Ezek a játékok egy kisgyerek szekrényéből sem hiányozhatnak

  • Fizetett tartalom
  • 2021. október 1.

Interaktív

Gyerekként szinte mindenki olyan szobáról álmodozik, ami tele van kedvenc mesehőseinek figuráival és számos izgalmas játékkal. Egy színes, kalandokkal teli térről, ami alaposan megmozgatja fantáziát. Gyerekként álmodoztunk, szülőként pedig igyekszünk a lehető legjobb gyerekszobát biztosítani, ami ingergazdag, fejleszti a készségeket és minőségi időtöltésre alkalmas gyermekeinknek. Ez a feladat azonban nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk, ezért hoztunk néhány támpontot, hogy könnyebb legyen a megfelelő játékok kiválasztása.

Miért fontos a gyermekek számára a minőségi játékok választása?

Ha megfelelő körültekintéssel választjuk meg gyermekeink játékait, akkor nagyban támogatjuk a fejlődésüket is, hiszen szocializációs képességük, finommotorikus készségük, sőt személyiségük is mind-mind játék közben tud épülni, formálódni.

De mindemellett szempontok: a játék tartóssága, biztonsága (nincsenek lenyelhető darabok, strapabíró), hogy tökéletesen megfeleljen az életkori követelményeknek, és kielégítse gyermekünk mozgásigényét.

Focus on child's hand  playing with colorful wooden blocks in vi

Csakis így fog szívesen játszani szabadidejében örömet, vidámságot, élményeket szerezve!

Ezek a játékok kötelezőek minden kisgyerek szekrényébe

A legkisebbeknek az alapdarabokat ajánljuk: építőkocka, egyszerű fajátékok, formabedobó, karikatorony, esetleg nagyobb darabokból álló fa kirakó, pufi könyvecske, gurulós és csattogós fajáték különlegességeket. 1-3 éves korosztályig ezek segítik a kézügyességet, a logikát, a finommotorikát és a mozgásfejlődést.

Legyünk kreatívak: az idő előrehaladtával találjunk ki újabb játékokat a meglévő alapokkal, például az építőkockákat szétválogathatjuk színek és méretek szerint, a formabedobó elemeiből pedig tornyot építhetünk, és így tovább.

Tipp: a hangot adó játékokkal sem lőhetünk mellé, sőt a gumi állatkákat vízben is kipróbálhatjuk a pancsolás közben.

3-4 éves kor között a játékoknak már a nagyobb mozgásigényt is ki kell elégíteniük, hogy a gyerekek nagymozgása és finommotorikája tovább fejlődhessen. Erre tökéletesek a lábbal hajthatós fabiciklik, kismotorok. Ilyen korban a beszédkészség fejlesztése is előtérbe kerül, így érdemes mesékkel, szerepjátékokkal, bábokkal és a korosztálynak szánt társasjátékokkal eltölteni az idő egy részét. A hangot adó, zenélő játékok, a plüssállatok, a több elemes puzzle-k és a fajátékok is jó választásnak bizonyulnak.

A kirakó amellett, hogy gondolkodást és koncentrált időt igényel, fejleszti a kreativitást és a vizuális készséget is. A fából készült játékokkal a tapintást, érzékelést, esetleg a színek és formák megismerését és a finommotorikát fejleszthetjük, míg a társasjátékok segítik a csapatban történő vagy önálló gondolkodás kialakulását és a szociális készségek fejlődését. Leszögezhetjük, hogy minden olyan játék fejlesztő hatással bír, ami valamilyen új ismeretet vagy más szemszöget mutat meg gyermekünk számára.

Tippek a tökéletes játék kiválasztásához

Gyermekünk véleménye is ugyanolyan fontos a játékok megválasztásában, ezért szűkítsük le a jelölteket 3-4 darabra, majd kérdezzük meg, hogy melyikkel játszana szívesen. Ha mégis bizonytalanok vagyunk abban, hogy melyik játék lenne a megfelelő, akkor nézzünk szét az interneten, akár véleményeket vagy hosszabb leírást keresve az adott játékról, ugyanis ez is rengeteget segíthet a döntésünkben.

Ha már óvodás a gyermekünk, akkor a többi szülővel, gyerekkel vagy az óvónővel is megbeszélhetjük, hogy mivel játszanak odabent a kicsik szívesen napközben. Emellett érdemes szétnézni a régi dolgok között is, hiszen lehet, hogy a padláson vagy a pincében rejtőzik még egy-két megkímélt saját játék gyerekkorunkból, amivel meglephetjük gyermekünket!

Játszva tanulni - ez a mondat végigkíséri gyermekünk első éveit, hiszen a játékokon keresztül ismerkedik az élettel, fejlődik ügyessége, ezért legyünk körültekintőek a játékainak megválasztásakor. Ugyanakkor ne essünk át a ló túloldalára sem: a kevesebb néha több! Törekedjünk a minőségi, időtálló és a hosszú távon, akár 2-3 éven át használható játékok beszerzésére.

Figyelmébe ajánljuk

Bolond hangszer

Nyilvánvalóan Glenn Gould „bűne”, hogy a zongoristák felesküdtek a dünnyögésre meg a dúdolásra. Gould ugyanis elsőként, majd’ hetven évvel ezelőtt sikerlistás lemezt csinált a Goldberg-változatokból.