CUKOR A fruktóz avagy gyümölcscukor káros lehet az egészségre, ha magas koncentrációjú kukoricaszirupban fogyasztják feldolgozott élelmiszerekben: a St. Louis-i Washington University kutatói azt találták, hogy a feldolgozott ételekkel elfogyasztott fruktóz állatmodellekben elősegítheti a daganatok (a melanóma, a mellrák és a méhnyakrák) növekedését – az eredményekről a Nature számolt be. A fruktóz a gyümölcsökben, valamint egyes zöldségekben és a mézben található természetes cukor. Eddigi vizsgálatok szerint, ha természetes forrásból, például almából, mézből vagy datolyából fogyasztják, természetesen mértékkel, úgy a fruktóz nem tekinthető károsnak az ember egészségére. Ha azonban a fruktózt az élelmiszeripari nyersanyagként szolgáló magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (vagy a szintén magas keményítőtartalmú élelmi forrásból származó glükóz-fruktóz szirup) összetevőjeként fogyasztják feldolgozott élelmiszerekben, például cukrozott üdítők és előre csomagolt édes pékáruk révén, az egészségügyileg aggályossá válhat. Korábbi tanulmányok már összefüggésbe hozták a fruktóz vagy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup fogyasztását az Alzheimer-kór, a 2-es típusú cukorbetegség, a zsírmáj, a vesebetegség fokozott kockázatával is.
SÖR Tízezer éve rizsből erjesztett sör nyomait találták meg egy, az ókori Kína Alsó-Jangce régiójában virágzó Sangsan kultúrához tartozó lelőhelyen – a felfedezésről a PNAS számolt be. Ez a terület (a mai Csöcsiang tartomány) központi szerepet játszott a magas keményítőtartalmú, így nem csupán tápláló, de könnyen is erjeszthető rizs háziasításában, az itteni kutatások a korai alkoholerjesztés eredetének megértését is segíthetik. A kutatók a lelőhely korai szakaszából származó (9–10 ezer éves) tárgyakat vizsgáltak. A kerámiaedényekhez kapcsolódó mikroszkopikus maradványok, köztük fitolitok, keményítőszemcsék és gombák elemzésével bizonyítékot találtak arra, hogy a sangsaniak a rizst nemcsak alapélelmiszerként használták, hanem erjesztett italok alapanyagaként is, ami a legkorábbi ismert, alkoholos fermentációs technika jelenlétére utal Kelet-Ázsiában.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!