunista Lengyelországban ellopják Szent Adalbert szobrát. 

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Atlas

A világ (Los Angeles) immár egy – iskolai projektet idézően kidolgozott – szörnyű hely.

Visszhang: könyv

Visszhang

Bíró Kriszta: Kevert

Az elsősorban színésznőként ismert szerző könyve nem regény, de nem is a szó klasszikus értelmében vett novellagyűjtemény, s még az utóbbi bő tíz évben divatos novellafüzér címke sem illeszthető rá.

Visszhang: film

Visszhang

Mindenütt férfi

Caroline Vignal rendezőnő azt a következtetést vonta le korábbi filmje, a Jó a szamár is (2020) sikeréből (egy César-díj és további hét jelölés), hogy az elhanyagolt, ám szere­leméhes negyvenes nők történe­teire van kereslet.

Visszhang: film

Visszhang

A figyelők

Az élet egy szürke erdő, amelyben mind egyformán bolyongunk – a film alapgondolata nem túl eredeti, ám láttunk már hasonló, bárdolatlan felvetésből egészen pofás horrort is kikerekedni.

Visszhang: lemez

Visszhang

Peggy Gou: I hear you

Szórakoztatóan eklektikus szettjei teszik igazán érthetővé azt a „furadiszkó” vonalat.

Interaktív
Könyv
Tudomány

Okosak, összetartanak, ezért nem lehet kilakoltatni a vetési varjakat

Tudomány

Attól még károg

A vetési varjút majdnem kiirtották Magyarországon. Amikor az ezredfordulón védetté nyilvánították, elkezdett beköltözni a kisvárosokba, mert ott nem bántották. Rossz szomszéd, ráadásul a lakossági panaszra intézkedő önkormányzatok mindenütt ugyanazokat a hibákat követik el.

Gasztro
Lokál