Tartalom

MaNcs 32. évf. 05. sz. (2020-01-30)

Publicisztika

Nemes Z. Márió

Publicisztika

A fasírt foglyai

Írói lét a mai Magyarországon

Az utóbbi hetekben számos irodalmár posztolta a Facebookon Térey János Udvari kultúra című 2016-os versét „Vasalt vagy, mégis űzött, / Mint egy közszereplő, mivel ott élsz, / Ahol az irodista az isten, / A sajtó élet vagy halál; / A klientúra kenyérért könyörög, / És cirkuszba zúdul a zöm.”

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Éretlenül

„Lehet, hogy Orbánék lopnak meg leépítik a jogállamot, de kormányozni, azt legalább tudnak.” A második Orbán-kormány hivatalba lépése után a közélet értelmesebb megfigyelői között is évekig tartotta magát ez az alapvető félreértés. Álljon itt egy sokadik cáfolat, ezúttal az „oktatáspolitika” területéről.

A szerk.

A szerk.

Legyen háború!

Kedden hajnalban „agresszív migránsok szervezett csapata” törte át a kerítést.

Külpol

Klímaperek világszerte

Külpol

A tétlenség ára

Manapság a bíróságokon húzódik a klímaváltozás elleni harc egyik fő frontvonala. Világszerte számos példát látni arra, hogy állampolgárok perelnek szennyező nagyvállalatokat vagy tétlen kormányokat. Magyarországon egyhamar nem számíthatunk hasonlóra.

Belpol

A városvezetés és egy őrző-védő cég különös kapcsolata Békéscsabán – 2.

Belpol

Egy barátság vége

A békéscsabai városháza 2014 vége és 2019 eleje között bruttó 120 millió forintos megbízást adott egy tavaly nyáron lebukott viharsarki őrző-védő cégnek, amely központi szereplője volt egy országos adócsaló biztonságiőr-hálózatnak.

Interjú

Belpol

„Folyamatos lejtmenetben vagyunk”

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója

Magyarország az Európai Unió egyik legkorruptabb államá­nak tekinthető a legfrissebb Korrupció Érzékelési Index szerint. Mit jelent ez, minek tudható be a folyamatos romlás, és milyen esélyei vannak az önkormányzati politikának a jogállamiság javítására?

Zene

Lemez

Zene

A zsákutca virtuózai

V’73: Seven Pieces for Keyboards, Bass Guitar and Drums

Keith Emerson (1944–2016) tündöklése a hetvenes évek elején a rocktörténet példátlan – bár nem különösebben eredeti – epizódja volt.

Lemez

Zene

Felrúgta a pipába

Szabó Benedek és a Galaxisok: Cím nélküli ötödik lemez

A szerző-előadók azon típusánál, amelybe Szabó Benedek is előszeretettel sorolja magát, lemezről lemezre az a kérdés, hogy mennyire marad izgalmas a produkció a következő szintlépés után.

Könyv

Vihar a Térey-ösztöndíj körül

Könyv

Megosztva

Negyvenöt középgenerációs írónak nyújt jelentős anyagi támogatást a Térey-ösztöndíj. Az ösztöndíjat létrehozó Demeter Szilárd személye és a díjazottak vegyes névsora komoly vitákat generált az irodalmi közegben.

Könyv

Könyv

Kutasd a nőt!

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára

A vörös divatdiktátor – ez az alcíme, az egyik fejezetcíme és a reklámanyagokban is rendre kijátszott szlogenje Simonovics Ildikó divattörténész könyvének, s habár elsőre jóhiszeműen azt gondolhatnánk, hogy e fordulat harsánysága és olcsó közhelyessége csupán a magyarországi könyvmarketing ólomnehéz jelenkoráról tanúskodik, ám a kötet olvasásába belekezdve hamar kiderül: bizony maga a történeti munka ilyen.

Színház

Interjú

Színház

„Az én politikám a műsorpolitika”

Eszenyi Enikő színész, rendező, a Vígszínház igazgatója

Sokakat felzaklatott, amikor nem ment el december 9-én a szabad színházakért tartott tüntetésre. De mit jelent szolidárisnak lenni? Hogyan reagál átpolitizált valóságunkra a Vígszínház? Mit tesz a független színházakért? Mi a Marton-ügy tanulsága? Egyebek mellett ezekről a témákról beszélgettünk.

Színház

Színház

Európa 2.0

Stereo Akt: European Freaks / Üzenjünk Brüsszelnek!

2029-ben Orbán Ráhel aktívan részt vesz a politikai életben. Az iskolákban vegán opció is választható a menzán. Megtörténik az első poliamor esküvő. Európát elözönlik a holland menekültek.

Interaktív

Tévésorozat

Interaktív

Manhattan bukása

Fülledt utcák

Miután Hollywood az elmúlt másfél évtizedben fokozatosan lemondott arról, hogy valóban emberi témákat dolgozzon fel, és esetleg a társadalmat feszítő kérdésekre is szánjon néhány pillanatot, mindaz, amit korábban a moziból ismertünk, és azonosítottunk korrajzként, történelmi drámaként, szociorealista filmes kísérletként, napjainkban szinte kizárólag a televíziókban jelenik meg.

Tévésorozat

Interaktív

Soha semmi nem ér véget

Damon Lindelof: Watchmen

A legenda szerint Alan Moore-nak, a Watchmen képregény alkotójának annyira elege lett művei gyatra adaptációiból, hogy gyakorló varázslóként és a feketemágia híveként egyszerűen megátkozta a 2009-es filmváltozatot készítő Zack Snydert.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Ácskapocs is kell”

Vető János képzőművész

Benne volt a hetvenes-nyolcvanas évek legizgalmasabb hazai művészeti projektjeiben, Hajas Tiborral dolgozott együtt, alapítója a Trabant együttesnek. De dolgozott a lemezgyárban is, olyan zenekarokat fényképezett, mint az LGT, az Omega vagy a Piramis. Új kiállításán immár harmadszor mutatja be ugyanazokat a képeket, de a korábbiaktól teljesen eltérő módon.

Kiállítás

Képzőművészet

Térdepelés helyett

Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora

Kénytelenek vagyunk leszámolni egy tartós tévhittel: úgy tűnik, mégis sok közünk van a barokkhoz.

Gasztro
Tudomány

A vuhani koronavírus-járvány

Tudomány

Kígyóméreg

Egy új, korábban ismeretlen kórokozó fenyeget világjárvánnyal. A Kínából induló betegség vírusa alighanem állatról ugrott át az emberekre.

Ellentmondások és viták a Lyme-kór körül

Tudomány

A kullancscsípés útvesztője

A Lyme-kór akár évekig is lappanghat a szervezetben, az ízületi fájdalmaktól a memóriazavarokig rengeteg tünetet okozva. Nehezen diagnosztizálható, ráadásul a szakértők közt sincs egyetértés a betegség mibenléte és kezelése terén.

Lélek

Védett házak és krízisotthonok a párkapcsolati erőszak áldozatainak

Lélek

Titokban menekülni

Léteznek védett menedékházak és krízisotthonok olyan nők vagy férfiak számára, akik menekülni kényszerülnek bántalmazóik elől – gyakran gyermekkel együtt –, de az információhiány miatt sokan nem jutnak megfelelő segítséghez.

Lokál

A Budapesti Fejlesztési Központ megalakulása

Lokál

A mosolyok mögött

A fővárost érintő állami beruházások koordinálására létrejön egy új kormányzati intézmény, a Budapesti Fejlesztési Központ. A jelenlegi városvezetés alternatív városházáról beszél, a kormányzat pedig a budapestiek érdekeiről és a klímaváltozás elleni harc fontosságáról.