tévéSmaci

Kakukkőr

  • tévésmaci
  • 2020. február 29.

Interaktív

Amikor Sztupa és Troché levágták a disznót, hideg tél volt, hideg tél volt. Az előző napokban hó is esett, sok esett és megmaradt, térdig is ért, megmaradt. Hajnalban Sztupa kinyitotta szemét, ránézett a faliórára, s arra jutott, hogy a vizelés után már nem lesz visszafekvés, hegyibe. Gatyát húzott, kiment a hátsó kertbe, keresett egy nem túl feltűnő helyet, ahol még szűz a hó, s hugyozott bele egy majdnem teljesen szabályos, de azért elég kacska görög betűt: ómegát. Nem lett ilyen szép, de hasonlított: W. Visszament, hogy megigya a féldecijét, de már a verandán beleütközött Trochéba. Hozom a demizsont, mondta. Sztupa és Troché ekkor még aludtak, de álmukban is tudták, hogy hamarosan kiverik őket az ágyból, mintha nem lenne kurvára mindegy, hogy mikor bökik meg a szerencsétlen sertést, különben is, a faszért kellett lejönni ezért Pestről, küldték volna el a kolbászt e-mailben vagy Hajtás Pajtással. Így is lett, fölverték őket, megjött a böllér meg mindenki, csomó asszony, akik majd mossák a beleket, még sötét van, csak a lehelet látszik (leginkább pálinkaszagúnak). Sztupa és Troché álmukban észlelték a felbolydulást, kavarnak már a felnőttek, öregek, alva kell maradni, de ugyanakkor ébernek is lenni, hogy amikor kezdődik a visítás, a fejünkre lehessen szorítani a párnát, hogy ne halljunk semmit, ne halljunk semmit. Sztupa és Troché átfutották a meghívót, várunk disznóölésre, aláírás: Sztupa és Troché. Troché kinézett a közeli világvárosban álló székházuk ablakán, s megborzongott, ebben a hidegben? Sztupa az íróasztalánál ülve játszott még egy kicsit a borítékkal és a papírvágó késsel, aztán a papírkosárba dobta a meghívót.

Pénteken (31-én) este kilenckor a Viasat 3 csatorna belefog a Másnaposok című – valamiért piszok sikeres, így több rémes folytatást is fialó – vígjátékba. Ezt a valamit is meg lehet persze magyarázni azzal, hogy az emberiség legnagyobb kérdéseinek sorába vitathatatlanul beletartozik az is, mely szerint „ugyan mi az ördög is történhetett tegnap este”. Címe alapján akár e dolgozat folytatásának is tűnhet a Film+-on háromnegyed éjfélkor műsorra kerülő Üdv a mocsokban, de nagyon másról van szó. Mark Strong elbujdosott, mint Rózsa Sándor, csak ő nem a susnyásban vonta össze a szemöldökét, hanem Izlandon, amit nyugodtan nevezhetünk kulturális különbségnek. Az összevonás viszont jócskán okadatolt, ha valakinek (mint a jó Strongnak) távollétében vegzálják a családját. És amikor Strong összevonja, kő aligha marad kövön.

Szombaton az HBO 2 esti fél nyolckor adja az Az a nap a tengerparton című, némileg romantikus, de szerfelett filozofikus – még szép, ilyen címmel milyen is lehetne – filmet, mely egy Ian McEwan-adaptáció; legalább a Vágy és vezeklést biztosan olvasták önök is tőle (ez A Chesil-parton c. regényből van). Mindezt talán Saoirse Ronan és Emily Watson jelenléte teszi valamicskével elviselhetőbbé. Kilenckor jön a heti legjobb címünk a Film Mániára: Rendőr szökésben, ezzel csak A csendőr nősül tudná felvenni a versenyt, csakhogy ez thriller, melyből annyit biztosan megtudhatunk, hogy Yvan Attal nem Alain Delon. Azt meg, hogy a Kojot egy jobb sorsra érdemes film, az bizonyítja legjobban – már K. Gábor viselt dolgain túl –, hogy az HBO 3 éjjel 3.40-kor vetíti le. Ki tévézik ilyenkor? Ki tévézik bármikor?

 

 

Figyelmébe ajánljuk