Egy hét tudomány 2024/51-52.

  • Narancs
  • 2024. december 17.

Interaktív

Rövid hírek: cukor, sör, mikulás... 

CUKOR A fruktóz avagy gyümölcscukor káros lehet az egészségre, ha magas koncentrációjú kukoricaszirupban fogyasztják feldolgozott élelmiszerekben: a St. Louis-i Washington University kutatói azt találták, hogy a feldolgozott ételekkel elfogyasztott fruktóz állatmodellekben elősegítheti a daganatok (a melanóma, a mellrák és a méhnyakrák) növekedését – az eredményekről a Nature számolt be. A fruktóz a gyümölcsökben, valamint egyes zöldségekben és a mézben található természetes cukor. Eddigi vizsgálatok szerint, ha természetes forrásból, például almából, mézből vagy datolyából fogyasztják, természetesen mértékkel, úgy a fruktóz nem tekinthető károsnak az ember egészségére. Ha azonban a fruktózt az élelmiszeripari nyersanyagként szolgáló magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (vagy a szintén magas keményítőtartalmú élelmi forrásból származó glükóz-fruktóz szirup) összetevőjeként fogyasztják feldolgozott élelmiszerekben, például cukrozott üdítők és előre csomagolt édes pékáruk révén, az egészségügyileg aggályossá válhat. Korábbi tanulmányok már összefüggésbe hozták a fruktóz vagy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup fogyasztását az Alzheimer-kór, a 2-es típusú cukorbetegség, a zsírmáj, a vesebetegség fokozott kockázatával is.

SÖR Tízezer éve rizsből erjesztett sör nyomait ta­lálták meg egy, az ókori Kína Alsó-Jangce régiójában virágzó Sangsan kultúrához tartozó lelőhelyen – a felfedezésről a PNAS számolt be. Ez a terület (a mai Csöcsiang tartomány) központi szerepet játszott a magas keményítőtartalmú, így nem csupán tápláló, de könnyen is erjeszthető rizs háziasításában, az itteni kutatások a korai alkoholerjesztés eredetének meg­értését is segíthetik. A kutatók a lelőhely korai szakaszából származó (9–10 ezer éves) tárgyakat vizsgáltak. A kerámiaedényekhez kapcsolódó mikroszkopikus maradványok, köztük fitolitok, keményítőszemcsék és gombák elemzésével bizonyítékot találtak arra, hogy a sangsaniak a rizst nemcsak alapélelmiszerként használták, hanem erjesztett italok alapanyagaként is, ami a legkorábbi ismert, alkoholos fermentációs technika jelenlétére utal Kelet-Ázsiában.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Neked ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.